Nörttitytöt

Dungeons & Dragons – Honor Among Thieves (2023)

Ensi-ilta: 31.3.2023

Liput ennakkonäytökseen saatu Finnkinolta

elokuvan sankarit
Elokuvan party löytää itsensä jatkuvasti uudesta pinteestä. Kuva: FINNKINO

Dungeons & Dragons -roolipeliin pohjautuva ja Forgotten Realms -kampanjan maailmaan sijoittuva Honor Among Thieves on vauhdikas heist-elokuva, jonka tekijät ovat tarkalleen tienneet, mitä ovat tekemässä. Aikaisempaan dunkku-leffatrilogiaan verrattuna HAT on rehellisesti koomista kohellusta yrittämättäkään ottaa itseään liian vakavasti.

Elokuvan alussa entinen harpunsoittaja-bardi Edgin (Chris Pine) ja barbaarinainen Holga (Michelle Rodriguez) pakenevat parin vuoden vankeudesta, johon heidät on juonitellut entinen party-kaveri Forge (Hugh Grant) epäilyttävän velhokaverinsa kanssa (Daisy Head). Edgin ja Holga ryhtyvät kokoamaan uutta partya pelastaakseen Edginin tyttären Forgelta, joka on kaverusten vankeusaikana onnistunut nousemaan Ikikesän sijaishallitsijaksi. Mukaan pelastustehtävään värvätään Elminsterin jälkeläinen Simon (Justice Smith) sekä vaihdokas-druidi Doric (Sophia Lillis).

Leffaa katsoessa tulee väistämättä mieleen, että tässä seurataan kokeneen pelaajaporukan peliä ykkös-levelin hahmoilla. Party ottaa harkittuja riskejä tiedostaen, että jokainen siirto voi hyvinkin päätyä katastrofiin ja koska tahansa suunnitelma b, c tai d voi hyvinkin tulla tarpeeseen. Oma suosikkini elokuvan henkilöistä oli änppäri-hahmomainen paladiini Xenk (Regé-Jean Page), joka selvästi on useamman levelin muun partyn yläpuolella, ja toimii partyn oppaana lyhyen Uumenala-questin aikana. Xenkin hurmaava ”en ymmärrä sarkasmia tai kielikuvia, mutta pelastan kissanpentuja” -rooli tuntuu mallaavan väistämätöntä Drizzt Do’Urden -tyyppisen hahmon vierailua partyn matkalla.

paladiini Xenk
René-Jean Pagen esittämä Xenk-paladiini johdattaa partyn aarteen luokse. Kuva: FINNKINO

Mistä päästäänkin suurimpaan valituksenaiheeseeni: Forgotten Realms on rikas ja vuosikymmenten aikana ikonisiksi nousseilla hahmoilla ja tapahtumilla täytetty pelimaailma, mutta HAT hukkaa melkein kaikki tilaisuudet katsojia ilahduttavaan name-droppingiin. Minua se ainakin olisi ilahduttanut. Nyt ainoa tuttu hahmo, joka vilahtaa valkokankaalla edes muutaman sekunnin, on Ikikesän lordi Neverember. Leffan pääpahiksiksi nousevat Thayn punaiset velhot ovat toki tuttuja monille viitos-edikan pelaajille.

Puvustuksen osalta HAT tekee pääasiassa hyvää työtä. Ainoa hahmo, joka näyttää naamiaisasuun pukeutuneelta, on Edginin teini-ikäinen tytär Kira (Chloe Coleman). Vaikka monien fantasialeffojen ja -sarjojen tapaan (katson sinua, Rings of Power) seikkailijoiden vaatteet ovat  vähän turhan puhtoisia, ne ovat silti käytännöllisiä ja sopivat kantajilleen. Kohtauksessa, jossa useampi party kilpailee keskenään keinotekoisessa dunkkiksessa, on mielestäni ollut hauska ratkaisu merkata vähemmän kokenut ja vähemmän vakavasti otettava party sillä, että sen jäsenet näyttävät kaapista repäistyihin vaatteisiin pukeutuneilta larppaajilta.

Hugh Grantin näyttelemä Forge
Hugh Grantin näyttelemä Forge juonittelee itsensä Ikikesän hallitsijaksi. Kuva: FINNKINO

Peliä ja Forgotten Realms -kirjoja tuntemattomalle Honor Among Thieves saattaa olla hämmentävä kokemus. Tarinan kulkua ja hahmojen tekemiä päätöksiä motivoi vahvasti pelilogiikka: Jotenkin ihmeessä Kiran pelastaminen Forgelta vaatiin ties kuinka monen side-questin suorittamista ensin. Dunkkunsa tuntevalle leffa on kuitenkin riemastuttavaa pöhköilyä, jossa homma välillä kaatuu siihen, että viittä kysymystä varten henkiin herätetty vainaja alkaa vastailla ääneen ajateltuihin kysymyksiin ja kupsahtaa ennen kuin varsinainen asia saadaan selvitettyä. Elokuvassa on myös käytetty ilahduttavan paljon sellaisia siirtoja, joissa hahmot ajattelevat laatikon ulkopuolelta ja  päätyvät selviämään kiperistä paikoista kaikkea muuta kuin ilmiselvillä keinoilla. Kenelle esimerkiksi tulisi mieleen kehottaa koko partyä hyppäämään gelatinous cubeen?