Koska iänikuiset kossubatteryt ja jallukolat on jo kokeiltu, eikä glögiäkään jaksa määrättömiin kitata, nörttityttöjen ikioma baarimestari esittää:

Pikkujoulujen nörtimpi drinkkilista

Kaikki listalla esitellyt drinkit ovat sellaisia, että ne voi tehdä omassa kotibaarissa Alkosta ja lähikaupasta löytyvistä aineksista. Näiden tekoon ei myöskään tarvita shakereita, oikeaoppisia drinkkilaseja tai muitakaan kalliita ammattilaisvälineitä. Baarimittoja voi nykyisin ostaa alkon lisäksi lähes mistä hyvänsä tavaratalosta. Shotteja lukuunottamatta kaikkiin listan juomiin laitetaan lueteltujen ainesten lisäksi jäitä.

Listan drinkit ovat oman mielikuvitukseni tuotosta, joten mikäli kantakapakkasi henkilökunta ei lue Nörttityttöjä, näitä tuskin löytyy ainakaan tämän nimisinä mistään Suomen baarista. Baarimikolle voi kuitenkin aina kertoa, mitä juomaansa haluaa.

Ja sitten itse asiaan.

Health Potion & Mana Potion

Health Potion & Mana Potion sekä aiheeseen kuuluva rekvisiitta.

Health potion
2 cl Passoa
2 cl Koskenkorva karpalo
karpalomehu
vissy-/soodavesi
Sprite

Alkoholittoman version Health potionista saa laittamalla lasiin karpalomehua, pikkulirauksen punaista grenadiinia ja russian wateria tai vastaavaa. Mikäli omasta kaupasta ei russiania löydy, drinkkiä voi jatkaa myös vissyllä ja spritella.

Mana potion
2 cl Blue Curacao –likööri (esim. Bols Blue)
2 cl Gin
Ihan vähän karpalomehua (sellainen yksi ”plop”)
vissy-/soodavesi
sprite

Alkoholiton Mana potion sisältäää sinistä grenadiinia, vähän karpalomehua sekä vissyä ja spriteä. Potioneissa tärkeintä on niiden väri (ja hyvä maku), joten jos tasan oikeita aineksia ei löydy, näitä on varsin helppo soveltaa.

Jäynäjumala Loki

Jäynäjumala Loki

Jäynäjumala Loki

Tuopin pohjalle murskataan puolikas lime ja muutama siivu sitruunaa. Hedelmiä saa olla ihan reilusti. Murskaimena toimii vallan hyvin esimerkiksi liha- tai pottunuijan varsi.

2cl Sour apple –likööriä
2 cl maustettu tumma rommi (esim. Captain Morgan Spice Gold, Bacardi Oakheart)
1 cl Tervasnapsi
Omenamehu
kupliksi vissy/sooda ja sprite

Onnistunut Jäynäjumala Loki maistuu ensin tervalle ja savulle, lopussa kirpeille sitrushedelmille.

Ned Stark (shotti)

Tätä napsua varten kannattaa laittaa shottilasit hyvissä ajoin pakkaseen jäähtymään. Jäiseen shottilasiin kerrostetaan noin 2cl kylmää tervasnapsia pohjalle ja 2cl kylmää vodkaa päälle. Ned Stark juodaan yhdellä huikalla, minkä perään puraistaan sitruunaviipaletta.

Jäädytetyn shottilasin pohjalle laitetaan noin 2 cl tervasnapsia

Kerrostus tapahtuu lusikan avulla. Lusikka hidastaa toisen alkoholin valumista lasiin estäen aineksia sekoittumasta.

Ned Stark -shotit valmiina nautittavaksi. Onnistuneessa kerrostuksessa ainekset erottuvat selvästi toisistaan.

Tyrion Lannister

Tyrion Lannister

Tyrion Lannister

Tyrion Lannister on pieni mutta pippurinen, ja samaan aikaan kuitenkin hienostunut, joten tämä drinkki kannattaa tehdä esimerkiksi viinilasiin tai vähän hienompaan viskilasiin.
2cl vanilialikööri (esim. Galliano)
2cl chilivodka
ananasmehu
vissy/sooda

 

 

 

Locke Lamora

Locke Lamoran kerrostus ei mennyt ihan nappiin. Onneksi maku on kuitenkin hyvä.

Locke Lamora (shotti)

Shottilasiin kerrostetaan vanilijalikööriä ja kahvilikööriä, sekä päällimmäiseksi noin puolen sentin kerros maustettua tummaa rommia. Erimerkkiset liköörit sisältävät eri määrän sokeria, joten tämän juoman liköörit saattavat joko asettua sisäkkäin (kuvassa) tai päällekäin.

 

 

 

 

Täytä shottilasi piripintaan ja aseta se ylösalaisin olevan tuopin päälle.

Side Quest

Tuopin pohjalle asetetaan ylösalaisin shottilasi maustettua rommia. Sen jälkeen tuoppi täytetään kuivalla omenasiiderillä. Suosittelen käyttämään tähän juomaan irlantilaista tai englantilaista siideriä (esim. Bulmers, Magners, Westons), sillä suomalaiset siiderit eivät ole tarpeeksi voimakkaan makuisia. Mikäli haluaa tehdä baarissa kaverille jäynän, rommishotin tilalta voi käyttää jaloviinaa.

SideQuest

vas: Laita täyden shottilasin päälle tyhjä tuoppi. kesk: Käännä koko rakennelma ympäri. oik: Poista ylimääräinen tuoppi, täytä siiderillä tai oluella.

Hirviö

Hirviö tehdään samalla tavalla kuin Side Quest, mutta aineksina ovat jaloviina ja olut. Hirviö syntyi tämän listan drinkeistä ensimmäisenä, jo noin pari vuotta sitten, kun halusin testata, saisinko shottilasin pysymään kaljatuopin pohjalla ylösalaisin. Kaverini nimesi tämän taiteellisen kokeilun, juoman maku on kuulemma aivan kammottava.

Liekehtivä Tyttö

Liekehtivä Tyttö sopii hyvin myös lämpimään kesäpäivään.

Liekehtivä Tyttö on oma versioni The Drunken Moogle –blogista löytämästäni Girl on Fire –drinkistä.

2cl sour rhubar –likööri
2cl maustettu tumma rommi
Ananas & mango –smoothie
Kupliksi vissyä/soodaa
Punaista grenadiinia

Grenadiinin annetaan valua juoman pohjalle, jolloin syntyy hieno liukuväriefekti. Alkoholittoman version tästä saa yksinkertaisest jättämällä viinakset juomasta pois.

 

 

Call of Cthulhu

Call of Cthulhu

Call of Cthulhu

3cl blue curacao –likööri
1cl absintti
Appelsiinimehu
kupliksi vissyä/soodaa

Päälle puristetaan mehu parista kolmesta limelohkosta, puristetut lohkot voi jättää lasin reunalle tai juoman pinnalle koristeeksi.

Mikäli mielenterveys ei tällä ohjeella järky tarpeeksi, viinoja voi laittaa myös 2cl ja 2cl. Sillon tosin kannattaa varautua melko voimakkaaseen absintin makuun. Alkoholiton Call of Cthulhu syntyy sinisestä grenadiinista, appelsiinimehusta, vissystä ja limelohkoista. Absinttimaista tuoksua juomaan saa lisäämällä sinne pikkutujauksen anista.

Muita vinkkejä
Eurooppalaisissa baareissa alkoholia tulee drinkkeihin yleensä enintään 4 senttilitraa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tätä ohjetta on hyvä noudattaa kotonakin, ainakin suunnilleen. Yleensä kotibaarimikot tekevät sen virheen, että viinaa on liikaa suhteessa lantrinkiin, jolloin juoma maistuu lähinnä alkoholille. Vastoin melko yleistä luuloa, tämä ei kuitenkaan ole pyrkimys, vaan juomasekoituksista on tarkoitus nauttia. Baarimittojen noudattamisessa on sekin hyvä puoli, että omaa (tai kavereidenkin) alkoholinkulutusta pystyy paremmin seuraamaan, jolloin vältytään ikäviltä yllätyshumaltumisilta ja sen seurauksilta.

Sama koskee boolia. Itse teen boolin yleensä ohjeella noin 2,5 dl likööriä, noin 2,5-3 dl kirkasta viinaa, noin litra mehua, yhteensä n. 2-3 litraa vissyä ja spritea maun mukaan. Vironmatkalta tuodut 80% alkoholit kannattaa pitää erossa boolista, ellei halua juhlien loppuvan ennen iltauutisia oksennuskisaan.

Juoman makeutta saa säädettyä lantringeilla. Kirpeiden juomien ystävien kannattaa pidentää juomansa limsan sijaan vissyllä. Lisäkirpeyttä saa tarvittaessa myös sitruuna- tai limemehulla, makeutta puolestaan grenadiinilla. Omia juomasekoituksia tehdessä hyvä muistisääntö on, että väreiltään yhteensoiintuvat ainekset yleensä sopivat yhteen myös mauiltaan.

Kerrosjuomia tehdessä painavin, eli sokeripitoisin juoma menee pohjalle. Myös pitkiä juomia tehdessä kannattaa likööri laittaa ensin ja viina sitten, sillä voimakas alkoholi huuhtoo liköörinjämät mitasta pois, joten mittaa ei tarvitse joka välissä pestä.

Blenderin omistajien kannattaa hyödyntää tuoreita ja säilöttyjä marjoja ja hedelmiä erilaisten pirtelö- ja jäähile- (frozen) drinkkien tekemiseen. Kokonaisia jäämurikoita blenderiin ei kannata laittaa, sillä se rikkoo blenderin terät, mutta onneksi tavarataloista saa pieniä käsikäytöisiä jäämurskaimia.

Alkoholittomienkaan drinkkien ei tarvitse olla tylsiä. Erikoiset lasit, värit ja koristeet tekevät alkoholittomastakin juomasta hauskan ja juhlavan. Baarissakin voi sen iänikuisen jaffan sijaan tilata jonkun kivan alkoholittoman drinkin.

Lisää nörttimäisiä drinkkiohjeita löytyy osoitteesta http://thedrunkenmoogle.com/