Nörttitytöt

Säännöt

Kuva: Unsplash

Nörttitytöt ry:n säännöt:

1§ Yhdistyksen nimi

Yhdistyksen nimi on Nörttitytöt ry. Epävirallisissa yhteyksissä voidaan käyttää englanninkielistä Geek Girls Finland sekä ruotsinkielistä nimeä Nördtjejerna.

2§ Yhdistyksen kotipaikka

Yhdistyksen kotipaikkana toimii Helsinki. Yhdistys toimii kaikkialla Suomessa.

3§ Yhdistyksen kieli

Yhdistyksen virallinen kieli on Suomi, mutta jokaisella on oikeus esittää asiansa myös ruotsin ja englannin kielellä.

4§ Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot

Yhdistyksen tarkoituksena on:

1) vastaa Nörttitytöt blogin toiminnasta 2) järjestää tapahtumia ja tapaamisia 3) toimia verkostona kaikille nörteille 4) Tasa-arvon ajaminen

Yhdistys on voittoa tavoittelematon

 5§ Tarkoituksen toteuttaminen

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi:

1) Kirjoittaa artikkeleita Nörttitytöt blogiin sekä harjoittaa julkaisutoimintaa

2) Ylläpitää nörttikulttuurin keskustelua lukuisilla muilla kanavilla

3) Välittää tietoa tapahtumista jäsenilleen

4) Järjestää keskustelu-, tiedotus-, sekä muita tilaisuuksia jäsenilleen sekä organisoida retkiä

5) Perustaa paikallisjaostoja eri paikkakunnille

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä jäsenmaksuja, ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta, myydä ja vuokrata mainostilaa sekä järjestää asianomaisella luvalla arpajaisia, rahankeräyksiä, myyjäisiä ja huvitilaisuuksia sekä harjoittaa muuta varainhankintaa.

6§ Sitoutumattomuus

Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

7§ Yhdistyksen jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä luonnolliset 15 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka hyväksyvät yhdistyksen säännöt. Yhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi liittyä yhdistys tai yhteisö, jonka hyväksyy yhdistyksen hallitus.

8§ Yhdistyksestä eroaminen ja erottaminen

Henkilöllä on oikeus milloin vain erota yhdistyksestä siten, että ilmoittaa siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai puheenjohtajalle. Jäsen voidaan myös katsoa eronneeksi maksamattomien jäsenmaksujen takia maksumuistutusta seuraavan tilikauden jälkeen. Yhdistyksen hallituksella on oikeus erottaa jäsen enemmistön (2/3) päätöksellä painavasta syystä. Jos erottamisen syynä on muu kuin jäsenmaksun laiminlyönti, erotettu jäsen voi saattaa päätöksen yhdistyksen vuosikokouksen ratkaistavaksi valittamalla kirjallisesti hallitukselle 30 päivän kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan. Erottamispäätös tulee voimaan valitusajan päätyttyä tai yhdistyksen kokouksen vahvistettua päätöksen. Yhdistyksestä eronneet tai erotetut varsinaiset tai kannatusjäsenet eivät ole oikeutettuja hyvitykseen suorittamistaan jäsenmaksuista.

9§ Jäsenmaksu ja muut maksut

Jäsenmaksusta päättää yhdistyksen kokous. Kokouksessa jäsenmaksun suuruudesta päätetään joka vuosi erikseen. Yhdistyksellä voi olla erisuuruinen jäsenmaksu eri maksajaluokille.

10§ Yhdistyksen kokous

Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Kokouksessa kullakin jäsenellä on käytettävissä yksi ääni. Äänestyksen mennessä tasan ratkaisee yhdistyksen puheenjohtajan kanta, henkilövaaleissa ja suljetussa lippuäänestyksessä kuitenkin arpa. Ollessaan estynyt osallistumaan yhdistyksen kokoukseen, jäsen voi valtakirjalla valtuuttaa toisen jäsenen äänestämään puolestaan. Yhdellä jäsenellä voi olla korkeintaan viisi (5) valtakirjaa. Yhdistyksen kokous on laillinen ja päätösvaltainen, kun kokouskutsu on lähetetty sähköpostitse vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta jäsenten yhdistykselle ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Jäsenen on oikeus saada pyynnöstä kokouskutsu kirjallisena ilmoittamaansa postiosoitteeseen. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamista, yhdistyksen purkamista ja hallituksen erottamista koskevat sekä muut yhdistyslain 23§:n tarkoittamat asiat. Yhdistyksen kokous järjestäytyy valitsemalla itselleen puheenjohtajan, sihteerin, ääntenlaskijat ja pöytäkirjantarkastajat.

11§ Yhdistyksen vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

2) valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri

3) valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja ääntenlaskijaa

4) hyväksytään kokouksen työjärjestys

5) käsitellään edellisen vuoden toimintakertomus

6) vahvistetaan edellisen vuoden tilinpäätös ja käsitellään toiminnantarkastajien lausunto

7) päätetään vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille

8) päätetään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma

9) päätetään seuraavan vuoden jäsenmaksusta

10) päätetään seuraavan vuoden talousarvio

11) valitaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi kalenterivuodeksi

12) valitaan hallituksen taloudenhoitaja

13) valitaan hallituksen sihteeri

14) valitaan hallituksen muut jäsenet (1-10 kpl)

15) valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varahenkilöt seuraavaksi kalenterivuodeksi

16) käsitellään muut mahdolliset asiat

12§ Ylimääräiset kokoukset

Yhdistyksen ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle, kun vähintään 5 jäsentä sitä kirjallisesti hallitukselta pyytää nimetyn asian käsittelyä varten. Kokous on pidettävä viiden viikon kuluessa pyynnöstä. Sääntöjen ja yhdistyslain määrittelemät kokouksessa käsiteltävät asiat on mainittava kokouskutsussa, muut asiat vähintään viikkoa ennen kokousta toimitettavalla tarkennetulla esityslistalla. Yhdistyksen kokous voi kuitenkin 3/4 enemmistöllä päättää, että asia käsitellään kiireellisenä, vaikka sitä ei ole esityslistalla, ottaen huomioon yhdistyslain 24§:n säännökset.

13§ Yhdistyksen hallitus

Yhdistyksen toimeenpanevana elimenä toimii ja yhdistystä edustaa vuosikokouksen valitsema yhdistyksen hallitus. Hallitukseen kuuluu hallituksen puheenjohtajan lisäksi taloudenhoitaja, sihteeri ja 1-10 muuta jäsentä. Hallitus valitaan vuosikokousta seuraavaksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisessä kokouksessaan hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, joka toimii puheenjohtajan sijalla tämän ollessa estynyt hoitamaan tehtäviään.

14§ Virkailijat

Hallituksen lisäksi yhdistyksellä voi olla virkailijoita hoitamassa erilaisia tehtäviä. Yhdistyksen virkailijat valitsee hallitus.

15§ Hallituksen tehtävät

Yhdistyksen hallituksen tehtävänä on:

1) johtaa yhdistyksen toimintaa yhdistyksen sääntöjen ja päätösten mukaan

2) huolehtia yhdistyksen varainhoidosta

3) valmistella yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat

4) pitää jäsenrekisteriä

5) tiedottaa hallituksen ja yhdistyksen kokousten päätöksistä

16§ Hallituksen kokoukset

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallituksen kokoukset ovat päätösvaltaisia kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä on paikalla. Äänestyksen mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan kanta, henkilövaaleissa ja suljetussa lippuäänestyksessä kuitenkin arpa. Hallituksen kokoukset ovat avoimia kaikille yhdistyksen jäsenille sekä jäsenjärjestöjen jäsenille ellei hallitus erityisistä syistä muuta päätä. Hallitus voi käyttää kokousmuotonaan myös sähköposti- tai verkkokokousta.

17§ Hallituksen erottaminen

Hallitus on velvollinen eroamaan, jos sitä enemmistö yhdistyksen kokouksessa vaatii.

18§ Toiminta- ja tilikausi

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös sekä yhdistyksen ja hallituksen kokousten pöytäkirjat on annettava toiminnantarkastajille vähintään kolme viikkoa ennen yhdistyksen vuosikokousta.

19§ Nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa, juoksevissa asioissa taloudenhoitaja yksin.

20§ Yhdistyksen purkaminen

Yhdistys puretaan, jos 3/4 annetuista äänistä kahdessa vähintään kuukauden välein pidetyssä yhdistyksen kokouksessa sitä kannattaa. Purkamista koskeva esitys on mainittava kokouskutsussa. Puretun yhdistyksen omaisuus luovutetaan viimeisessä yhdistyksen kokouksessa päätetylle samoja tarkoitusperiä ajavalle oikeuskelpoiselle yhteisölle tai yhteisöille tai käytettäväksi yhdistyksen tarkoitusperiä edistävään toimintaan.

21§ Sääntöjen muuttaminen

Näitä sääntöjä voi muuttaa yhdistyksen kokous 2/3:n ääntenenemmistöllä annetuista äänistä. Säännöt hyväksytty Nörttitytöt ry:n perustamiskokouksessa 3.3.2013 Helsingissä.