Nörttitytöt
Kuva: Marianna “Kisu” Leikomaa

Kalat kuuluvat joulupöytään monilla ja niin meilläkin. Perinteisen graavin lohen, sillin ja ehkä hieman vähemmän perinteisen pippurimakrillin lisäksi meillä tarjoillaan aina Painonvartijoiden sitruunamarinoitua siikaa.

Miksi ihmeessä dieettiruokaa jouluna? Kuten arvata saattaa, tähän liittyy pienimuotoinen tarina.

Muutamana jouluna tein itse sinappisilakoita, ja ne olivatkin aina tosi hyviä! Eräänä vuonna sitten, jostain syystä, silakoiden saatavuus oli heikko eikä niitä ennen joulua saanutkaan enää mistään vaikka kuinka ympäri kaupunkia niitä metsästin. Jotain piti kuitenkin keksiä. Selailin keittokirjapinoani, ja Painonvartijoiden keittokirjasta löytyi hieman ceviche-henkinen sitruunamarinoitu siika. Ei se tietenkään sama asia olisi, mutta olisipahan jotakin!

Ohjeeseen tulee siis siian ja sitruunan lisäksi hieman sipulia, tomaattikuutioita ja koristeeksi vielä oliiveja – eli hyvin tyypilliset joulun värit, punainen ja vihreä! Ensimmäisen vuoden kokeilun jälkeen todettiin välittömästi yhteistuumin, että siika oli itse asiassa parempaa kuin silakat, eli tätä jatkossakin (vaikka se onkin epäilyttävän terveellistä: vähärasvaista kalaa ja paljon kasviksiakin).

Tämä on näitä ruokia, joita aina jouluna miettii tekevänsä jonain muuna vuodenaikanakin – tämä kun ei oikeasti ole jouluruoka ja toimisi varmasti loistavasti esimerkiksi uusien perunoiden kanssa – mutta eipä koskaan tule tehtyä.