Nörttitytöt

Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään joka vuosi 8.9. Kansainvälinen lukutaitopäivä on yksi Yhdistyneiden kansakuntien teemapäivistä. Voit lukea YK:n teemapäivistä lisää tämän linkin kautta. Lukutaitopäivän tarkoituksena on muistuttaa siitä, että lukutaito on ihmisoikeus. Paitsi että lukutaito vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin kouluttautua se vaikuttaa myös tasa-arvoon, terveyteen, hyvinvointiin ja demokratian toteutumiseen. Lukutaito on myös yksi kestävää kehitystä edistävistä tekijöistä. Tämän linkin kautta voit lukea lisää kansainvälisestä lukupäivästä.

Kirjoja, Pino, Kirjakaupassa
Kuva: pixabay

Kansainvälisenä lukutaitopäivänä vietetään lukutuntia. Lukutunti (Read hour) on Lasten ja nuorten säätiön kampanja, jolloin juhlitaan lukutaitopäivää. Lukutuntia vietetään tämän viikon torstaina 8.9. kello 19.00 – 20.00. Lukutunnin aikana tarkoituksena on, että koko Suomi lukisi. Tänä vuonna teemana on lukea- ja kuunnella teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden teema. Sosiaalisessa mediassa lukutunnista käytetään tunnistetta #ReadHour. Lasten ja nuorten säätiön lukutunnin sivuille pääset tämän linkin kautta. Sivustolla on erikseen lukutuntiin liittyvää materiaalia, kuten lukemiseen liittyviä tehtäviä sekä video- ja tekstikertomuksia. Löydät materiaalin tämän linkin kautta.

Lukutaito on omaa sydäntäni lähellä oleva taito ja nautin itse lukemisesta. Erilaisten kirjojen lisäksi pöytäroolipelit ovat yksi aiheista, jotka aina innostavat itseäni. Tästä syystä laitan tähän ilmaisen luku- ja pöytäroolipeli suosituksen:

  • Chaosium tarjoaa ilmaiseksi erilaisia peliskenaarioita ja tarinoita englanniksi. Niihin pääset tutustumaan tämän linkin kautta. Joukosta löytyy niin Cthulhua kuin RuneQuestia.
  • Kirjastojen e-palvelut, Ellibs. Ellibs tarjoaa e-kirjoja ja äänikirjoja. Ellibsiä käytetään omilla kirjastotunnuksilla. Kun Ellibsiä ottaa käyttöön, se kysyy omaa kirjastoaluetta (esim. Helmet), minkä jälkeen pääsee kirjautumaan sisään omilla kirjaston verkkotunnuksilla. Ellibsistä pystyy lainaamaan oman kirjastoalueen e-kirjoja ja äänikirjoja sekä varaamaan kirjoja. Ellibs myös myy kirjoja ja kysyy kirjautuessa erillisten tunnusten luomisesta. Erillisiä tunnuksia tarvitsee, jos haluaa ostaa kirjoja. Jos haluaa käyttää kirjaston palveluja, niihin riittää omat kirjaston tunnukset eli mitään erillistä tunnusta ei tarvitse luoda. Ellibsiin pääset tämän linkin kautta.

Iloista lukutaitopäivää kaikille 8.9. ja lukemisen täyttämää lukutuntia! 🙂