Nörttitytöt
Puurakenteissa kyltti, jossa punaisella pohjalla valkoisin ja keltaisin kirjaimin teksti jossa lukee: welcome to Phanto Peak, brought to you by Jonaco.
Tervetuliaiskyltti. Kuva: Elisa Wiik

Phantom Peakia on vaikea kuvailla yksinkertaisesti. Siitä on käytetty sanoja huvipuisto, immersiivinen teatteri ja avoimen maailman pakopeli. Siinä on elementtejä kaikista niistä, mutta ei ole mitään niistä puhtaasti. Jos olet katsonut Westworld-sarjaa, tiedät ehkä mistä puhutaan, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa, ilman androideja ja kyseenalaista moraalia.

Keskuskäytävä kuvattuna ylhäältä parvelta. Käytävällä paljon ihmisiä, sen päässä saluuna ja molemmilla puolilla puurakenteita.
Aloitusaula. Kuva: Mikko Seppänen.

Kyseessä on siis osaksi sisätiloihin ja osaksi ulkotiloihin rakennettu Phantom Peakin pieni kaupunki, joka sekoittaa tyylissään steampunkia ja westerniä. Kaupungissa on iso saluuna ja keskusaukio, ruokapaikkoja ja useampi baari mutta myös sisustettuja kauppoja, asumuksia, pelihalli, postitoimisto, paranormaalien etsivien toimisto ja niin edelleen. Ruokapaikoissa myyjät taitavat olla vain myyjiä, mutta kaikki muut kaupungit asukkaat ja työntekijät pormestarista kosmisen nokkaeläimen kirkon pappeihin ovat näyttelijöitä, jotka ovat paikalla kävijöitä varten.

Mieshenkilö poseeraa, yllään vaalea paita, henkselit, vaaleanruskeat housut ja tummanruskea rannesuoja. Ympärillä kukilla koristettuja pyöreitä peilejä kiinnitettynä vaaleisiin telttakankaisiin seiniin.
Paranormaali etsivä. Kuva: Elisa Wiik

Kävijät ovat seikkailijoita, jotka ratkovat kaupunkilaisten pulmia: löytävät kadonneita esineitä, selvittävät niiden alkuperää, jahtaavat haamuja ja kaikkea muuta mahdollista. Tämä tapahtuu oman puhelimen selaimen kautta, johon avataan elämystä varten tehty sovellus, joka ohjaa kävijöitä eteenpäin. Muutaman kysymyksen avulla se ehdottaa saatavilla olevia tehtäviä ja opastaa tehtävän alkuun eli tarjoaa seikkailun nimen, lyhyen humoristisen tekstipätkän ja mitä tehdä seuraavaksi. Sovellus on pakollinen osa kokemusta, sillä moni-osaisen seikkailupolun aikana sinne syötetään tietoja ja vuorostaan se ohjaa taas eteenpäin. Käytännössä tietoa joutuu etsimään kaupungin ilmoitustaululta, sinne tänne sirotelluilta digitaalis-mekaanisilta videomatic-koneilta, Platystation-arcadekabineteista ja mikä tärkeintä, juttelemalla kaupungin eriskummallisille asiakkaille.

Kaksi tummanruskeasta puusta valmistettuna pelikabinettia, jossa yläosassa ruutu jossa pikseligrafiikalla tehty nokkaeläin, teksti Platystation ja alareunassa pelien nimiä, joita on vaikea erottaa.
Platystation pelikabinetteja. Kuva: Elisa Wiik

Vierailin Phantom Peakissa elokuussa 2023 yhdessä avomieheni kanssa, samalla reissulla kun olimme menossa katsomaan Wembleyn stadionille AEW: All In – showpainitapahtumaa. Tiedon sain elämyspuistosta Kickstarterin kautta, sillä olen joukkorahoittanut Spectre and Vox-nimistä, kauhuteemaista hybridipeliä, joka yhdistää digitaalisia ja analogisia elementtejä. Itse peli on jo useamman vuoden myöhässä, mutta sen kehittäjät, Nick Moran ja Glen Hughes ovat pyörittäneet vuoden verran Phantom Peakia ja heillä on jo suunnitelmia laajentaa toimintaansa Amerikkaan. Phantom Peak on auki vain rajoitetuin ajoin, yleensä perjantaista sunnuntaihin ja kausi kerrallaan. Kaudet tarkoittavat vaihtuvia teemoja, jonka aikana sovellukseen tulee uusia tehtäviä ja kaupungin isompi juonikuvio etenee. Aukiolopäivänä on usein kaksi eri sessiota, johon voi ostaa noin viisikymppiä maksavan lipun (tai miksei vaikka molempiin), kumpikin ovat noin neljä tai neljä ja puoli tuntia pitkiä.

Nokkaeläintä esittävä patsas vesialueen ja lippujen ympärillä, taustalla puusta tehtyjä laitureita ja katos.
Ulkotilan katseenvangitsija. Kuva: Mikko Seppänen.

Aikarajoituksen vuoksi jouduimme vierailemaan puistossa samana päivänä kuin painitapahtuma oli ja meidän täytyi lähteä tuntia ennen sessiomme päättymistä. Ehdimme sinä aikana suorittaa kaksi tehtävää, pyöriä, valokuvailla paikkoja sekä syödä. Vaikka aikaa meni tietysti ihmettelyyn, tehtäväpolut ovat todella pitkiä ja yhden session aikana on realistista suorittaa niistä vain kolme tai neljä. Toki jos juoksisi paikasta toiseen eikä lukisi sovelluksen tekstejä ajatuksella, voisi tämänkin suorittaa speed runina, mutta se ei ole se pointti. Kannattaa ottaa siis vähän rennommin, nauttia tunnelmasta, juomista, ruuista ja taustalla soivasta teemaan sopivasta western-tyylisestä musiikista. Tehtäviä ei ole pakko suorittaa lainkaan, sillä kaupungista löytyy näettävää ja koettavaa ilmankin. Kävijät voivat pelata digitaalisia teemaan sopivia arcade-pelejä, heitellä koripalloja tarkkuuskilpailussa, onkia lammesta muovisia nokkaeläimiä ja vaikkapa adoptoida oman virkatun nokkaeläimen. Session alussa paikkoja ei pääse vielä heti tutkimaan, sillä alkuun on varattu hieman pyörimisaikaa sekä tervetuliaispuhe pormestarilta. Sessio päättyy myös yhteiseen hetkeen.

Tummasävyinen huone, jonka lattia täynnä hautakiviä joissa nimiä ja pientä tekstiä. Jokaisen haudan edessä on palava led-kynttilä. Seinillä harmaita kohokuvioituja kalloja ja keskellä kuvaa ovi, jonka yläpuolella lukee "Datchery#. Ovi on teljetty puupalkein, joissa lukee "crime scene, do not enter".
Hautausmaa. Kuva: Mikko Seppänen

Itse kuitenkin suosittelen tekemään tehtäviä, heittäytymään ja eläytymään, sillä tehtävät ovat hillittömän hauskoja! Meille arvotuissa tehtävissä selvitimme ensin kadonneen kallon arvoitusta, jonka epäiltiin olevan ekstraterrestiaalista alkuperää. Toisessa tehtävässä selvitimme mysteerisen virkamerkin alkuperää ja merkitystä. Siihen etsimme vastausta siihen esimerkiksi Spectren ja Voxin paranormaalista etsivätoimistosta. Molemmat tehtävät sisälsivät myös ilahduttavaa pelikulttuuria, sillä toisessa tehtävässä tapasimme naispuolisen, salaisen roolipeliporukan pelinjohtajan, toisessa vinkki eteenpäin löytyi seinällä esillä olevasta pelihansikkaasta. Palkinnoksi tehtävän suorittamisesta saa uniikin pelikortin.

Seinälle kiinnitetty naisten tummanvihreät pitkät hansikkaat, joihiin on kiinnitetty teksti "game like a pro". Alla kyltti jossa lukee: 'Gamer Gloves' donated by L, now resting in the Phantom Peak Graveyard.
Pelaajahansikas. Kuva: Mikko Seppänen

Larppihenkisemmät osallistujat voivat jutella asukkaiden kanssa vaikkapa itse kehittämässään hahmossa. Ohjeet kannustavat pukeutumaan teeman mukaisesti, mutta pakollista se ei ole. Käytännön syistä olimme paikalla vain arkivaatteissamme, mutta ensi kerralla täytyy kyllä panostaa omaankin ulkoasuun. Aseproppeja ei kuitenkaan saa olla mukana. Kannattaa myös muistaa, että mukaan ei saa ottaa omia juomia tai ruokaa. Paikalta saa kuitenkin niin alkoholillisia kuin alkoholittomiakin drinkkejä, limsaa sekä ruokaa niin kasvissyöjille kuin sekasyöjillekin. Itse valitsimme kasvishampurilaiset ja mac and cheese-annokset. Per naama se kustansi noin parikymppiä, mutta vatsa todellakin tuli täyteen ja hyvää oli.

Ruoka-asema, jonka yläreunassa söpö robottimaskotti ja teksti "Robo Chef". Alempana kolme kosketusruutua, jossa Phantom Peakin logo.
Ruokaa sai tilata Robo Chef-tilauspisteeltä. Kuva: Elisa Wiik

Jos jotain negatiivista pitää keksiä, niin sovellus välillä rajoittaa sekä aiheuttaa pullonkauloja. Tehtävien aloitussanoihin voi tutustua ennen valitsemista kyllä, mutta esimerkiksi törmätessä mielenkiintoiseen julisteeseen, jossa etsitään haamunmetsästäjiä, ei ole mitään keinoa selvittää mistä tehtävästä on kyse. Koska samaa tehtävää saattaa suorittaa yhtä aikaa useampi porukka, voi yhden kaupungin asukkaan pakeille muodostua jopa jono. Pahimmillaan samat asiat voi vahingossa kuulla moneen eri kertaan. Kaiken kaikkiaan kokemus oli kuitenkin aivan äärimmäisen ilahduttava, jännittävä ja hauska. Suunnittelemme jo seuraavaa vierailua Phantom Peakin erikoislaatuiseen kaupunkiin ja suosittelemme käyntiä ihan kaikille!

Vaaleansininen virkattu nokkaeläin, jonka nokka ja räpylät ovat vaaleanruskeat ja päässä on keltainen töyhtö. Sen alla kaksi pelikorttia, jossa toisessa on kuva kädestä joka pitelee kalloa ja teksti "Dead ringer", toisessa pata johon uppoaa laatta jossa on numero 8 ja teksti "eight"
Adoptoitu nokkaeläin ja palkintokortit. Kuva: Elisa Wiik

Perustiedot

Sivusto: www.phantompeak.com

Aukiolopäivät: kausittain, yleensä perjantaista sunnuntaihin, joskus myös torstaisin

Aukiolojat: yleensä kaksi slottia joista valita eli 12.00-16.30 ja 18.00-22.30 tai 22.00 asti.

Hinta: aikuisilta 40-50 puntaa, kalliimpia erikoispaketteja sekä halvempia alennuksia löytyy

Mitä ei saa tuoda: omia ruokia tai juomia, asereplikoita, oikeita aseita

Pukukoodi: arkivaatteet käyvät, teemaan pukeutumista rohkaistaan

Ruoka: ainakin kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy vaihtoehtoja, muista erikoisruokavalioista kannattaa kysyä etukäteen