Nörttitytöt

L&L: Pelinjohtajan kirja, Myrrys 2023

Legendoja ja Lohikäärmeitä: Pelinjohtajan kirja on kaikkea sitä, mitä pelinjohtamista käsittelevältä kirjalta voi odottaa ja enemmän. Legendoja ja lohikäärmeitä on fantasiaroolipeli, joka on tehty Dungeons & Dragons -roolipelin 5th editionin avoimen lisenssin sääntöjen pohjalta. Legendoja ja Lohikäärmeitä ei siis ole suomennettu versio Dungeons & Dragonista, vaan oma pelinsä, jonka säännöt on julkaistu Pelaajan kirjassa.

Pelinjohtajan kirja on ehdoton hankinta jokaiselle, jota kiinnostaa minkä tahansa roolipelin vetäminen eli johtaminen tai jota kiinnostaa inspiroitua hyvin esitellyistä tarinakoukuista. Vaikka Pelinjohtajan kirja on sääntöjen ja mekaniikan puolesta osa Dungeon & Dragonsin 5th editionia, on sen sisällön yksi suurimmista anneista ihan muualla kuin mekaanisissa asioissa.

Pelinjohtajan kirja on aarreaitta ja runsaudensarvi, koska se on suomeksi kirjoitettu ja ajateltu teos siitä, miten peliä johdetaan. Jos tämä olisi julkaistu aiemmin, olisin itse välttänyt monia sudenkuoppia. Kirja alkaa konkreettisesti sillä, että selitetään mitä pelinjohtaminen on, miten peliä johdetaan ja millaisia asioita pelin johtamiseen liittyy. Kirja antaa työkaluja hyvään pelin johtamiseen säännöistä tai mekaniikoista riippumatta. Vaikka Dungeons & Dragons 5th edition ei mekaniikan puolesta kolahtaisi, niin Pelinjohtajan kirja on hyödyllinen teos. Kaksi ensimmäistä osiota käyvät läpi asioita, jotka ovat hyödyllisiä kaikille pelinjohtajille, ja kaksi viimeistä osiota käyvät läpi aarteita, taikaesineitä ja vastustajia, jotka ovat inspiroivia myös muihin peleihin.

Esimerkkisivu Pelinjohtaja kirjasta. Kuva Juno Viinikka, Myrrysmiehet.

Yksi pelin johtamisen hyvistä neuvoista on, aloittaa pienestä ympäristöstä. Pelien johtamista tai vetämistä käsittelevät kirjat sisältävät usein vihjeitä tai ihan suoria neuvoja siihen, miten aluksi pitäisi rakentaa kokonainen maailma, tietää sen kalenteri ja rahayksiköt sekä hyvin monta muuta asiaa, jotka tekevät itse pelin aloittamisen ja pelaamisen suunnittelun hankaliksi. Pelinjohtajan kirjassa on aivan päheitä neuvoja siihen, miten peli aloitetaan pienestä mittakaavasta. Kyläjuhlien pelien toteuttamiseen annetaan hyviä neuvoja niin teemallisesti kuin mekaanisesti. Kirjassa olevat juhlapelien ja -leikkien säännöt ovat sellaisia, että niistä on helppo kehittää myös itse omaan peliin sopivia pelejä ja leikkejä joissa hahmot voivat kisailla. Pelinjohtajan kirjassa kannustetaan tekemään valintoja ja muokkauksia asioihin omien ajatusten ja peliporukan mukaan. 

Pelinjohtajan kirja on täynnä kannustavaa, hyvää ja inklusiivista kieltä. Monien taikaesineiden, aarteiden, myrkkyjen ja tautien kuvaukset ovat sellaisia, että jonkin yksittäisen esineen tai myrkyn ympärille saisi rakennettua helposti lyhyen seikkailun. Pelinjohtajan kirjassa kerrotaan myös erinomaisesti miten suunnitellaan ja toteutetaan luolasto ja lyhyt tai pitkä seikkailu. Itselleni kirjan rakkaimmaksi anniksi tulivat lohikäärmeet. Pelinjohtajan kirjan tapa lähestyä lohikäärmeitä niin tarinallisesti kuin mekaanisesti, on raikas ja monipuolinen, ja mahdollistaa erilaisten lohikäärmeiden tekemisen.


Legendoja & Lohikäärmeitä on muodostunut minulle parhaimmaksi mahdolliseksi versioksi Dunkusta, ja Pelinjohtajan kirja tulee olemaan itselläni pelinjohtajana apuna myös silloin, jos suunnittelen jonkun muun pelin sisältöjä.

Arvostelukappale saatu kustantajalta.

Vehka Kurjenmiekka, Jonas Mustonen, Christopher Stratton Smith et al. : Legendoja &Lohikäärmeitä: Pelinjohtajan kirja (192 s.), Myrrysmiehet 2023