Nörttitytöt
My Name Is Magic-kirjan kansikuva mustavalkoisena e-lukijalaitteella punaisella taustalla, vieressä promootiokirjanmerkki samasta kirjasta, alla turkoosi sulka.
Kirjan kansi ja promootiokirjanmerki. Kuva: Elisa Wiik

Xan van Rooyen on etelä-afrikkalainen spefikirjailija, joka muutti aikoinaan Suomeen Nightwishin perässä ja asuu täällä edelleen. Hänen uusin englanninkielinen YA-romaaninsa on juuri julkaistu ja sain sen ennakkoarvostelukappaleena kirjailijalta itseltään.

Taika on 15-vuotias, kuuluisan Turusen taikasuvun nuorin jäsen, muunsukupuolinen, eikä oikeastaan osaa magiaa. Hän kuitenkin käy Myrskyjärven kansainvälistä taikakoulua, koska hänen äitinsä on koulun rehtori. Teoreettisissa aineissa Taika loistaa, mutta käytäntöön perustuvilla tunneilla hän tuntee itsensä täysin hyödyttömäksi. Kaiken lisäksi häntä kiusataan paljon lahjattomuudestaan ja hänen aiemmin paras ystävänsä Nataliekin on hyljännyt hänet. Ei siis ihme, että hänen päässään on jatkuvasti käynnissä oleva vähättelevä kommenttiraita, joka toistelee kiusaajien sanoja. Mutta kun Natalie katoaa, Taika ryhtyy tutkimaan tapausta yhdessä uuden oppilaan, Morganin kanssa. Kun katoamisen takana oleva laajempi salajuoni alkaa paljastua, heidän täytyy tehdä yhteistyötä myös Taikan kiusaajien kanssa, sillä koko koulu on uhattuna.

Myrskyjärven taikakoulussa on paljon tuttua fantasiaa lukeneille, esimerkiksi koulun opetus perustuu tupiin, joihin oppilaat on jaettu heidän omaamiensa magiakykyjen mukaan. Tuttuun tyyliin myös vanhemmista ja opettajista ei ole apua vaan suorastaan haittaa. Raikkautta tuttuun miljööseen kuitenkin tuo suomalainen luonto ja syksy, sekä suomalaisen kansanperinteen ja pohjoismaalaisen riimumagian yhdistäminen. Esimerkiksi kansanperinteen olento liekkiö ja Kalevalasta tuttu Sampo ovat isossa osassa tarinaa. On tietysti myös hienoa nähdä pääosassa muunsukupuolinen hahmo ja kirjassa käsitellään lisäksi muitakin sateenkaarevia teemoja.

Alussa minut tosin heitti fantasiasta ulos se, että en tunnistanut koulukäytäntöjä erityisen suomalaisiksi. Oppilailla on omat lokerot ja heillä on koulun jälkeen paljon erilaisia kerhoja ja aktiviteetteja. Taika on itse yksi koululehden toimittajista. Mietin että johtuisiko se siitä, että kyseinen taikakoulu on kansainvälinen. Tämä vaivasi minua niin paljon, että otin yhteyttä kirjailijaan ja kysyin asiasta ja hän kertoi, että kansainvälisissä kouluissa tämä on yleistä. Käytännöt vaihtelevat hieman koulusta riippuen toki, mutta joka tapauksessa tämä on kansainvälisen koulun piirre, joka eroaa suomalaisista muista kouluista. Tämä tieto helpotti ja pystyin taas keskittymään tarinaan. Vaikka kyseessä onkin fantasiakirja, se sijoittuu nykyaikaan ja Suomeen, joten jos taustassa jokin hiertää, vaikuttaa se minulla heti lukukokemukseen. Selvästi me suomalaiset tarvitsisimme parempaa tietoa maassamme toimivista kansainvälisistä kouluista!

Suomalaisuus näkyy tekstissä myös siinä, että välillä hahmot puhuvat sanan tai lauseen verran suomea, koulurakennukset on nimetty suomeksi, koulun symbolina on Hannunvaakuna, koulussa juhlitaan kekriä ja Taika kääntää välillä suomalaisia sananlaskuja miten sattuu englanniksi Morganille, aiheuttaen hämmennystä hauskoilla sanasta sanaan käännöksillään.

Kirja on sujuvasti ja hauskasti kirjoitettu, se pitää otteessaan hyvin. Tapahtumat lähtevät liikkeelle verkkaisesti, mutta etenevät kiihtyvällä vauhdilla. Jotkin juonikuviot olivat arvattavissa, toiset taas onnistuivat yllättämään. Taikan ja Morganin ystävystymistä on mukava seurata ja heidän keskinäinen sanailunsa on hauskaa ja rentoa. Tarinan yleistunnelma on kepeä ja seikkailullinen, vaikka panokset kovenevatkin loppua kohden. Kirja sivuaa myös vakavampia aiheita kuten koulukiusaamista, itsensä epäilyä, ulkopuolisuuden tunnetta ja sukupuoli- sekä seksuaali-identiteettiä. Taikaa myös muutaman kerran väärinsukupuolitetaan, mutta suurin osa kiusaamisesta kohdistuu hänen magiakykyjensä puutteeseen. Vaikka kirjan tarina saa kyllä selkeän päätepisteen, isompi juonikuvio jää auki eli jatkoa varmaankin vielä seuraa, jään odottamaan sitä mielenkiinnolla. Tiettyjen tuttujen genrekonventioiden ja ennalta-arvattavuuksien takia My Name is Magic sopii hyvin syksyisen iltojen tunnelmointiin erityisesti vähän nuoremmille lukijoille, mutta myös aikuiset spefin ystävät löytävät siitä varmasti viihdykettä.

Xan van Rooyen: My Name is Magic (256 s.)

Tiny Ghost Press 2022

Kirja on saatu kirjailijalta ilmaisena arvostelukappaleena.