Olethan jo aloittanut kirjoittamisen? Nörttityttöjen kirjoituskilpailussa teemalla “täyskäännös” on vielä jäljellä suunnilleen kuukausi kirjoitusaikaa! Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Nörttityttöjen kirjoituskilpailu sai taakseen useita kustantamoita sponsoroimaan kirjapalkinnoin, ja haluaisimmekin heti alkuun kiittää Gummerusta, Likeä, Osuuskummaa, Otavaa ja Vaskikirjoja. Kustantamot saivat itse valita palkintokirjat, joten lopputuloksena syntyi monipuolinen kattaus muun muassa YA-kirjallisuutta, scifiä, feminismiä ja uuskummaa.

Kirjapalkinnot arvotaan siten, että ensin voittajille arvotaan omat palkinnot, ja jäljelle jäävät kirjapalkinnot arvotaan loppujen osallistujien kesken. Mahdollisuus voittaa on siis varsin korkea, joten kannattaa osallistua ja laittaa kynä sauhuamaan!

Ohessa kirjojen esittelyt:

GUMMERUS

Ernest Cline: Armada. Kansikuva.

Ernest Cline: Armada
Ready Player Onen kirjoittajan toinen romaani jatkaa sekin peliteemalla. Armadassa virtuaalitodellisuudessa tapahtuvan Easter Egg -metsästyksen sijaan keskiössä ovat kuitenkin avaruudesta saapuvat uhkat ja niiltä suojautuminen. Kirjan nimi viittaa klassikkopeli Armadaan, jossa omalla aluksella piti tulittaa vastaan vyöryviä vihollisaluksia niin nopeasti ja tarkasti kuin suinkin mahdollista – pelin jatkuvasti vaikeutuessa, tietenkin. Päähenkilö Zack on ehkä ollut taitava videopelissä, mutta entä nyt, kun sen yksinkertaiset ja ymmärrettävät uhkat muuttuvatkin osaksi todellisuutta, eikä hävittyä peliä voikaan vain ladata uudelleen? Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Holly Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä?

Niina kirjoitti Nörttityttöjen arvostelussa Bournen kirjasta näin: “Käytän sanaa “ahmittava” usein kuvaamaan mukaansa tempaavaa kirjaa. Harvoin tuo ilmaisu kuitenkaan sopii yhtä hyvin lukukokemukseen kuin tällä kertaa. En ole lukenut (vielä) sarjan aiempia osia, mutta nämä pystyy onneksi lukemaan itsenäisinäkin teoksina. Upposin nuoren päähenkilön ajatusmaailmaan erittäin helposti. Olen feministi ja uskallan sanoa sen ääneen, niinpä lukeminen herätteli hyvin vahvoja ajatuksia ja tunteita. Sen lisäksi teos on erittäin onnistunut nuortenkirja, juuri sellainen lukuintoa ruokkiva, samaistuttava ja tekstiltään soljuva, mitä mielellään suosittelee luettavaksi.” Lue koko arvostelu täältä.

LIKE

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku. Teoksen kansikuva.

Koko Hubara: Ruskeat tytöt
(kolme kappaletta)
Ruskeat tytöt lienee monelle Nörttityttöjen lukijalle varsin tuttu, mutta kertauksen vuoksi: kyseessä on ensimmäinen suomalainen esseekokoelma ruskeilta tytöiltä ruskeille tytöille. Kansan Uutiset tiivisti hienosti arvostelussaan: “Suomi jakautuu aikaan ennen ja jälkeen Koko Hubaran. Ruskeat Tytöt on raikas tuulenvire suomenkielisessä kirjallisuudessa, niin kuin Ruskeat Tytöt -blogi on ollut
julkisessa keskustelussa.” Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Roxane Gay: Bad Feminist
(kolme kappaletta)
Bad Feminist on esseekokoelma, jossa populaarikulttuuria ja esimerkiksi seksuaalisuutta käsitellään oivaltavasti, tuoreesti ja varsin suorasukaisesti. Kirja hätkäyttää, hykerryttää ja ennen kaikkea saa ajattelemaan. Roxane Gayn ääni rodullistettuna naisena ja feministinä on kirkas ja kuuluva, mutta esseekokoelma kertoo kuitenkin maailmasta ja kulttuurista, jossa on usein vaikea tulla kuulluksi tai kuunnelluksi. Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku
(kolme kappaletta)
Tässä scifieepoksessa valkoinen yläluokka on orjuuttanut tummemman väestönosan raadantaan avaruusalus HSS Matildan ruumassa. Päähenkilö, Aster, tasapainoilee pyrkiessään valitsemaan joko pakenemisen orjuudesta tai mahdollisuuden kostaa. Kirjaa on kuvailtumuun muassa riipaisevaksi ja kauniiksi, ja sen henkilöhahmot ovat saaneet paljon kiitosta. Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

OSUUSKUMMA

Osuuskumman Steampunk International. (Kuva: Kustantamon sivuilta, kansitaide J. S. Meresmaa.)

Carita Forsgren: Ambrosia
Tätä teosta ei voisi sen omaa esittelyä paremmin kuvailla: “Ambrosia on uudenlainen scifi-romaani, joka yhdistelee myyttejä, suklaata, kuolemattomuutta korkeaan hintaan tarjoavia muukalaisia sekä nykynaisen arkiongelmia kuplivaksi kokonaisuudeksi.” Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Steampunk International (toim. J. S. Meresmaa)
Steampunk International on novellikokoelma, jossa on kerätty yhteen sekä tuoretta kotimaista että kansainvälistä höyrypunkkia. Novelleissa seikkailevat muun muassa omapäinen silinterihattu, epäonninen sarvikuono ja karannut automaton. Kummallisten ja hauskojenkin novellien alla kysytään kuitenkin usein syvempiä kysymyksiä ihmisyydestä, tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

 


OTAVA

Magdalena Hai: Kolmas sisar
Magdalena Hain Kolmas sisar ammentaa mangatyylistä ja noitafantasiasta. Sen maailmassa tytöt saavat noitaluontonsa laulun muodossa, mutta kirjan päähenkilön Lunen ystävä, Ciel, paljastuukin lauluttomaksi. Koska lauluttomat ovat noitien maailmassa pelättyjä ja vainottuja, joutuu Lune pakenemaan Cielin kanssa Maahan ystävänsä pelastaakseen. Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Katharine McGee: Tuhat kerrosta: Huipulla. Kansikuva.

Scott Bergstrom: The Cruelty: mihin voit luottaa?
Otavan omilla sivuilla teosta kuvaillaan näin: “Gwendolyn Bloom on kuollut. Hän pakenee uuden nimen ja passin turvin, mutta vaara on kaikkea muuta kuin ohi. Hän pelasti isänsä Euroopan pahimman rikollisliigan kynsistä, mutta ei ole saanut selville mikä isän kertomasta on totta ja mikä valhetta. Nyt viholliset jahtaavat häntä kostoa janoten.
Gwen Bloom on kickass -sankari James Bondin ja Jason Bournen hengessä! Hengästyttävän toimintatrillerin nerokkaasti punottu juoni addiktoi lukemaan.” Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

Katharine McGee: Tuhat kerrosta: Huipulla
“New York, Manhattan vuonna 2118. Säkenöivän luksuksen ja glamourin keskellä viidellä nuorella on hengenvaarallisia salaisuuksia. He tekevät mitä tahansa saavuttaakseen päämääränsä, jopa luottavat viholliseensa. Sitten supertorniin astuu salaperäinen, boheemi kaunotar, joka saapuu kaupunkiin vain saadakseen aikaan hämmennystä. Ja hän tietää täsmälleen mistä aloittaa.” Viihdyttävää, vauhdikasta ja todellisuuspaon tarjoavaa YA-scifiä, olkaa hyvät! Kirjan esittely kustantajan sivuilla.

 

Ursula K. Le Guin: Ikuisen hämärän maa. Teoksen kansikuva.

VASKIKIRJAT

Ursula K. Le Guin: Ikuisen hämärän maa
Tammikuussa menehtyneen Ursula K. Le Guinin Ikuisen hämärän maa on hienovaraisesti kuvattu kasvutarina. Se kertoo pakoreiteistä ja maasta, jossa vallitsee ikuinen, mutta lempeä hämärä. Kirjan päähenkilöt, Hugh ja Irene, pakenevat ikuisen hämärän maahan omaa arkeaan, mutta päätyvätkin yhdessä taistelemaan pakopaikkansa puolesta. Tarinan myötä Le Guin käsittelee tuttuun viisaaseen tapaansa pelkojen kohtaamista, yksinäisyyttä ja yhdessä tekemisen merkitystä. Kirjan esittely kustantajan sivuilla.