Nörttitytöt

Kallio vastaan Helsinki roller derby peli.


Mitä on roller derby? 

Josko aloitetaan kertomalla mitä roller derby on, ennen kun siirrytään nörtteilyn pariin? Roller derby on quad –luistimilla pelattava, täyskontaktilaji, jossa puolustus ja hyökkäys pelataan yhtä aikaa. Tämä tekee pelistä strategisesti mielenkiintoisen sekä pelata, että katsoa. Roller derbyssä pelataan kaksi 30 minuutin erää, jotka koostuvat jameista. Yksi jami kestää maksimissaan kaksi minuuttia. 

Pelin kielenä käytetään englantia ja esimerkiksi kaikki rangaistukset huudetaan englanniksi.  

Radalla on molemmista joukkueista 5 pelaajaa kerrallaan. Jammeri ja neljä blokkeria, joista yksi on pivotti. Pivotilla on päässään raitahattu ja jammerilla tähtihattu. Useimmiten molemmilla joukkueilla on kaksi lineupia eli kentällistä (koostuu blokkereista), jotka vuorottelevat radalla, sekä 3-5 jammeria. 

Jammeri tekee pisteitä ohittamalla vastapuolen blokkereita laillisesti, pystyasennossa ja radalla. Jammeri voi halutessaan (penkin niin ohjeistaessa) antaa tähtihattunsa pivotille, jolloin pivotti muuttuu jammeriksi ja jammeri muuttuu blokkeriksi. Tällöin tähtihattuinen pivotti voi tehdä pisteitä.  

Se jammeri, joka pääsee ensimmäisenä pakasta eli ohittaa kaikki vastapuolen pelaajat, saa leadin eli oikeuden päättää jami halutessaan. Lead jammeri päättää jamin koskemalla toistuvasti lanteitaan. Pisteiden kerääminen alkaa vasta, kun jammeri tulee pakkaan toisen kerran ja ohittaa vastapuolen pelaajia. Leadin menettää, jos joutuu boxiin eli rangaistusaitioon tai jos ottaa tähtihatun pois päästään, edes hetkeksi. 


Roller derby rata 

Suomessa pelataan Flat Track Roller Derbyä eli rata ei ole kalteva, kuten joissain amerikkalaisissa elokuvissa olette kenties nähneet. Ulkomuodoltaan rata on hieman epäsäännöllinen ovaali. Pelisuunta on radalla vastapäivään ja hyökkäyksiä voi tehdä vain pelin suuntaan. Rataan on merkitty jammeri-viiva, jonka takaa jammerit lähtevät matkaan, sekä pivotti –viiva.  Blokkereiden tulee sijoittua jammeri-viivan ja pivotti-viivan väliin. Radassa on lisäksi 10 ft (3,05 m) merkit, joiden avulla määritellään pakka. 


Roller derbyn säännöistä lyhyesti 

Ihan mihin vaan ei toki roller derbyssäkään saa taklata, vaan lailliset alueet on määritelty säännöissä mm. päähän, selkään ja reiden alapuolelle ei saa taklata. Lisäksi on määritelty millä alueilla saa taklauksen eli hitin suorittaa. Parhaimpaan lopputulokseen pääsee useimmiten käyttämällä koko kylkeä lantioon saakka. Käsillä ei ole laillista taklata tai saattaa hyökkäystä loppuun ja kaikenlainen potkiminen ja kamppaaminen on kiellettyä.  

Aiemmassa kappaleessa mainittu pakka määritellään siihen missä on suurin ryhmä molempien joukkueiden blokkereita 3,05 m (10 ft) säteellä toisistaan. Vain pakassa saa taklata tai estää. Kun tuomari huutaa “no pack”, tulee pelaajien muodostaa pakka mahdollisimman nopeasti uudelleen. Rangaistuksia voidaan jakaa pakan rikkoneelle, “no pack” -tilanteessa taklanneelle ja hänelle, jonka olisi pitänyt olla muodostamassa pakkaa, mutta joka ei niin tehnyt. Jos käyt seuraamassa roller derbyä, niin voit nähdä kuinka pelaajat muodostavat ikään kuin siltaa, jotta viimeisin heistä voisi vielä blokata jammeria. Tai, jos yksi pelaajista lyö jammerin ulos, pyrkii hän itse kiertämään radalla myötäpäivään, mahdollisimman kauas pakan etuosasta, koska jammeri saa astua radalle vain hänet lyöneen tai hänen edessään ennen lyöntiä olleen pelaajan taakse.  

Sääntöihin voit tutustua tarkemmin täällä (englanniksi): https://rules.wftda.com/ 


Penkit 

Penkit tekevät useimmissa joukkueissa pelin aikana päätökset mm. hyökkäyskuvioista, antavat vinkkejä vastustajan kuvioiden murtamiseen, sekä ohjeistavat jammeria. Penkki tai joukkueen kapteeni myös pyytää mm. timeoutit. Penkit osallistuvat toisinaan myös joukkueen valmentamiseen.


Tuomarit 

Tuomareita on roller derby pelissä neljä sisäkehällä ja kolme ulkokehällä. Sisäkehällä on kaksi jammer reffiä ja he seuraavat kukin omaa jammeriaan ja laskevat hänen pisteitään.  

Rangaistukset vihelletään pilliin, jonka jälkeen huudetaan pelaajan paidan väri, numero ja minkä rangaistuksen he saivat. Samaan aikaan näytetään rangaistuksen käsimerkki.  

Lisää tietoa tuomaroinnista (englanniksi): https://static.wftda.com/officiating/wftda-officiating-procedures.pdf
 

NSO:t (non-skating officials) 

Toimitsijat pukeutuvat peleihin mustaan paitaan. Ennen paita piti olla vaaleanpunainen, ettei se sekoitu kumpaankaan joukkueeseen, mutta onneksi tämä on muuttunut. Toimitsijat keräävät pelistä paljon tietoa ja penkit usein käyttävätkin näitä statistiikkoja hyväkseen arvioidessaan pelaajia. NSO positioita: 

  • Jam timer=kellottaa jamin ja pitää huolen erän kestosta 
  • Penalty box timer=kellottaa blokkereiden rangaistuksia boxissa ja kirjaa istutut rangaistukset ylös 
  • Penalty box manager=kellottaa jammereiden rangaistuksia boxissa 
  • Score keeper=laskee yhden joukkueen pisteitä 
  • Score board operator=hoitaa molempien joukkueiden pisteet taululle 
  • Penalty lineu-up tracker=kirjaa ylös kulloinkin radalla olevat, yhden joukkueen pelaajat ja heidän saamansa rangaistukset 
  • HNSO eli head NSO=vastaa mm. NSOiden toiminnasta paperista  


Ketä muita roller derbyssä tarvitaan? 

Faneja tarvitaan! Roller derbyä pääsee fanittamaan seuraamalla pelejä Suomessa ja ulkomailla. Useimmiten ainakin isoimmat pelit striimataan, kuten esim. Suomessa pelattava SM-sarja. Osa striimeistä on ilmaisia, mutta isommissa tapahtumissa striimi on usein maksullinen. 

Striimaajista suosikkejani on Kerberos LIVE (Kerberos Live – YouTube) . Voit tutustua roller derbyyn katsomalla hänen striimaamansa 2.11.2023 pelatun SM-sarjapelin: Roller derby – SM-sarja – Kallio vs Riverdale – 11.02.2023 – YouTube 

Muutamilla joukkueilla on fanijoukkoja: 

Vienna fearleaders, Viennan joukkueen mahtava cheerleader joukkue: https://www.fearleadersvienna.com/ 

Sekä Tukholman joukkueen Beerleaders: https://rollerderby.se/strd-beerleaders/ 

On myös jonkin verran roller derbystä kiinnostuneita valokuvaajia, joita löytyy aihetunnisteella helposti esim. Instagramista. 

Roller derby valokuvia mm. Marko Niemelä: https://punkmarko.kuvat.fi/ 

Lisäksi virallisten otteluiden onnistumisen takaavat rataa korjailevat rataninjat, juontajat, ensiapuhenkilöt ja mm. muonituksesta vastaavat ja lippuja myyvät vapaaehtoiset sekä järjestyksen valvojat. Jos haluat päästä ilmaiseksi peliin, voit aina hakea peliin vapaaehtoiseksi. Rataninjana pääsee peliä seuraamaan todella läheltä.
 

Mikä sitten on nörttiä roller derbyssä?

Roller derbyssä on montakin osa-aluetta, jotka kutkuttavat ainakin tämän nörtin mieltä. Aloitin itse lajin harrastamisen 2012 ja olen kokeillut montaa roolia; ollut pelaajana, penkkinä, toimitsijana ja tuomarina. Ja tietenkin vapaaehtoisena.

Pelaajana tuli keskityttyä pelien katsomiseen ja analysoimiseen. Parasta oli toki, josko peliin ja hyökkäyksiin liittyviä kysymyksiä sai pallotella muiden lajista kiinnostuneiden kanssa. Peli on sen verran nopeatempoinen, että toisinaan videoita piti katsoa hidastuksella, että ymmärsi täysin mitä siinä tapahtui. Penkkinä tuli myös analysoitua videoita, sekä vastustajan (ennen peliä) että omia (pelin jälkeen), jonka lisäksi tuli tutustuttua peleistä kerättyihin statistiikkoihin.

Toimitsijana, papereita täytellessä sitä aina pyrkii saamaan kaiken oikein, pilkulleen, mikä on onnistuessaan mahtava tunne. Toimitsijoiden joukossa onkin sanonta “Stats or it didin’t happen.” Pelkkiä papereita lukemalla, voi päätellä koko pelin kulun, jami kerrallaan. Kirjaa pidetään mm. siitä kuka oli milloinkin radalla, milloin kukin pelaaja istui jäähyvä ja mitä pisteitä kukakin jammeri teki ja mitä kentällistä vastaan.

SM-sarja ja Suomen roller derby joukkueet 

Suomessa alettiin pelaamaan SM-sarjaa vuonna 2013, mutta viime vuosina pelaaminen oli koronan vuoksi tauolla. Suomen roller derby joukkueet kuuluvat Suomen Luisteluliittoon. Tällä hetkellä SM-sarjassa mestaruudesta kamppailee viisi joukkuetta, tässä heidän FB-sivunsa, jolta löytää tietoa mm. tapahtumista: 

Luisteluliiton roller derby tapahtumakalenteriin pääset täältä: https://www.luisteluliitto.fi/roller-derby/kalenteri/
 

Muita roller derby joukkueita Suomessa: 

Suomessa on kokoonsa nähden yllättävän paljon joukkueita, vaikka koronan aikaan monelta katosi paljon pelaajia ja osan toiminta kuopattiin kokonaan. Alla on vielä muutamia seuroja, joissa on ollut jonkinlaista liikettä koronan jälkeenkin. 

Suurimmalla osalla joukkueista on alkeiskurssit sekä keväällä, että syksyllä. Varsinkin nyt näyttää alkeiskurssi monella joko alkaneen tai olevan alkamassa. Toimitsijaksi voi tosin usein liittyä ilman alkeiskurssiakin, mutta tuomarointi vaatii jonkinlaista luistelutaitoa. Useimmiten seuroilla on lainata varusteita, joten suurta investointia ei heti tarvitse tehdä.  

Kannen kuva: Minna Aaltonen