Tervetuloa uudistuneeseen Nörttityttö-blogiin!

Joulutauon aikana me päätoimittajat aloitimme rankan työurakan; tavoitteena oli Nörttityttöblogin siirto omaan serveritilaansa ja samalla blogialustan vaihto WordPressiin ja kuten varmasti huomaattekin, myös domainnimen vaihto.

Oma serveritila

Ilmaisissa palveluissa on aina se huono puoli, että koskaan ei omista omaa sisältöään. Palveluntarjoaja lähes poikkeuksetta varaa omistusoikeuden tai vähintäänkin erittäin laajat oikeudet palvelulla tuotettuun sisältöön, viimeisimpänä esimerkkinä joulukuussa internetin villinnyt Instagram. Pääasiassa tästä syystä ruvettiin omasta serveritilasta haaveilemaan jo viime kesänä ensimmäisen nörttityttötapaamisen yhteydessä. Vasta kuitenkin joulukuun alussa pidetyn päätoimittajatapaamisen yhteydessä tehtiin varsinainen suunnitelma, jota lähdettiin sitten myös toteuttamaan.

Blogialustan vaihto

Alusta asti Blogger ja Bloggerin luomat kirjoituskohtaiset muotoilut ovat aiheuttaneet sekä kirjoittajille että päätoimittajille suhteettoman paljon päänvaivaa, joten oli itsestään selvää, kun oman serveritilan hankintaa ryhdyttiin vakavasti pohtimaan, että myös blogialusta tulisi vaihtumaan. Osa blogin aktiiveista on jo alusta lähtien ollut WordPressin kannalla, joten sekin tuntui itsestäänselvältä valinnalta. Tähän on monta syytä. WordPress on alustana huomattavasti muuntautumiskykyisempi ja vakaampi kuin Blogger ja sitä käytetäänkin useiden pienyritysten ja vähän suurempienkin yritysten virallisten sivustojen alustana. Koska aivan kaikki ylimääräinen muotoilu tulee suoraan käytettävästä teemasta, on WordPressin tuottama HTML-koodi myös luettavampaa. Erityisesti alustan vaihdossa huomasi selkeästi, miksi Blogger onkaan aiheuttanut niin paljon ongelmia. Tämän hieman yli vuoden aikana kertyneissä postauksissa oli useita kirjoituksia, joissa joka ikinen sana oli oman <span>-tagin sisällä. Näiden kaikkien korjaaminen oli äärimmäisen hauskaa, voimme vakuuttaa. Kokemuksen syvällä rinta-äänellä voimmekin suositella kenelle tahansa, joka harkitsee blogialustansa vaihtamista, että tekee sen mahdollisimman pian kun tekstejä ei ole vielä kertynyt niin monta käsin korjattavaksi. Mieluiten välittömästi.

Kategoriat ja julkaisutahti

Varmasti jo huomasitkin heti oikealta löytyvät kauniit kategoriabannerit. Jatkossa jokainen kirjoitus julkaistaan ensisijaisesti vähintään yhteen kategoriaan ja jokainen kategoria julkaistaan vuorollaan. Tämänhetkisellä maanantaisin ja perjantaisin ilmestyvällä julkaisutahdilla tämä tarkoittaa, että jokaiseen kategoriaan tulee uusi kirjoitus noin kerran kuussa. Tällä pyrimme varmistamaan aiheiden tasaisen ilmestymistahdin sekä kirjoittajien että lukijoiden iloksi.

Tämän kirjoituksen tyyppisten kirjoitusten lisäksi Pääkirjoitukset-kategoriassa julkaistaan jatkossa myös ajankohtaisia asioita, haastatteluja ja erityisesti päätoimittajien mielessä olevia asioita. TV & Elokuvat -kategoriassa julkaistaan odotetusti arvosteluja, esittelyjä sekä pohdintoja elokuvien ja TV:n parista. Tiede & Teknologia tarjoaa juuri sitä, mitä lupaakin eli teknologiaesittelyjä, tieteentekijöiden oman alansa esittelyä, harrastajien tieteeseen liittyvää intoilua ja paljon muuta. Kirjat & Sarjakuvat totuttuun tapaan käsittelevät luovaa kirjoittamista, kirjallisuutta, sarjakuvia sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Larpit, roolipelit, pelikuvaukset jne löytyvät jatkossa arvatenkin kategoriasta LARP & RPG. Nörttityttöjen pipareita ja muita sen kaltaisia aiheita taas käsitellään jatkossa kategoriassa Nörttiys ja Tyttöys. Pelit tarjoaa kodin kaikille peleille, jotka eivät ole pöytäroolipelejä tai larppeja, siis kaikille videopeleille, lautapeleille ja flash-peleille. Ja kaikki, mikä ei selkeästi löydä kotiaan edellämainituista, viedään Muut-kategorian hellään huomaan.

Kuten ennenkin, Nörttitytöt pysyy ilmaisena. Vuoden ensimmäisessä Helsingin Nörttityttöjen tapaamisessa käsitellään yhdistyksen perustamista, joka mahdollistaisi myös paljon kysytyn swagin myymisen.

Kuten sanottu, tervetuloa!

Hallitsevat päätoimittajat Nina Niskanen, Anna-Maija Laine ja Mia Meri

Näin se tapahtui

Näin se tapahtui. True story.

Ps. Ulkoasumme elää edelleen hieman, joten älkää ihmetelkö, jos kuvat muuttuvat kesken selailun.