Nörttitytöt
Pelin kansikuva
Kuva: Oddworld Inhabitants

Alkuperäisten Oddoworld-pelien suurena fanina odotan edelleen luvattua kvintologiaa, jota ei koskaan tule. Aben ja Munchin lisäksi jokaisella sarjan pääpelillä piti olla oma uusi sankarinsa. Tosin Munchkin tekee vain yhteistyötä Aben kanssa, mutta muita kolmea sankaria emme koskaan päässeet näkemään. Sen sijaan saamme uudelleen tehtyjä tai kokonaan uusia Abe-pelejä, vaikka hänen tarinansa on mielestäni jo nähty. Odotukseni eivät siksi olleet korkealla kun lähdin pelaamaan Nintendo Switchille optimoitua Oddworld: Soulstorm – Oddtimized Editionia, mutta se yllätti minut iloisesti.

Jo vuonna 1997 ihastuin Abe’s Oddysseen aikanaan komeisiin grafiikoihin, hyvään tarinaan, huumoriin ja hauskoihin puzzleihin. Kaikki nämä elementit ovat edelleen tallella Oddworld: Soulstormissa. Peli ja etenkin sen cut scenet ovat kaunista katseltavaa. Kuten kaikki muutkin Oddworld-pelit, se on tehty taidolla, mutta kieli poskella. Abe ja muut mudokonit vinoilevat toisilleen ja pieruvitsit ovat tallella kuten ennenkin, vaikka keskinäiset kommunikointivaihtoehdot ovatkin rajatumpia.

Toimintaa tuntuu olevan enemmän kuin vanhemmissa peleissä, joissa tasot vaativat enemmän tarkkailua ja strategiaa kuin täyttä häkää räjähteiden keskellä juoksemista. Tosin näitäkin kohtia riittää ja ne vaativat sopivan määrän pähkäilyä, mutta eivät ole liian vaikeita. Salaisuuksiakin on tasoille piilotettu ja nehän pitää etsiä kaikki.

Tulielementti tuo mukavan lisän. Tulia pitää joko levittää taktisesti tai sammuttaa päästäkseen etenemään palavien kohtien ohi. Tästä pääsemme kuitenkin pelin suurimpaan ongelmaan. Pelasin Soulstormia yhden illan ongelmitta, mutta kun palasin sen pariin myöhemmin, kohtasin internet-palstojen mukaan yleisenkin bugin, joka teki pelin jatkamisesta mahdotonta.

Ohjauksessa on tuttua vanhaa kankeutta ja esim. kiviä heittäessä tähtääminen on hankalaa. Mahdollisia heitettäviä esineitä on useampia, mutta mainitsemani bugi ei anna vaihtaa esineiden välillä. Pystyn heittämään kiviä, jotka ovat sillä hetkellä valittuna, mutten pysty vaihtamaan vesipulloon, joita tarvitsen tulen sammuttamiseen. En siis pysty etenemään pelissä millään, ja vaikka pääsisinkin tästä kohdasta ohi, sama ongelma jatkuisi pitkin peliä.

Esineiden vaihtaminen toimi ongelmitta ensimmäisellä pelikerralla, mutta myöhemmin ei millään. Yritin kaikkea ja päädyin googlettamaan ongelmaa, joka on ikävä kyllä yleinen ja esiintyy eri alustoilla, ei vain Switchillä. Monet ovat yrittäneet poistaa tallennuksensa korruptoituneen tiedoston varalta ja aloittaa koko pelin alusta, mutta sekään ei ole auttanut. Jouduin siis ikävä kyllä lupaavan alun jälkeen luovuttamaan tämän pelin kanssa. Tällaisenaan en pysty sitä suosittelemaan, mutta toivottavastii bugi lopulta korjataan ja pääsen itsekin palaamaan pelin pariin.