Folkloristi Joseph Campbell havaitsi tutkimuksissaan, että lähes kaikki ihmisten kertomat tarinat muotoutuvat noudattamaan tietyntyyppistä kaavaa, monomyyttiä. Samoin tarinoissa esiintyvät hahmot usein päätyvät edustamaan tiettyjä arkkityyppejä, jotka erityisesti naishahmoilla ovat monin tavoin rajoittuneita. Tämä postaus on tarkoitukseltaan lähinnä teaser heinäkuun Finnconissa tapahtuvaan esitelmään, eikä millään muotoa ole tarkoitettu kattavaksi katsaukseksi aiheeseen.

Huora

Täyspitkä musta nahkainen catsuit jos mikä kertoo hahmon olevan Paha Tyttö. G.I. Joen Baroness antaa esimerkkiä.

Paha tyttö on lähes aina huora ja huora on lähes poikkeuksetta pahis. Petollinen ja kavala, avoin seksikkyys ja sensuaalisuus on lähes aina suora merkki siitä, että naishahmo joko pettää päähenkilön tai on muulla tavoin paha. Esim Angelina Jolien ura on täynnä esimerkkejä tämän arkkityypin väärinkäytöstä. Päähenkilönä Jolie on itsevarma ja yleensä Hollywood-tasolla melko peitetty. Pahiksena puolestaan naisen luonnollista seksikkyyttä korostetaan yleensä alastomuudella tai jollain sitä lähestyvällä (lakana on yleensä hyvä korvike). Poikkeuksena tähän toki Lara Croftin rooli, johon nyt muutenkin kyllä pätee eri rajapyykit, koska kyseessä on pelielokuva.

Neitsyt

Sarah Connor ennen äitiytymistä. © 1984 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Neitsyt on arkkityyppinä lähes aina avuton ja naiivi. Ensimmäisen Terminaattorin Sarah Connor on neitsyeksi harvinaisen kokonainen hahmo, mutta hänkin kulkee yleensä lähinnä vietävänä vikisijänä aktiivisen toiminnan sijaan. Pysyvimpänä tämä arkkityyppi lienee edelleen kauhuelokuvissa, joissa neitsyyden menettäminen Scream-sarjan hyvästä yrityksestä huolimatta merkitsee hahmolle usein kuolemaa.

Äiti, soturi vai äitisoturi?

Tyypillinen päivä äidin elämässä á la Ellen Ripley. Artistina sykaa

Oma suosikkini perinteisistä naisen arkkityypeistä on ehdottomasti äiti. Äidillä ei nimestään huolimatta ole välttämättä omia tai edes suoranaisesti adoptoituja lapsia. Hyvänä esimerkkinä lapsettomasta äidistä toimii Alien-sarjan Ellen Ripley. Myöhemmän ajan Sarah Connorin tavoin soturinaiset käyttävät usein äitiarkkityyppiä, pohjalogiikkana luultavasti pentujaan suojeleva leijonanaaras.

Omituisten otusten kerho

Messias Starbuck via Wikipedia

Naishahmot ovat vihdoinkin 2000-luvulla ruvenneet saamaan uusia arkkityyppejä merkittävissä rooleissa. Perinteisesti miehiset arkkityypit kuten messiashahmot ja väkivaltaiset rikolliset ovat saaneet kiinnostavia uusia muotoja naishahmojen käsissä. Parhaana esimerkkinä tästä toki Sarah Connor Chroniclesta tutun Lena Headeyn rooli uusimmassa Judge Dreddissä.

Tässä vaiheessa on hyvä huomauttaa, että tämä ei ole lähellekään täyttä listaa perinteisistä naisen arkkityypeistä eroavista arkkityypeistä, lisää Finnconissa.

Michelle Rodrigues

Michelle Rodriguez

Näyttelijä Michelle Rodriguez ansaitsee käytännössä oman arkkityyppinsä. Missä hän esiintyykään, on hänen roolihahmonsa kuolemaan asti uskollinen, kyvykäs ja idealistinen taistelija, todellinen tarujen sankari. Sääli vain näitä rooleja ei yleensä pääosassa nähdä kuin miesten esittämänä.

Nörttityttöjen päätoimittajat pitävät naishahmojen arkkityypeistä melkoisesti laajemman esitelmän kesän Finnconissa. Kaikki mukaan!

[Nörttityttöjen Finncon-esitys on nähtävänä ja kuunneltavana jälkikäteen täällä.]