Nörttitytöt

Ostin indiepelejen ihmemaasta itch.iosta kesällä 2021 tarjolla olleen Indie bundle for Palestinian Aid, joka sisälsi lähinnä videopelejä, ja halusin esitellä muutaman sen sadosta. Vaikka Indie-pelit yleensä kalpenevat grafiikoissa kaupallisimmille peleille, on niissä hyvä mahdollisuus käsitellä aiheita, jotka eivät ole niin yleisiä kaupallisissa peleissä, tai tavalla jota ei käytetä kaupallisissa peleissä. Tämän bundlen pelit ovat tarjolla ilmaiseksi tai (yleensä) pientä maksua vastaan.

Nämä neljä peliä ovat tähän mennessä tehneet suurimman vaikutuksen.

Kuvassa ihminen istuu tuolilla kissa sylissään työpöydän äärellä. Kuvassa on teksti "I love you so much, you little ball of fur."
Kuva: kuvankaappaus pelistä Soft Underbelly

Soft Underbelly

Pelattu: Selaimessa ja ladattuna Windowsille

Soft Underbelly on hyvin lyhyt, muutaman valinnan sisältämä visual novel, jossa päähenkilö puhuu kissalleen luottamuksesta, ystävyydestä ja huolenpidosta selvittäen samalla ajatuksiaan elämästään. Peli on tehty pandemia-aikana, joten sen surumielinen pohjavire saattaa olla tuttu erityisesti yksinasuvalle etätyöläiselle, tai esimerkiksi työttömälle. Soft Underbelly oli pieni mutta koskettava hetki, kissan kehräyksellä säestettynä. Peli on ilmaiseksi pelattavissa ja sen pelaus kestää vain 5-10 minuuttia, joten suosittelen viettämään hetken sen parissa. Käytetäänköhän covid-19 pandemiaa koskaan suuren studion pelissä?

Pelaa tai lataa täältä: https://rosadev.itch.io/soft-underbelly

Kuvassa on lemmikkitietokonepelistä sininen lemmikki ja lemmikin tietoja.
Kuva: kuvankaappaus pelistä Lore Distance Relationship

Lore Distance Relationship

Pelattu: Ladattuna windowsille, mutta toimii internet selaimen kautta

Lore Distance Relationship alkaa tilanteessa kun päähenkilön sisko auttaa 8-vuotiasta päähenkilöä luomaan oman käyttäjätunnuksen Ruffians nimiselle virtuaalilemmikkisivustolle. Hän alkaa roolipelata BusyAsBee nimimerkin kanssa. Tästä kasvaa pitkä ystävyys, sillä peli tiivistää kymmenen vuoden tapahtumat. Pelaaminen itsessään on hyvin yksinkertaista klikkailua ja chat-valintojen tekemistä.

Peli käsittelee perheväkivaltaa, ja vaikka pelissä onkin aika lämmin tunnelma sen ulkopuolella, en suosittele tätä jos teema on itselle liian läheinen; kun pelaa sitä lapsen näkökulmasta se voi olla vähän turhan rankkaa jos on itse on ollut lapsena samassa tilanteessa. Lore Distance Relationship yllätti täysin. En uskonut että viattomalta, hivenen karkeasti piirretyltä Neopets kopiolta näyttävä peli voisi mennä niin ihon alle. Hieno tekele tiivistää tunnelman siitä, millaista oli olla lapsi netissä vuosituhannen alussa. Tähän mennessä pelaamistani peleistä rakkaimmaksi päätynyt, jota suosittelen lämpimästi erityisesti muille jotka ovat ollee lapsia “Neopets” aikaan.

Tämän tyylinen tarina ei liene mahdollista tehdä suurenbudjetin peliin; tässä vedellään tunteista eikä graafisesti näyttävälle toiminnalle ole tilaa. Tämä vaatii hidastamista sekä reflektointia, ja siihen indiepeleissä on ehkä parempi mahdollisuus.

Lataa täältä: https://norbez.itch.io/lore-distance-relationship

Kuvassa on öisessä lumisessa maisemassa oleva pelihahmo ja teksti "it'd be better to just go home".
Kuva: kuvankaappaus pelistä Let’s Go Paint

Let’s Go Paint

Pelattu: Selaimessa

Let’s Go Paint on lyhyehkö peli epävarmuuksista ja ilmeisesti jonkinlaisest ahdistuksesta ja sosiaalisten tilanteiden pelosta. Tarina alkaa kun päähenkilösi saa kutsun maalausiltamaan. Hän lähtee, tajuaa tarvitsevansa maalit ja hakee ne. Sitten hän lähtee. Ehkä. Pitäisikö sittenkin jättää omat maalit kotiin ettei vaikuta liian innokkaalta. Tämä pieni peli ei ollut kovinkaan monimutkainen. Kävelet, juttelet hahmoille, teet päätöksiä ja mahdollisesti selvität pieniä pulmia. Silti se sai sympatiat puolelleen, sillä hahmon epävarmuus oli samaistuttavaa. Peli ei luonut pelinä mitään uutta, mutta sen tarina kuitenkin kosketti itseni. Jäin kaipaamaan taustamusiikkia tai ambienssia.

Pelaa täällä: https://vaasu.itch.io/lets-go-paint

Kuvassa on punaisia kukkia, rauniot ja kaksi ihmistä sekä teksti "And you came to the pillars on poppy hills without knowing of the legend? How fascinating".
Kuva: kuvankaappaus pelistä Pillars on Poppy Hills

Pillars on Poppy Hills

Pelattu: Ladattuna windowsille, saatavilla myös macille ja linuxille

Pillars on Poppy Hills on kaunis visual novel unikoiden kukittamasta kukkulasta, jonka päällä lepää rapistuvat rauniot. Se on tarina kahden ihmisen kohtaamisesta unohdetun jumalan katseen alla ja halusta tulla joksikin tai ei miksikään. Pelin aikana teet yhden päätöksen, joka vie sinut yhteen kolmesta lopusta. Peliaikaa tällä oli noin 40 minuuttia, ja se sisälsi joitain hienoja hetkiä ja kysymyksen mihin tämä tarina on menossa.

Lataa täältä: https://knickknackpj.itch.io/pillarsonpoppyhills