Nörttitytöt

Loppukesä ja alkusyksy ovat säilömisen kannalta elämän parasta aikaa. Kuulun itse Marttoihin ja nautin niin säilömisestä ja ruuanlaitosta kuin käsitöistä ja ekologisesta ajattelusta. Monesti tällaisella toiminnalla tulee myös säästettyä muutama sentti erinäisten asioiden hinnassa.

Kuva Rebekka D Pixabaystä

Usein kuulee, että kun tekee itse, säästää. Aiheeseen liittyy myös sanonta joka viittaa siihen että väärässä paikassa itse tekemällä ei säästä, vaan aiheuttaa isomman laskun ja murhetta. Mutta toisissa asioissa itse tekeminen on hyvin hyödyllistä.

Kun tekee ruuan itse, se tulee ravintolaruokaa ja valmisaterioita edullisemmaksi. Jokainen kokkaa omalla tavallaan ja monesti puolivalmisteet (esim pakastevihannekset tai valmiit pinaattiletut) nopeuttavat aterian valmistumista ja hinta pysyy yhä suhteellisen edullisena. Se, mistä säästö syntyy, on pääasiassa määrä ja ainekset. Ruokaa kannattaa tehdä niin, että siitä syö useamman kerran. Jos ei halua syödä kolmea päivää putkeen samaa ruokaa, pakastin on hyvä ystävä. Jos pakastinta ei ole, kannattaa ateriat suunnitella niin, että niitä jaksaa syödä muutamana päivänä. Valmiiksi tehty kastike säilyy jääkaapissa muutaman päivän hyvänä, ja ateriat voi suunnitella niin, että syö yhtenä päivänä yhtä aiemmin valmistettua ruokaa ja toisena toista ja sitten palaa taas ensin valmistettuun ruokaan.

Aineksissa ruuanlaitossa syntyy säästöä siitä, että aineksia voi ostaa isompia määriä tai jatkaa muilla aineksilla. Esimerkiksi itse jatkan liharuokia soijarouheella, soijasuikaleella tai pavuilla / linsseillä Tällöin liharuuan ympäristökuormitus pienenee ja se muuttuu myös edullisemmaksi. Soijarouheen ja soijasuikaleen kanssa hyvä nyrkkisääntö on, että sen kypsennykseen käytetään yksi osa soijarouhetta / -suikaletta ja kaksi osaa vettä. Jos soijarouheen lisää kypsymään suoraan kastikkeeseen, niin kastikkeeseen on hyvä lisätä hiukan nestettä, koska soijarouhe imee sitä itseensä.

Kokkaan itse useammalle ihmiselle kerrallaan, mutta itsellisessä taloudessa yksi hyvä martoilta oppimani kokkausohje on se, että ruuat kestävät reseptiä isompia määriä aineksia. Jos reseptissä lukee että tarvitaan vaikkapa puolikas sipuli tai kananmuna, niin ruokaan voi ihan hyvin laittaa kokonaisen sipulin tai kananmunan. Kokeileminen on kaiken kokkaamisen suurin ilo ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Kannattaa kokeilla uusia reseptejä ja mausteita rohkeasti. Oma suositukseni tähän syksyyn on tsekata Marttojen nettisivujen reseptit tai ladata Marttojen sovellus, sieltä löytyy myös reseptejä.

Uutisia katsellessa ja lukiessa tänä syksynä on ollut paljon juttua hintojen noususta. Melkein kaiken hinta on kohonnut oli kyse sitten ruuasta, energiasta tai viihteestä. Tästä syystä olen arvostanut taas uudella tavalla sitä, miten paljon maksuttomia asioita Suomessa on tarjolla.

Kirjastot ympäri Suomen tarjoavat luettavaa ja paljon muuta. Kirjoja ja lehtiä saa kirjastoista niin painetussa muodossa, fyysisinä äänikirjoina kuin e-julkaisuina. Useimpien kirjastojen e-julkaisut löytyvät Ellibs-palvelusta. Osa lehdistä on eri palvelun takana, kannattaa tsekata oman alueen kirjaston nettisivut tai pyytää henkilökunnalta apua palveluiden käytössä. Kirjastoista saa myös pelejä, elokuvia ja musiikkia sekä osassa pääsee käyttämään mm 3D-tulostimia, ompelukoneita tai työkaluja. Kirjastoissa on käytettävissä myös tietokoneita, tulostimia ja internetyhteys. Monissa on myös varattavissa olevia työskentelytiloja, jos sellaiselle on tarve. Oma suositukseni tähän syksyyn kirjastosta on lehtiosastolta Parnasso ja Suomen kuvalehti, ja kirjojen puolelta kaikki runous.

YLE tarjoaa sekä katsottavaa että kuunneltavaa. YLE areenassa on tarjolla ilman mainoskatkoja runsaasti sarjoja ja elokuvia sekä radio-ohjelmia, podcasteja ja kuunnelmia. Monet suoratoistopalvelut ovat ilmoittaneet hinnankorotuksista ja yhä useampi käyttäjä käyttää yhtä palvelua jonkin aikaa, irtisanoo palvelun ja sitten käyttää toista palvelua jonkin aikaa. Tämä on hyvä keino hintatietoiselle käyttäjälle. Eri palveluiden välissä kannattaa myös tsekata olisiko esimerkiksi YLE areenassa jotain omaan makuun sopivaa katsottavaa tai kuunneltavaa. Oma suositukseni tähän syksyyn YLE areenasta on rikosdraamojen puolelta komisario Lewis. Audiopuolelta suosittelen kuunnelmaa Sinuhe egyptiläinen.

Iloisten asioiden ja kokeilujen täyttämää syksyä jokaiselle lukijalle. 🙂