Nörttitytöt

Nicholas Doumani/Creative Commons

VAROITUS! Tämä juttu ei sovi herkille.

Sorsat ja ankat vaikuttavat kovin hauskoilta otuksilta, ovathan ne monen sarjakuvan ja animaation päähenkilöinä. Mutta sorsat, niin Aku kuin Iineskin, piilottelevat pinnan alla synkkiä salaisuuksia. Nyt on tullut aika raottaa tuota verhoa. Viimeinen varoitus! Abandon hope all ye who enter here!

Vertailun Vuoksi

Jotta olisi helpompi ymmärtää, miten outoa sorsien seksielämä oikein onkaan, on aloitettava lintujen normista.

Useimmilla linnuilla on ainoastaan yksi aukko peräpäässään. Tätä kautta hoidetaan ulostaminen, virtsaus ja lisääntyminen. Nisäkkäiden normisukupuolielimet siis puuttuvat kokonaan useimmilta linnuilta. Paritellessaan useimmat linnut siis asettavat nämä kloaakkiputkensa vastakkain, jolloin siemenneste kulkeutuu munasolujen luokse.

Useimmilla linnuilla (ja osittain myös sorsilla) naaras valitsee uroksen useiden muiden koirasten joukosta, milloin lauluäänen (esimerkiksi keisaripingviinit), milloin erityisen kauniin höyhenpuvun (esimerkiksi riikinkukko) ja milloin erityisen mieluisan pesäkolon (esimerkiksi paratiisilinnut) perusteella.

Räjähtävät Penikset

Kuten tuosta väliotsikostakin voi jo päätellä, sorsilla ei ole kloaakkia. Sen sijaan uroksilla on korkkiruuvimainen penis, jonka pituus kierteineen on noin kolmasosa eläimen koko pituudesta, eli noin 20 cm. Joillain sorsalajeilla peniksen pituus voi kuitenkin olla jopa kaksi kertaa itse eläimen pituus. Mutta koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tarjoan videon, joka kertoo vielä enemmän.

Ylläoleva video on hidastettu kymmenesosaan normaalinopeudesta, eli sorsakoiras saa tuon räjähtävän erektionsa noin puolessa sekunnissa. Korkkiruuvimaisen muotonsa lisäksi useimpien sorsakoirasten penis on vieläpä piikikäs ja sen päässä on karvoja, joilla se voi poistaa edellisten koirasten siemennesteen. Koska sorsat ovat pinnan alta juuri niin outoja, niiden siemenneste ei suinkaan tule peniksen sisältä, kuten oikeastaan kaikista muista peniksistä, ehei. Sorsilla kulkee avoin ura peniksen ulkosyrjää pitkin, josta siemenneste alkaa valumaan heti kun erektio tapahtuu.

Vaginaalista Kilpavarustelua

Yhdysvaltain kongressiedustaja Todd Akin totesi elokuussa 2012, että jos nainen oikeasti raiskataan, hänen kehonsa pystyy estämään raskauden. Olen henkilökohtaisesti melko vakuuttunut, että Akin sekoitti ihmiset sorsiin. Jotta naaraat eivät jäisi jälkeen, on sorsanaaraiden vaginasta kehittynyt valtaisa sokkelo täynnä umpikujia, joka on vieläpä väärään suuntaan kierteellä. Noin kolmasosa kaikesta sorsaseksistä on väkisinmakaamista, mutta vain noin 2% hedelmöittyneistä munista on seurausta väkisinmakaamisesta. Halutessaan paritella, naaras voi rentouttaa emättimensä lihakset, jolloin sen valitseman koiraan siemenneste pääsee hedelmöittämään munasolut ja kun koiras, jota se ei ole valinnut yrittää samaa, naaras voi tiukentaa lihaksia ja samalla emättimen kierrettä, jolloin penis ei pääse laajentumaan täyteen mittaansa.

Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me

Jotta kaikki yllä kuvattu ei olisi kamalinta, jonka olet tänään lukenut tai tulet lukemaan, sorsat menevät vielä pitemmälle. Sorsat käytännössä panevat kaikkea, mikä liikkuu ja usein myös etäisesti sorsan muotoisia eläimiä, jotka eivät liiku. Eräs Hollantilainen tutkija päätyi kerran katsomaan vierestä, kun kiimainen koiras pani toisen koiraan kuollutta ruumista 75 minuuttia putkeen. Vaikka pariutuminen ja yhteinen pesänhuolto on tavallista, tavallisia ovat myös niin sanotut raiskauslentueet, joissa useat koiraat yhdessä etsivät naaraita raiskattavaksi ja usein nämä naaraat päätyvät joko nokituksi hengiltä tai hukkuvat koiraiden painon alla. Kaikki ylläoleva johtaa siihen, että ainakaan tämä kirjoittaja ei juurikaan koe syyllisyyttä syödessään herkullista ankanrintaa.

Yllä kerättyjen traumojen helpottamiseksi jätän teille viimeisenä sananani Isabella Rosselinin mahtavan Seduce Me -sarjan sorsajakson.

Lisätietoa kaipaaville:
– PLOS One Coevolution of Male and Female Genital Morphology in Waterfowl
– Yale News Yale Researchers Reveal Secrets of Duck Sex: It’s All Screwed Up

Edit: Kirjoittaja oli paikoitellen unohtanut, että linnut ovat koiraita, eivät uroksia.