Nörttitytöt

RPG-pelit ovat aina olleet lempigenreni ja Skyrim on yksi kaikkien aikojen lempipeleistäni. En ole kuitenkaan koskaan pelannut sitä läpi. Onko kukaan? 

Pelitunteja on takana noin tuhat, mutta jostain syystä peli jää aina kesken ja kun siihen palaa myöhemmin ei enää muista, missä oli ja mitä kaikkea on jo tehnyt. Ainoa vaihtoehto on aloittaa alusta. Pääjuonta ei myöskään voi pelata liian nopeasti läpi, vaan pitää tehdä kaikki mahdolliset sivutehtävät. Siksi en ole ikinä päässyt pääjuonta loppuun asti. Useampi ystäväni on kertonut samanlaisesta kokemuksesta pelin kanssa.

Silti Skyrim on aina yhtä hauska aloittaa alusta. Heti alussa on kunnon nostalgiapläjäyksen aika, kun taas kerran on kärryissä matkalla Helgeniä ja teloitusta kohti. Sitten hahmonluonnissa vierähtääkin pari tuntia.

Skyrimin lengendaarinen aloituskohtaus. Kuva: Jenni Hatakka

Jo Oblivionissa mutta varsinkin Skyrimissa minua ovat aina viehättäneet kauniit maisemat ja niissä vapaasti liikkuminen. Sattumanvaraisten paikkojen tutkiminen on lempipuuhaani näissä peleissä. Aina löytää jotain uutta ja kiinnostavaa ja lopulta unohtaa, mitä oli alun perin tekemässä. Kumma juttu, etten ole ikinä selvinnyt loppuun asti.

Mitä uutta sitten on juhlaversiossa ja onko se hintansa arvoinen? Jos pelikirjastosta löytyy jo vuonna 2016 ilmestynyt Special Edition, 10-vuotisjuhlaversiosta tarvitsee maksaa vain parikymppiä lisää. Hirveästi sisältöä sillä ei kyllä saa.

Peli näyttää edelleen ihan hyvältä, mutta mitään suurta päivitystä se ei ole saanut. Maisemista ja varsinkin hahmoista saa huomattavasti paremman näköisiä lukemattomien modien avulla, mutta halusin tätä arvostelua varten pelata peliä ihan sellaisenaan. Mikä vaikuttaa hyvältä päätökseltä senkin puolesta, että useat pelaajat ovat raportoineet lisäosan yhteensopimattomuudesta modien kanssa ja siitä seuranneesta tiedostojen korruptoitumisesta.

Juhlaversion parasta antia on mielestäni selviytymismoodi. Omat ja muiden perunat ja juustokiekot ovat aina lähteneet matkaan, mutta nyt niille on vielä enemmän käyttöä. Hahmon tarvitsee syödä usein tai kärsiä seurauksista. Kylmästäkin hahmo kärsii, joten lumiseikkailut tulee suunnitella huolella, jotta pääsee lämmittelemään tarvittaessa. Myös nukkumisesta on hyötyä eikä se ole enää vain tapa tappaa aikaa. Tämä on kiva lisä peliin ja auttaa immersion luomisessa.

Uusi kalastusminipeli on alkuun ihan hauskaa ajanvietettä ja eroaa muista kalastusmekaniikoista, joihin olen eri peleissä törmännyt. Se käy kuitenkin nopeasti tylsäksi, mutta pyydystettyjä kaloja voi käyttää ravinnoksi, eliksiirien raaka-aineina tai vaikka ripustaa asunnon seinälle.

Asuntojakin on lisätty uusia, kuten myös haarniskoja, esineitä ja joitain tehtäviäkin. Nämä lähinnä kosmeettiset lisäykset eivät kuitenkaan tuo peliin pahemmin lisäsisältöä.

Kaikkineen Skyrimin juhlaversio tuo pelin faneille mukavia lisäyksiä, mutta ei kuitenkaan tarjoa rahalle tarpeeksi vastinetta.

Itse odotan kovasti Elders Scroll 6:ta ja toivon, että Skyrimista ei enää julkaista uusia versioita vaan seuraavaksi nähtäisiin uusi peli.