Nörttitytöt

Ketkä henkilöt ovat Nörttityttöjen innostuksen ja inspiraation takana? Tässä yhteisjutussa kurkistamme Nörttityttöjä inspiroineisiin henkilöihin aina lähipiiristä julkisuuden henkilöihin ja unohtamatta edes fiktiivisiä esikuviamme.

On olemassa henkilöitä, joita ihailemme ja niitä, jotka vahvistavat meitä. On henkilöitä, jotka tukevat ja kannustavat yli vaikeiden vaiheiden. Tämän Nörttityttö -artikkelin on tarkoitus nostaa esiin sankareita juuri sieltä omasta elämästä ja kehottaa sinuakin, hyvä lukija, miettimään oman elämäsi inspiroivia ihmisiä. 

Inspiraatio on laaja, erinomainen sana, joten käytetään sitä myös innostamisen ja kannustamisen yhteydessä, henkilöistä, jotka ovat ohjanneet elämän eri suunnilla. Voi olla, että olet saanut rohkeutta ja uskoa itseesi, olipa se sitten fiktiivisen hahmon asenteesta, julkisuuden henkilön tyylistä tai juuri sen lähipiirisi henkilön sanoista, joka “potki persuuksille” sillä hyvällä tavalla. Jos elämässäsi on tällainen henkilö tai vaikka hahmo, olet onnekas!

Esikuvia sarjakuvamaailmasta

Varmasti jokaisella on ollut elämänsä aikana joku idoli eli roolimalli tai esikuva. Idoli voi olla yhtä hyvin läheisesi tai julkisuuden henkilö, mutta myös fiktiivinen henkilö. Oletko tullut ajatelleeksi, että jonkun tietyn hahmon arvot tai asenteet ovat sitä, mihin sinäkin haluaisit pyrkiä? Hahmon, jota ihailet ja “jollaiseksi haluat tulla”?

Nörttitytöt Sonja ja Ilona ovat löytäneet idolinsa sarjakuvamaailmasta. Japanilaisen, Ai Yazawan mangateoksen Nana toinen päähahmo on Nana Osaki. Hahmo on inspiroinut Sonjaa “aina ensi hetkestä alkaen”, vuodesta 2014, kun Sonja tutustui Nana-mangaan pohjautuvaan animeen, sittemmin myös itse mangasarjaan ja jopa live action-elokuviin. Ilonan idoli on puolestaan Nemi, jonka nimeä norjalainen, Lise Myhren piirtämä sarjakuva kantaa. Ilona tutustui Nemiin jo 16-vuotiaana, jolloin Nemi-sarjakuvahahmo teki häneen suuren vaikutuksen.

Molempiin Nörttityttöihin on vedonnut hahmojen asenne, se, miten hahmot toimivat ja elävät kulkiessaan omaa polkuaan. Ilona kuvaakin Nemiä haaveilevaksi goottitahtonaiseksi, jota ei hetkauta maailman mielipiteet hänen tekemisistään tai kiinnostuksen kohteistaan. Nemi on Ilonan sanoin henkilö, joka pistää haltiankorvat päähän yhtenä päivänä ja itkee katkerasti, kun ei elä Keski-Maassa. Samana iltana Nemi voi yhtä hyvin olla baarissa viettämässä iltaa niin lujaa kuin haluaa ja haistattamassa pitkät yhteiskunnan odotuksille naisista. Nemi myös kipuilee maailman eettisten ongelmien kanssa ja antaa tunteidensa näkyä.

Myös Nana O. on hahmo, joka sanoo mielipiteensä ja ennen kaikkea Sonjan ajatuksissa “rokkaa”, eli kulkee kohti unelmiaan. Onhan Nana O. punkrokkari, joka muutti Tokioon kulkeakseen kohti unelmiaan laulajana, vaikka valittu polku ei ole helppo. Sonja toivoo, että voisi yhtä sitkeästi tuntea paloa omaan asiaansa ja kulkea kohti unelmiaan rohkeasti. Antaen punkrokin soida.

Nörttitytöt Sonja ja Ilona ovat myös molemmat ikuistaneet iholleen muiston idolistaan rakastamistaan sarjakuvista. Tatuoinnit Nana– ja Nemi-sarjakuvista ovat osa heitä, heidän omalla ihollaan. Sonjan nilkkaa koristaa “707”-tatuointi, joka viittaa Nana-sarjaan, asuntoon, jossa Nana asui yhdessä kämppäkaverinsa Nana Komatsun kanssa. Nana tarkoittaa japanin kielellä numeroa seitsemän, joten tatuointi viittaa molempiin hahmoihin, muiden seikkojen lisäksi. Vaikka Nana K. on myös tatuoinnin taustalla samaistumispinnan vuoksi, on juuri Nana O:sta tullut idoli. Ilonan olkapäässä puolestaan on sama tatuointi kuin Nemilläkin, sillä Ilona toivoo, että voisi olla enemmän niin kuin Nemi, yhä 36-vuotiaana. 

Kuvassa on jalassa oleva tatuointi, jossa on numero 707.
Nana-tatuointi “707”. Kuva: Sonja Heikkinen

Mummot inspiraation lähteenä ja kannustajina

Kaikki ihailemamme henkilöt eivät tietenkään ole fiktiivisiä, sillä Nörttityttö-Sonja, kuten myös Nörttityttö-Niina, on nostanut esille tätä juttua varten myös äitinsä äidit. Omat mummonsa, joita ihailevat ja joita kunnioittavat. Molemmista voitaisiin sanoa, että ovat terästä, eri tavoin, mutta silti vahvoja naisia.

Niinan mummo ja mummon tausta inspiroivat Niinaa. Lapsena hevosen potkusta vammautunut mummo ei 30-luvulla saanut nykyaikaisen veroista hoitoa. Kokovartalokipsaaminen johti siihen, että selkäranka jäi pahasti taipuneeksi ja painamaan sisäelimiä kasaan. Tämä mummo ei kuitenkaan luovuttanut! Niinan mummo sai vaikeuksista huolimatta kolme lasta ja työskenteli tehtaassa. Yhteiskunta ei kuitenkaan pitänyt häntä kykenevänä huolehtimaan keskimmäisestä lapsesta, Niinan äidin siskosta, joten lapsi annettiin adoptioon. Suku hylkäsi naisen erilaisuuden vuoksi. Tämä inspiroiva inspiroiva henkilö siitä huolimattakaan menettänyt toivoaan vaan löysi lohtua niin uskonnosta sekä Niinan mielestä ihailtavan ristiriitaisesti tarot-korteista ja riimuista. Vapaaehtoisesti lapseton, ateisti, Nörttityttö-Niina arvostaa sitä. Tämä teräsmummo työskenteli eläkkeelle jäätyään mm. auttavassa puhelimessa, tukemassa ihmisiä, joilla oli vaikeaa. Omista kivuistaan välittämättä eläen elämäänsä ennakkoluuloista huolimatta (jotka johtuivat erilaisesta kehosta). Laajasta kotikirjastostaan muistettava mummo toi myös lukemisen ilon Niinan elämään. Jouluisin ja syntymäpäivisin Niina sai kirjoja, myös aarteensa, Von Wrightin veljesten lintumaalauksia esittävän taidekirjan. Nörttityttö-Niinan mummo todellakin on inspiroiva henkilö!

Sonja ei tunne hirmuisen hyvin mummonsa varhaisia vaiheita, mutta mummo (sekä ukki), antoivat Sonjalle lapsuuden, jossa kannustettiin taiteeseen ja elämään omannäköistä elämää. Piirtämisestä ja maalaamisesta innostunut Sonja sai vielä nuorena aikuisenakin kannustusta mummoltaan lähteä taiteelliselle alalle. Sonja päätyi nuorisoalalle, mutta mummon tuki oli taattua silloinkin. Mummon tajuttua Sonjan innostuksen kirjoittamiseen on tukea tullut kannustuksen ja jopa taloudellisessa muodossa. Kun Sonja arpoi, osallistuisiko Virtuaaliseen kirjoittaja-tapahtumaan, mummo tuumasi “kissan nostamisesta pöydälle” ja ehdotti vahvasti osallistumista. Se olikin Sonjan elämässä hieno kokemus. Sonjan mummo on rakastaa pysyä touhukkaana, ja mökillä vietetystä lapsuudesta Sonja muistaa mummon ahertaneen kasvimaidensa parissa. Toki, tulihan sitä myös ruokaa pöytään ja varmasti on useita muita ihmeitä, mitä lapsena ei ajatellut mökillä vietettyinä aikoina. Se oli sitä lapsuuden huolettomuutta. Myös vanhana ovat kasvimaat tärkeä osa mummon arkea, oman talonsa takapihalla. Yli 80-vuotiaanakin mummo asuu omillaan, tekee omat ja jopa naapurinsa talon lumityöt, eikä puutarhanhoidossa säästy jänisten syömä omenapuukaan vaan mummo tarttuu sahaan ja sahaa sen itse, kasvattaakseen uusia. Mummo on innostava ja kannustava persoona, jonka mielestä Sonjan tulisi kulkea omaa polkuaan, elää sellaista elämää, josta nauttii. Sellaista, jossa saa olla luova ja toteuttaa itseään, vaikka sellainen tulevaisuus ei näytä monistakaan sille, että leipääkin saisi pöytään. Mummon kannustuksesta Sonja elättelee haaveita lasten- ja nuortenkirjailijaksi tulosta. Jos joku, mummo tukee! Sonja toivoo, että voisi jonain päivänä jutella myös mummon taustasta, historiasta, miltä elämä on näyttänyt kauan sitten. Ehkä jonain päivänä sekin keskustelu tulee.

Julkisuuden henkilöt

On erityisen jännittävää, että Nörttityttöjen takana on monenlaisia hahmoja ja ihmisiä, niin myös tähtiä julkisuudesta. Supernatural-tähdet Jared Padalecki, Jensen Ackles ja Misha Collins ovat Nörttityttö-Iran suurimpia inspiraation lähteitä. Kolmikko on vuosien varrella mm. lanseerannut lukuisia hyväntekeväisyyskampanjoita, puhunut vähemmistöjen oikeuksien puolesta sekä levittänyt tietoisuutta mielenterveydestä, Iran omia sanoja lainaten. Uskomattoman tärkeää työtä, joka varmasti on inspiroinut monia muitakin. Ira nostaakin esiin Supernaturalin ympärillä olevan yhteisön, jonka hän kokee ainutlaatuiseksi. Collinsin vuonna 2010 perustama non-profithyväntekeväisyysjärjestö Random Acts auttaa edelleen huomattavia määriä ihmisiä ympäri maapalloa. Auttamisen halu ja tahto edesauttaa positiivisia muutoksia. Ira kokee, että läsnäolo näkyy myös käsinkosketeltavasti sarjan tiimoilta järjestetyöissä fanitapaamisissa. Kolmikon aito läsnäolo paneeleissa, kuuntelee fanien tarinoita ja nimenomaan se molemminpuolinen välittäminen on tehnyt yhteisöstäkin niin merkittävän. On hienoa, millaista maailmanlaajuista työtä kolmikko on tehnyt, kuinka se inspiroi yhteisöään ja myös Nörttityttö-Iraa ainutlaatuisuudellaan.

Lopuksi

Elämämme idolit, esikuvat ja roolimallit, inspiroivat ja innostavat henkilöt ovat tärkeä osa meidän, toivottavasti teidän lukijoidenkin arkea. Tähän juttuun osallistuneet Nörttitytöt Sonja Heikkinen, Ilona Riekkola, Niina Tolonen ja Ira Hurskainen ovat onnekkaita. Heillä on erilaisia ihmisiä sekä hahmoja omassa elämässään. On kiinnostavaa, miten erilaiset henkilöt, hahmot ja nimenomaan omanlaiset persoonat tukevat elämän myötä- ja vastamäissä ihailun, inspiraation ja kannustamisen kautta.