Nörttitytöt
Kuvassa tabletti, jolla auki Ruoka, ilmasto ja terveys -kirjan kansikuva
Kuva: Katinka Sarjanoja

Jos aiot lukea tämän vuoden puolella enää yhden kirjan, pidä huolta, että sen on Risto Isomäen Ruoka, ilmasto ja terveys. Okei, myönnettäköön, että tämän kirjan lukeminen on melkoinen maraton-suoritus, jonka jälkeen hengästyttää, mutta siitä huolimatta, suosittelen. Suosittelen tätä kirjaa luettavaksi sinulle, joka olet huolissasi ilmastonmuutoksesta; sinulle, joka et usko koko ilmastonmuutokseen; sinulle, jolla on ruokaan liittyviä terveyshuolia; sinulle, jota ilmasto- ja ruokakysymykset ahdistavat; ja sinulle, joka kaipaat motivaatiota kasvispainotteisempaan ruokaan siirtymiseen. Varoitukseksi tosin mainittakoon, että jos en olisi ollut jo valmiiksi vegaani, tämän kirjan lukemisen jälkeen ryhtyisin sellaiseksi.

Ruoka, ilmasto ja terveys käsittelee nimensä mukaisesti ruoantuotannon ja ruokavalion suhdetta ilmastoon ja terveyteen. Teos on kirjoitettu helppolukuiseen muotoon, mutta samalla ero tutkimustiedon ja mututuntuman välillä tehdään selväksi. Kirjan keskeisimmän teesin voisi tiivistää näin: Jos kaikki meistä puolittaisivat nykyisen eläintuotteiden käyttönsä, se olisi käytännössä ainoa ilmastoteko, joka meidän pitäisi tehdä. Isomäki selittää laajasti ja perustellusti, kuinka eläintuotannon väheneminen puoleen vaikuttaisi merkittävästi paitsi ihmisten terveyteen, johtaisi myös muutoksiin, joiden seurauksena ilmastonmuutos saataisiin pysäytetyksi.

Ilmastonäkökulman lisäksi Isomäki nostaa esiin myös eettisiä näkökulmia. Lopputulos on, ainakin näin vegaanin näkökulmasta lohdullinen: Mitä kasvispainotteisempi ruokavalio, sen terveellisempi, eettisempi ja ilmastoystävällisempi se on.

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys (Into, 2021)

383 s.

Luettu BookBeatista