Nörttitytöt

Joulu Elder Scrolls Onlinessa

Elder Scrolls Online, tuttavallisemmin ESO, on ZeniMax Online Studiosin kehittämä ja Bethesda Softworksin julkaisema MMORPG, jolla on ikää kohta jo kymmenen vuotta. Olen itse fanittanut Elder Scrolls -pelisarjaa jo paljon pidempään ja vuosien varrella ESO:sta on tullut minulle ja roolipelihahmoilleni hyvin kotoisa paikka. Peli toimii erinomaisesti juuri roolipelialustana, koska se tarjoaa pelaajille valtavan määrän kosmeettista sisältöä ja mahdollisuuden rakentaa hyvinkin yksityiskohtaisia ja tyyliltään erilaisia “nukkekoteja”, joissa roolipelihahmot voivat vapaasti asustella ja toteuttaa itseään. Lisäksi peli on viihdyttävä digitaalinen huvipuisto, jossa tekeminen ei lopu koskaan!

Pelistä on ollut minulle yllättävää hyötyä myös sarjakuvantekijän ammatissa: Työstän tällä hetkellä pitkää sarjakuva-albumia, jonka juoni ja henkilöhahmot ovat syntyneet ja syventyneet juuri ESO:n mahdollistamilla roolipelityökaluilla. Toivon näistäkin itsekkäistä lähtökohdista tälle online-pelille pitkää ikää.

Juokse porosein!

ESO:n vuosikalenteria värittävät erilaiset tapahtumat ja sesongit. Joulu ei ole poikkeus. Joulupukkia emme sentään tapaa, sillä peli harrastaa vain harvoin suoria intertekstuaalisia viittauksia ja pysyy uskollisena omalle maailmanrakennukselleen. Tamrielin maailmassa joulutunnelmaan pääsee virittäytymään ottamalla osaa New Life’s Festival -tapahtumaan, jossa pelimaailman eri kulttuurit toteuttavat juhlaan sopivia hyveitä. Lämpö, hyväntekeväisyys, hauskanpito, lumessa peuhaaminen ja rasvaiset ruuat ovat edustettuina. Juhlahumu nostetaan kattoon remuamalla ympäri maailmankarttaa ja suorittamalla kevyitä leikkimielisiä tehtäviä. Palkinnoksi pelaaja saa kaikenlaista pientä kivaa sesonkiin sopivista sisustuselementeistä uusiin kuteisiin.

Uuden elämän juhlaa vietetään esimerkiksi pulahtamalla jääkylmään veteen ja lämmittelemällä kokon ääressä.

En muista monettako kertaa olen ottanut osaa tähän tapahtumaan. Yhtäältä tuntuu hieman työläältä toistaa jo edellisiltä vuosilta tuttuja tehtäviä. Toisaalta niistä on muodostunut perinteikäs digitaalinen askare. Jouluaattoaamuunkin kuuluu pieni pyörähdys pelimaailmassa, ihan omassa rauhassa ennen lähtöä varsinaiseen joulun viettoon. 

Nettipelit ovat tosimaailman ihana jatke. Myös digitaalisissa yhteisöissä voivat toistua erilaiset seremoniat ja pelinsisäiset traditiot, jotka tuovat mieleen muistoja yhteisistä pelihetkistä ja pelikavereista vuosien takaa.

Selailin tätä blogikirjoitusta varten pelistä ottamiani ruutukaappauksia ja unohduin vallan katselemaan niitä, sillä niitä oli todella paljon ja ne kaikki toivat mieleen eloisia roolipelisessioita. Ystävieni roolipelihahmot esiintyvät kuvissa kuka missäkin toimessaan kuin vanhat tutut ystävät. 

Haluan jakaa teille vielä blogitekstin loppuun itse sisustamani tavernan nurkkauksen, jossa koreilee pelinsisäisillä sisustustyökaluilla improvisoitu joulukuusi.

Joulupuu on rakennettu, mutta alkemistihahmoni Tomas Gein jurottaa joulunakin.