Nörttitytöt

Tässä tekstissä useampi nörtti pohtii etätyötä. Etätyö on tuonut työhön uusia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Lue tästä ajatuksia etätyöstä.

Kuvassa on piirretty lamppu, kahvikuppi, kannettava tietokone ja kaktus.
Kuva: pixabay

**

Etätyö silloin tällöin on kivaa vaihtelua, mutta pidemmän päälle aloin kaivata työkavereita. Yhtälö kaksi etätyöläistä ja yksi työhuone oli myös aika haastava ja vaati jatkuvaa suunnittelua tyyliin: ”Mulla on kokous klo 10–11, keitä teesi sitä ennen”.

**

Olen tottunut etätyön tekijä: kääntäjänä ja verkko-opettajana olen tehnyt sitä jo vuosia, ja rehellisesti sanottuna nautin siitä. Pidän toki työkavereistani, mutta he eivät ole tärkein sosiaalinen piirini, eli näin korona-aikaan kaipaan enemmän harrastuskavereitani kuin työkavereita. En myöskään ole kotonani yksin, vaan saan joka päivä seuraa sielläkin. Korona-aikana työyhteisössämme on tehty myös paljon muutoksia – työpisteitä on muutettu paljonkin – eli aiemmin olemassaollut tärkeä huoneyhteisö ei ole enää sama kuin mistä lähdin keväällä 2020 muutenkaan.

Olen myös hyvin aamu-uninen, eli senkin puoleen etätyö sopii hyvin, kun ei tarvitse raahautua julkisella liikenteellä aamuksi työpaikalle. Olen toki äärimmäisen etuoikeutettu, sillä minulla on kotona oma työhuone ja työrauha, sekä ergonomisesti itselleni säädetty pöytä ja tuoli, ja tiedostan että tämä ei ole kaikille mahdollista..

Minulle etätyöt siis sopivat, ja aion jatkaa niitä mahdollisuuksien mukaan myöhemminkin. Onnekseni työtehtäväni sen mahdollistavat: kaikkia työtehtäviä varten ei tarvitse jatkossakaan onneksi kotoa lähteä.

Kisu

**

Perusopetuksen kaikilla luokka-asteilla toimivana opettajana etäopetus on ollut varsin rankka rupeama. Ensimmäisenä koronakeväänä vastassa oli suurena haasteena koko etäopetuksen luominen; aikataulu oli tiukka ja etäopetuksen kehittämistyö vaati kymmeniä tunteja ylimääräistä työtä joka viikko. Rankinta oli pienimpien oppilaiden etäopetus. Ensimmäisen koronakevään jälkeen etäopetuksessa on oltu lyhyitä jaksoja, ja pidemmät jaksot ovat koskeneet yläkoululaisia, joille on ehtinyt muodostumaan rutiineja etäpetuksessa toimimiseen.

Etäopetuksen osalta on uutisissa puhuttu paljon oppimisvajeesta, ja omassa työssä etätyö näyttäytyy kaikkien kannalta haastavana asiana. Etäopetuksen hyvinä puolina on ollut se suuri jousto, jolla kodit ja oppilaat ovat etäopetukseen suhtautuneet, sekä se valtava työ, jota opettajat etätyön eteen tekevät. Etäopetus myös turvaa Suomen syrjäisimmillä seuduilla tasa-arvoisen opetuksen toteutumista, kun pitkien välimatkojen takia joidenkin aineiden opetus järjestetään poikkeuksellisesti jatkuvasti etäopetuksena, myös ennen koronaa.