Mahtavia uutisia! Nörttitytöt ry perustettiin sunnuntaina 3.3.2013 Helsingissä ja paikalla oli valtava määrä naisia ja jopa yksi feikkinörttityttö eli nörttipoika mukana yhdistystä perustamassa.

Miksi Nörttitytöt ry perustettiin?

Nörttitytöt ry:n alkuperäinen tarkoitus oli ainoastaan jotenkin hallita Nörttityttöjen rahaliikennettä, sillä blogin pyörittäminen vie rahaa. Lisäksi meiltä on toivottu usein kaikille nörteille sukupuolesta riippumatta suunnattua toimintaa, ja olisi muutenkin kiva järjestää jotain kivaa koko porukalle, mutta rahanpuute on ollut usein esteenä. Ja kun meihin otetaan vähän väliä yhteyttä potentiaalisten mainostajien toimesta niin konsepti oli valmis. Tämän pohjalta muotoilimme, että…

Nörttitytöt ry:n tarkoituksena on:

  1. vastata Nörttitytöt blogin toiminnasta
  2. järjestää tapahtumia ja tapaamisia
  3. toimia verkostona kaikille nörteille
  4. tasa-arvon ajaminen
  5. yhdistys on voittoa tavoittelematon

Nörttitytöt ry:lle tehdään aivan lähiaikoina omat sivut tuonne Nörttityttö-blogin yläpalkkiin kaikkine lisätietoineen mukaanlukien yhdistyksen säännöt sekä kuinka Nörttitytöt ry:hyn voi liittyä. Nörttitytöt ry:n hallitus tullaan valitsemaan yhdistyksen kokouksessa Helsingissä su 24.3.2013 klo 15, jossa äänioikeus on kaikilla yhdistyksen jäsenillä. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä ottamalla yhteyttä Riikka Karhuun (yhdistys@geekgirls.fi). Jäsenyys maksaa 10 € yksityishenkilöiltä ja 25 € yhdistyksiltä.

Nörttitytöt perustamiskokous 2013

Nörttityttö ry:n ylpeitä mutta tärähtäneitä perustajajäseniä! <3
Kuva: Susi Vaasjoki

Steam-gate

Sosiaalisessa mediassa lähti sunnuntai-aamuna liikkeelle viesti, jonka mukaan Kaisaniemessä toimiva Steam Coffee olisi perunut Nörttityttöjen varauksen harvinaisen tylysti. Emme olisi ottaneet asiaa edes puheeksi nyt ellei tapaus olisi levinnyt niin laajasti. Aika laittaa faktat pöytään.

Kävi niin, että olimme arponeet tapaamispaikkaa, mutta nähtävästi sunnuntaina klo 15-18 toimivan netin löytäminen Helsingin keskustasta ei ole helppoa. Totesimme siis, että Steamissä on oltu aiemminkin ja siellä on netti. Steamin takahuone kuitenkin on ollut remontissa, joten Henna Teitto otti ja soitti Steamiin perjantaina n. klo 14.40 kysyen takahuoneen varaamismahdollisuudesta 10-20 hengelle klo 15 – n. 18. Tämä kuulemma oli ok kunhan kaikki tulijat tilaisivat jotain yhteensä 100 eurolla. Laskimme, että tämä sujuu helposti ja varaus lyötiin lukkoon. Varausta tehdessä Henna kertoi, että tila tarvitaan Nörttityttöjen kokoukseen yhdistyksen perustamiskokousta varten. Varaus tehtiin Hennan nimellä. Varauksen vastaanotti nainen, joka vielä varmisti asian puhelun aikana kollegaltaan.

Sunnuntai-aamuna aikaisin Henna sai soiton Steamistä mieheltä, joka tiedusteli oliko Henna samaa seuruetta kuin joku mies, joka oli perjantaina soittanut haluten tilata saman paikan. Ei ollut. Oli tapahtunut jokin virhe. Tilaa ei kuulemma olisikaan saanut vuokrata 100 eurolla vaan se oli lähtöhinta ensimmäiselle tunnille, josta mies arvuutteli noinkohan se tulisi meidän 10-20 hengen osallistujamäärällä täyteen. Ensimmäisen tunnin jälkeen tilavuokra olisi 50 euroa tunnilta, mihin Steamin edustaja lisäsi: “Teillä ei välttämättä ole budjettia maksaa tästä.” Lisäksi edustaja kertoi, että normaalisti Steamin takahuoneen myynti on 500 €/h, joten tilan varaaminen meille olisi tappiollista toimintaa ja edustajalle tulisi sanomista jos hän antaisi tilan meille. Ja niin Steam perui varauksemme. Olisimme kuitenkin voineet jäädä etuhuoneen johonkin nurkkaukseen, jota meille ei kuitenkaan voitu varata eli olisimme saaneet sen jos se olisi sattunut olemaan vapaana.

Kello oli siis 9.50 ja meillä ei ollut tilaa minne mennä. Kokouksen alkuun ei ollut paljoa aikaa ja viesti piti saada myös ulkopaikkakuntalaisille mahdollisimman nopeasti, sillä kokoukseen odotettiin väkeä kauempaa. Lopulta päädyimme Memphikseen, jossa ihanat tarjoilijat järjestivät meille pöydän vartavasten pistorasian läheltä ja iloksemme huomasimme, että Helsingin Yliopiston netti yltää nykyään Memphikseen saakka. Hurraa!

Tällä välin viesti Steamin toiminnasta oli lähtenyt leviämään ja Steam joutui vastaamaan negatiiviseen palautteeseen. Steamin FB-sivuilla Steam vastasi Ville Vuorelan kommenttiin:

Pahoittelumme, että näin kävi. Kyseessä oli kuitenkin molemminpuolinen väärinkäsitys. Hyvin monet ovat olleet meihin yhteydessä koskien tilojen vuokraamista. Valitettavasti, meillä ei ole käytäntönä antaa tiloja vuokrattavaksi nk. yksityistilaisuuteen ja vaikka olisi niin tähän asiaan liittyen on erikseen otettava yhteyttä kahvilan omistajaan. Perjantaisessa puhelinkeskustelussa tiedusteltiin mahdollisuutta varata takkahuone 20:lle hengelle ja oleskeluaika kahvilassa olisi n. 1 tunti. Henkilökuntamme luuli, että halusitte ilmoittaa etukäteen suuren ryhmän tulosta, jolloin toivotti teidät lämpimästi tervetulleiksi, mutta takkahuoneen varaamisesta omaan käyttöönne ei ollut sovittua. Ryhmänne henkilömäärä per käyntiaika vastaa normaalia asiakaskäyntikiertoamme (1asiakas/1tunti), joten se ei ole mikään este eikä uusi asia meille. Jälkeen päin ajateltuna, pelkäsimme, että oli sattunut väärinkäsitys puhelukeskustelussa. Meidän kannalta Teidän vastaanottaminen ja palveleminen ei ollut ongelma, vaan pikemminkin takkahuonetta koskeva käyttöaika. Te taas oletitte, että takkahuone olisi käyntinne ajan kokonaan käytössänne. Tämän epäselvyyden takia, päätimme aamulla soittaa Teille uudestaan ja varmistaa asian laita. Olimme myös valmiita joustamaan koskien tilan vuokraamista, sillä mikä kahvila ei haluaisi asiakkaita. Kuitenkin, tämänpäiväisessä soitossa antamanne tiedot muuttuivat; osallistujien määrä putosi kymmeneen ja viettämänne aika kahvilassamme triplaantui. Koska muutitte sopimustanne yksipuolisesti, meillä oli oikeus peruuttaa varaus.

Steam Coffee toivottaa kaikki asiakkaansa tervetulleiksi. Me emme katso asiakkaan varallisuutta emmekä valikoi asiakkaitamme. Jokainen asiakas on meille tärkeä. Kyseessä on kuitenkin liiketoiminta, joten on sanomattakin selvää, että pyöritämme kahvilan tavalla, joka on kannattavaa.

Kaiken tapahtuman jälkeen, olemme hyvin pahoillamme, että väärinkäsityksen takia jouduitte perumaan “nörttityttömiittinne”. Meillä ei ole valtuuksia toimia toisin, kuin miten meidät on ohjattu tekemään. Valtuuksien ylittämisestä tehdyt päätökset ja niistä koituvat haitat/ongelmat joudumme itse vastuuseen. Omistajamme on parhaillaan lomalla, joten myös tämä asia on vaikeuttanut työntekoamme, mutta omistajan läsnäolosta riippumatta, me teemme työmme sillä tavalla kuin meitä on ohjeistettu,

Pyydämme kertaalleen vielä anteeksi ja tapahtumasta huolimatta, toivomme yhä, että olisitte Steam Coffeen asiakkaita jatkossakin.

Ystävällisin terveisin. Steam Coffee

Steam Coffeen englanninkielisestä vastauksesta Nina Niskasen kommenttiin käy ilmi, että ongelma johtui tuplabuukkauksesta: “Coincidentally, another reservation request for the whole back room was also made and not accepted on that same Friday. It was then understood by these two staff that these two requests were made from the very same group of people and thoroughly dealt with already.”

Kyseessä lienee siis sekaannus Steamin päässä. Se mikä meitä harmittaa on se, että suomenkielisessä viestissä Steam yrittää sysätä virheensä meidän ja erityisesti Hennan niskoille. Kyllä me ymmärrämme, että vahinkoja sattuu, mutta sitä emme, että ne sysätään asiakkaan niskoille. Toisekseen olemme ihmetelleet tuota 500€/h väitettä sillä kokemuksen mukaan Steamissä on sunnuntaisin hyvin tilaa emmekä monesti Steamissä pitkiä aikoja istuneina todellakaan usko tilan myyntitahdin olevan ihan tuota luokkaa. Kolmanneksi ihmettelemme, millä perusteella Nörttitytöillä ei ole rahaa hoitaa kulujaan? Tiedoksi, että Memphiksessä viettämämme neljän tunnin aikana meitä oli paikalla 17 henkilöä ja kulutimme yli 372,85€ (kaksi tyyppiä unohti antaa kuittinsa).

Sillä summalla olisimme voineet varata Steamin takahuoneen kuudeksi tunniksi.