Nörttitytöt
Kuvassa on kirjoja, avoin kirja ja avoin muistiinpanovihko.
Kuva: pixabay

Olen viime aikoina huomannut lukulistallani uuden kirjallisuuden genren; fikkikulttuurin. Olen törmännyt kirjoihin, jotka ovat alun perin olleet fikkejä, mutta joista on jalostunut julkaistuja, fikkauksesta irrallaan olevia teoksia. Samoin olen löytänyt lukulistaltani kirjoja, joissa fikkikulttuuri on osa kirjan tarinaa. Yksi kuuluisimmista, alun perin fikkinä julkaistuista teossarjoista on E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -sarja. Fifty Shades of Grey oli Twilight-fanfictionia, joka julkaistiin nimellä Master of the Universe*. Alun perin fanfictionina on julkaistu myös muita teoksia, joista on Fifty Shades of Grey -kirjojen tapaan tehty fanfictionista irrallisia teoksia. Näitä teoksia on julkaistu erityisesti e-kirjoina. Fikkikulttuuria on myös alkanut esiintymään julkaistuissa kirjoissa. Olivia Daden Spoiler Alert kuuluu tähän kategoriaan. Spoiler alert -kirjassa hahmot kirjoittavat fanfictionia ja ovat osa fikkikulttuuria.

Kuvassa on Spoiler alert -kirjan kansi, jossa kaksi hahmoa syleilee.
Kuva: HarperCollins Publisher

Fanfiction on ilmiönä vanha; halu jatkaa hahmojen tarinoita tai pohtia miten tapahtumat olisivat menneet, jos jokin asia olisi toisin, ei ole nykyajan keksintöä. Nykyaikana internet mahdollistaa fikkien laajemman levikin ja laajemman yhteisöllisyyden. Eri taiteen muodot ammentavat usein toisistaan. Esimerkiksi Beast In Black yhtye on tehnyt levyn (Berserker), joka pohjaa kokonaan Kentaro Miuran Berserk-mangaan. Tällainen taiteen ammentaminen toisesta taiteesta tarjoaa yleensä itselleni maaperää hyvälle pohdinnalle teosten vaikutuksista toisiinsa ja mahdollisuuden iloita siitä, että esimerkiksi kiinnostavasta hahmosta on tehty kiehtovalla tavalla musiikkia. Fanfiction on minulle osa tätä samaa taiteen ammentamista toisesta taiteesta.

Fikkikulttuuriin liittyvät kirjat ovat oman lukukokemukseni mukaan usein hyviä samasta syystä kuin miksi jokin fikki olisi minusta hyvä. Niissä on teoksina usein myös tiettyjä heikkouksia, jotka yleensä ns. oikeista kirjoista puuttuvat. Mutta hyvin tehty fikki ja hyvin tehty kirja ovat onnistuneita silloin, kun ne ilahduttavat lukijaansa. Uudenlaisena julkaistujen kirjojen genrenä alun perin fikkeinä julkaistut kirjat ovat mielenkiintoinen aluevaltaus. Jään uteliaana seuraamaan, että kasvaako tästä isompikin kirjallisuuden trendi.

*Lähde: Fifty Shades Of Green: How Fanfiction Went From Dirty Little Secret To Money Machine (forbes.com)