Nörttitytöt

Ah, Katamari. Älä koskaan muutu!

Tai okei, saat sittenkin muuttua vähäsen – We ♥ Katamarin modernisoidussa REROLL-julkaisussa tämä klassikko on saanut arvoisensa päivityksen nykykonsoleille. Alun perin tämä värien ja musiikin hulluttelu, jossa pyöritellään Katamariksi kutsuttua palleroa, ilmestyi PlayStation 2 -konsolille jo vuonna 2005. Pelisarjan ensimmäisen osan, Katamari Damacyn (2004), REROLL-päivitys näki päivänvalon vuonna 2018, joten jatko-osan uutta tulemista on saatu uumoilla jo hyvä hetki.

Katamari-pelien kehyksenä toimii erittäin tyylitelty maailma täynnä värikkäitä esineitä ja olentoja. Pelaaja ohjailee Prince-oliota ja tämän serkkuja vinkeän musiikin rytmittäessä katamari-pallon pyöritystä, keräten siihen milloin mitäkin kamaa: aina klemmareista, ötököistä ja sushirullista ihmisiin, rakennuksiin ja mantereenkappaleisiin. REROLLin visuaalien päivitys on toteutettu huolella, ja peli on omaperäisessä graafisuudessaankin silkkaa silmäkarkkia.

REROLL ei kuitenkaan tarjoa pelkästään visuaalisen ilmeen piristystä, vaan myös pelattavuuteen on tuotu nykypelaajia todennäköisesti miellyttäviä päivityksiä, kuten pikavalikko kenttien valintaan sekä indikaattori, mistä useammasta alueesta muodostuvan kentän seuraava osio löytyy. Lisäykset on tehty vaalien alkuperäisen pelin ilmettä ja tuntua, joten ne istuvat saumattomasti pelikokemukseen ja ilahduttavat wanhaakin fania.

Värikkäitä videopelihahmoja nuotion ympärillä.
Lit! Niinku nuoriso sanois. (Kuvakaappaus pelistä.)

Itse pelasin arvostelukappalettani Nintendo Switchillä, jonka kapuloilla tietyt tutut liikkeet eivät tuntuneet alkuun onnistuvan aivan yhtä sulavasti, kuin PS2-kapulan kanssa olen kokenut niiden sujuneen. Kenttä toisensa jälkeen kuitenkin pyörähti oikein mukavasti planeetaksi taivaalle, joten suurempia ongelmia ohjauksessa ei voi väittää olevan.

Täysin uuden Royal Reverie -pelimoodin myötä pelaajat pääsevät myös kurkistamaan the King of All Cosmoksen nuoruuteen, muutenkin kuin pääpelin välianimaatioiden kautta. Siinä missä välianimaatiot kertovat omaa hurjaa tarinaansa nuoren kuninkaan (joka tosin tällöin ei vielä ollut kuningas) koettelemuksista, pääsee pelaaja näissä ylimääräisissä kentissä kokeilemaan, miten itse pärjäisi kuninkaallisten paineiden keskellä.

Rehellisesti on myönnettävä, että aika paljon ruosteenpoistoa vaadittiin, että sain ensimmäisenkään Royal Reverie -lisäkentän pyöriteltyä läpi. Ei ole helppoa olla kunkku! Kentät ovat tarkoituksella erittäin haastavia, eli leppoisaa rullailua hakeva voinee jättää ne sellaiseen hetkeen, kun todella kaipaa nostetta verenpaineeseen.

Kaiken kaikkiaan We ♥ Katamari REROLL+ Royal Reverie on onnistunut päivitys pelille, joka on klassikkoasemansa syystä aikanaan ansainnut. Fanien kieli pitkällä odotus on eittämättä palkittu, ja pienillä pelattavuuden muutoksilla tilaa pöytään on tehty myös niille, joille peli tai pelisarja ei ole ennalta tuttu. Jos kaipaat helteisiin kesäpäiviin hullunkurista pelattavaa ja svengaavaa ääniraitaa, tai olet sarjan fani ennestään ja arvot uusintaversioon tarttumista, minulla on sinulle vain kaksi sanaa: let’s roll!

Värikkäitä videopelihahmoja sateenkaaren alla.
Pelin kansitaidetta. (Bandai Namco.)

Kehittäjät: MONKEYCRAFT Co. Ltd., Now Production, Namco
Julkaisijat: BNE Entertainment, Namco Bandai Games America Inc.
Alustat: PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One, Xbox Series X ja Series S
Genre: katamari 😀 (virallisen määritelmän mukaan “puzzle-action”)

Peli on saatu arvostelukappaleena julkaisijalta.