Nörttitytöt

Oletko fantasian ja sarjakuvien ystävä? Voro-sarja vie sinut kotimaisen fantasiasarjakuvan maailmaan, jonka avausosan Kolmen kuninkaan aarre on kustantanut Like 2016. Vaikka takakansi kertoo kirjan sopivan kaiken ikäisille, en suosittelisi sitä pienimmille lukijoille. Tarinan varkaiden kiltaan kuuluva Lilja-voro osaa olla räväkkä suustaan. Liljan luvaton ja uhkarohkea ryöstökeikka pistää aluille tapahtumasarjan, josta ei puutu toimintaa ja miekan heiluttelua. Lilja nimittäin onnistuu retkellään sotkeutumaan jumalien ja kuolleiden kuninkaiden välisiin selkkauksiin.

Voro-sarjakuvakirjan kansi
Kuva: Sonja Heikkinen

Janne Kukkonen on kirjoittanut ja piirtänyt sarjakuvan itse. Vaikka mustavalkoinen ja harmaasävyinen piirrostyyli alkuun saattaa näyttää yksinkertaiselta, se sopii mielestäni tarinaan todella hyvin. Hieman karskiakin kieltä käyttävä Lilja ja rosoinen fantasiamaailma heräävät eloon tässä sarjakuvassa erittäin hyvin.

Keskiaikaishenkisessä maailmassa Lilja-voro tekee pääasiassa pikkukeikkoja vorojen killalle, johon hänet on ottanut oppiin mestari Seamus. Liljalla on kuitenkin kunnianhimoa ja taipumusta uhkarohkeisiin ideoihin, joka tempaa hänet – ja sitä myötä Seamusinkin keskelle vaarallista seikkailua.

Killassa vallitseva järjestys on yksi peruspilareita, jotka Lilja tarinassa sotkee kerta kaikkiaan. Hahmona Lilja on mukaansatempaava hurjapää, josta ei voi olla pitämättä. Räävittömästä kielenkäytöstään huolimatta Lilja ei ole inhottava vaan sananvaihdot muiden hahmojen kanssa on tehty hauskoiksi. Hänen vastaparinaan Seamus puolestaan on rauhallinen vanhus, joka yrittää takoa järkeä nuoren Lilja-voron päähän. Mielestäni hahmot tuovat toisilleen hyvää vastapainoa ja ilahduin, miten ihana rämäpäinen ja takkutukkainen päähahmo Lilja on!

Koska kyseessä on trilogia, Liljan kasvumatka on yhä vaiheessa. Tarinan aikana Lilja oppii hieman siitä, mitä tuli tehneeksi ja kasvaa kantamaan vastuuta. Rämäpäisyyttään unohtamatta.

Itselläni ei ollut hirmuisesti ennakko-odotuksia kirjaa kohtaan, sillä sain sen yllätyksenä joululahjaksi. Lahjan antaja oli pongannut Voron Pelit-lehden arvostelusta ja tullut ajatelleeksi minua ja kiinnostustani fantasiaan sekä sarjakuviin. Tykästyi kyllä myös itse Lilja-voron seikkailuihin ja lainasi minulta kaikki osat trilogiasta. Kaiken kaikkiaan ilman odotuksiakin Voro: Kolmen kuninkaan aarre oli positiivinen lukukokemus, jonka mielellään arvostelee täydellä viidellä tähdellä. Mangan lukijana piirtojälki aluksi arvelutti, mutta kiinnostus, mille kotimainen fantasia näyttää sarjakuvana, vei voiton

…ja lopulta sydämen. Annan, kuten sanottua, viisi tähdeä tälle avausosalle!

Nautin kirjassa hieman “erilaisesta” päähenkilöstä ja tämän uhkarohkeasta tavasta lähestyä asioita pää edellä sekä humoristisestakin sananvaihdosta hahmojen välillä. Lilja-voro ei paljoa kainostele sanoissaan tai viisastellessaan, vaikka ei olekaan täysin oppinut tapaus. Avausosasta ei jäänyt mitään hampaankoloon, sillä sarjakuva oli mukavan pituinen luettava vajaassa 300 sivun pituudessa, ja kirjan fyysinen koko päästi sarjakuvan oikeuksiinsa. Se oli mukaansatempaava, hauska ja piristävä lukukokemus. Voron avausosa on upea, ei siitä pääse yli eikä ympäri!

Kenelle suosittelisin Kolmen kuninkaan aarretta?

Suosittelen Voroa ja tätä Kolmen kuninkaan aarre-sarjakuvaa ehdottomasti teille, joita fantasiaseikkailu kiinnostaa. Tästä toiminnallisessa seikkailussa on varmasti iloa myös muillekin kuin fantasian ystäville, erityisesti sarjakuvafaneille. Sanoisin, ettei Voro sovi perheen pienemmille, mutta varmasti lukijasta riippuen maittaa monen ikäisille lukijoille lapsista aikuisiin. Uskallan suositella tätä liki kaikille, ehkä poikkeuksena sellaiset, joita kova, mutta humoristinen, suunsoitto ei naurata. Suosittelen kuitenkin tarttumaan tähän ennakkoluulottomasti ja yllättymään (positiivisesti).

Sarjakuva-Finlandia ja sarjan muut osat

Janne Kukkosen fantasiasarjan seuraavat osat Tulikiven armeija ja Jumalten hauta on ilmestyneet vuosina 2019 ja 2021 (Like). Avausosa Kolmen kuninkaan aarre voitti vuonna 2017 Sarjakuva-Finlandian.