Nörttitytöt

Figuurien kokoaminen on minulle rakas harrastus. Kokoan pikkuhiljaa omaa Necron-armeijaani. Pieni näpertäminen nollaa pään mukavasti ja rentouttaa. Jälkeen päin oman käden jälkeä on kiva ihailla.

Päätin haastatella tätä juttua varten miestäni Jukka Hatakkaa, joka on harrastanut figuurien kokoamista paljon minua kauemmin ja opettanut minullekin kaiken tietämäni.

Jukka muistaa koonneensa ensimmäiset pienosmallinsa ala-asteella. Pikku-ukkoja hän pääsi kokoamaan ensimmäisen kerran, kun perhe osti Space Crusader -lautapelin. Peli oli Jukan mieleen ja nappulat olivat cooleja.

Warhammer-figuureihin hän törmäsi ensimmäisen kerran Lieksassa poliisien mökillä 11–12-vuotiaana. Samaan aikaan siellä lomailleen perheen lapsella oli 1. painoksen figuureja mukanaan ja Jukka ihastui niihin. 14-vuotiaana hän osti itselleen 2. tai 3. painoksen aloituspaketin ja harrastus lähti käyntiin.

Yläastekavereiden kanssa tuli hieman pelattua jo silloin, mutta Jukka on aina harrastanut lähinnä figuurien kokoamista ja maalaamista. Pelaamisestakin hän pitää, mutta siinä on aina kovin huono tuuri.

Valmiita Warhammer figuureja maastossa.
Valmiiksi koottuja ja maalattuja figuureja maastossa. Kuva: Jukka Hatakka

Warhammer 40K -figuurien parissa Jukka on näpertänyt nyt 30 vuotta. Eniten hän pitää Space Marineista ja örkeissä viehättää rakennelmien erikoisuus ja huumori. Koottujen figuurien määräksi Jukka arvioi 300-500.

10 miehen perustiimin kasaaminen hyvin tehtynä vie noin pari tuntia, jos ne tekee suoraan ohjeiden mukaan. Kokoamisaika riippuu täysin siitä, kuinka hyvää työtä tekee. Jakosaumojen poistoon ja pintojen kiillotukseen saa kulumaan paljonkin aikaa, mutta jos ei ole niin tarkka, figuurin saa kasaan pienemmälläkin vaivalla.

Harrastajia on monenlaisia. Jotkut haluavat vain pelata ja figuurit voivat olla täysin maalaamattomia. Jotkut taas kasaavat suuriakin armeijoita, mutta eivät ikinä pelaa niillä. Joissain turnauksissa taas on määritelty figuurien taso. Pöydälle ei voi tuoda “harmaata armeijaa”.

Jukan on vaikea nimetä yhtä suosikkia kokoamistaan figuureista. Hyvin onnistuneista on ylpeä, mutta sitten tulee aina uusi, josta tulee uusi suosikki. Yksi mieleenpainuneista on kuitenkin Blood Ravenien Librarian, jonka hän rakensi alusta asti normaalista sotilaasta.

Harrastuksessa parasta onkin juuri vapaa rakentaminen ja oman luovuuden käyttäminen. Lisäksi se on rauhoittavaa, terapeuttistakin. Samalla voi kuunnella vaikka äänikirjaa tai katsoa Critical Rolea.

Kuvassa figuurin osia, joita ei ole irrotettu kehikostaan.
Kun avaat pakkauksen, tuleva figuuri näyttää tältä. Kuva: Jukka Hatakka

Tarvittavat välineet

Tarvittavat työvälineet ovat suht edullisia ja kestäviä. Näillä pääset hyvin alkuun:

Sivuleikkurit – Pitää olla terävät, harrastekäyttöön tai elektroniikkaan tarkoitetut. Palojen irti leikkaamiseen, palojen vieressä on numero, joten oikea löytyy helposti.

Askarteluveitsi – Pitää olla terävä ja mielellään suippokärkinen, että sillä pääsee pieniin koloihin. Sillä tasoitetaan leikkurin jättämät jäljet ja raaputetaan pois valujälkiä.

Pienoismalliliima palojen yhteen liimaamiseen. Mahdollisimman pieni kärki. Liima sulattaa muovin, jolloin se hitsaa palat yhteen. Vanhempiin metallisiin tai hartsifiguureihin pitää käyttää pikaliimaa. Pikaliima toimii myös muovisissa, mutta muoviliimalla saa vahvemman liitoksen. Lisäksi pikaliima tarraa kiinni saman tien, jolloin liitosta ei saa enää korjattua. Muoviliiman kanssa työaika on minuutteja, ei sekunteja. Toisaalta pikaliimaliitoksen saa tarvittaessa purettua myöhemmin, kun taas muoviliimalla hyvin liimattu saumaa ei saa irti rikkomatta figuuria.

Vieressä kannattaa olla myös paperia liimapään putsaamiseen.

Suoja-alusta, tarpeeksi iso. Itse käytämme ohuita muovisia leikkuulautoja.

Kuvassa pienoismalliliimaa, askarteluveitsi, viila ja sivuleikkurit.
Työvälineiksi tarvitset pienoismalliliimaa, askarteluveitsen, mahdollisesti viilan ja sivuleikkurit. Kuva: Jukka Hatakka

Lisävälineet

Myös nämä ovat hyödyllisiä, mutta eivät pakollisia harrastuksen aloittamiseen:

Viilalla voi myös tasoittaa tai hioa veitsen lisäksi. Kertakäyttöiset kynsiviilat marketin meikkiosastolta ovat tässä parhaita.

Pinsetit pienien osien paikallaan pitämiseen. Apteekista löytyvät punkkipihdit ovat tähän hyviä.

Pieni prikka tai viiden sentin kolikko liimattavaksi figuurin pohjaan. Tämä saa painopisteen alemmas, jolloin figuuri pystyy pystyssä epätasaisellakin pelipöydällä. Paketillisen prikkoja saa halvalla.

Green stuff on pehmeää, helpostimuotoiltavaa massaa, josta pystyy muotoilemaan lisävaatteita, esineitä jne. figuureihin tai sillä voi peittää huonoja rakoja tai saumoja. Ohjeen mukaan rakentaessa tätä harvemmin tarkitsee, mutta mieheni käyttää tätä paljon mallien muokkaamiseen.

Green stuff on nimensä mukaisesti vihreää, mutta tämä yksityiskohta ei haittaa, kun koko figuuri kuitenkin maalataan. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa sauva, kirjat, huppu, viitta ja tabardi on tehty green stuffista.

Kuvassa on valmis Blood Raven Librarian figu.
Blood Raven Librarian, joka on rakennettu tavallisesta sotilaasta green stuffin avulla. Kuva: Jukka Hatakka

Vinkkejä

  • Jotkin osat saattavat olla todella heikkoja. Ole varovainen varsinkin irroittaessa!
  • Saumoja poistettaessa pidä veitsi kohtisuorassa pintaa vasten ja rapsuta, älä veistä! Näin pintaan ei jää viiltojälkiä.
  • Putsaa hitaasti! Parempi ottaa liian vähän kuin liikaa pois
  • Kosketuspinnat on tärkeää putsata hyvin, muuten liimaus ei pidä! Kaikki muu on kosmeettista. Voit jatkaa putsaamista siihen asti, että figuuri täyttää omat laatuvaatimuksesi. Jos haluat vain päästä äkkiä pelaamaan, ukkojen tarvitsee vain pysyä kasassa.
  • Liimaa pitää olla pinta-alaltaan ehkä kolmannes kosketuspinta-alasta, koska liima leviää ja pursuaa ulos. Jos ylimääräistä liimaa on vain hiukan, odota kunnes se on kunnolla kuivunut. Sitten voit hioa/rapsuttaa sen pois.
  • Odota aina, että edellinen liimaus on kunnolla kuivunut, ennen kuin lisäät figuuriin seuraavaan palan!
  • Pyykkipojat tai klipsut tai joissain tapauksissa kumilanka ovat hyviä painamaan liimattavia pintoja yhteen kuivumisen ajan. Tai voit vain painaa kohtaa kädessäsi.

Kasaamme mieheni kanssa lähinnä Warhammer 40K -figuureja, mutta peruskokoamisohjeet toimivat kaikkiin figuureihin. Oppaita löytyy myös YouTubesta todella paljon. Kannattaa katsoa sieltä vinkkejä! Suurin osa on englanniksi, mutta suomenkielisiäkin löytyy.

Figuureja saa ostettua esimerkiksi Fantasiapelit-kaupasta tai netistä tilaamalla. Ainakin Warhammer-figuurit ovat aika kalliita, mutta esim. Ebaysta saattaa joskus tehdä löytöjä!