Nörttitytöt
Kuvassa kolme lasta
Kuva: Unsplash

Maanantaina 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Tyttöjen päivä on YK:n vuonna 2011 julistama teemapäivä, jonka tarkoituksena on tuoda esiin ongelmia, joita tytöt kohtaavat ikänsä ja sukupuolensa vuoksi sekä vaatia parannuksia tyttöjen asemaan.

Suomessa tyttöjenpäivää pitävät esillä useat hyväntekeväisyysjärjestöt. Esimerkiksi Planilla on vuosittain vaihtuva teema tyttöjen päivään liittyen. Viime vuonna Plan jakoi tietoa tyttöjen verkossa kohtaamasta häirinnästä, joka pahimmillaan rajoittaa tyttöjen mahdollisuuksia verkostoitua, hankkia tietoa ja pitää hauskaa. Tänä vuonna Planin tyttöjen päivän teema on ”tytöt ja tieto”. 

Jopa koronan runtelemassa maailmassa me, joille nopea internet-yhteys ja kirjastokortti ovat itsestäänselvyyksiä, pääsemme vaivattomasti ja usein ilmaiseksi käsiksi valtavaan tietomäärään puhumattakaan siitä, että maksuttomassa peruskoulussa olemme saaneet kaiken muun ohessa terveystiedon opetusta ja tietoa omista oikeuksistamme. Ja silti tämän tietotulvan keskelläkin tytöt kohtaavat ongelmia ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. 

Samaan aikaan monilta tytöiltä, perheiltä ja yhteisöiltä ympäri maailmaa puuttuu mahdollisuus päästä käsiksi seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä tyttöjen oikeuksia koskevaan tietoon. Plan laskee, että tiedonpuutteen seurauksena vuosittain 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alaikisenä, ja 16 miljoonaa tyttöä tulee äidiksi 15-19-vuotiaana. 

Kun keskitymme omassa yhteisössämme kitkemään nettikiusaamista ja poistamaan lasikattoja tyttöjen tietä, meidän täytyy samalla huolehtia, että yhä useampi tyttö ympäri maailmaa saa tietoa omista oikeuksistaan. Yksi tapa vaikuttaa on osallistua Planin tai jonkun muun järjestön toimintaan esimerkiksi lahjoitusten muodossa.

Nörttitytöt toivottavat hyvää tyttöjen päivää! Ollaan yhdessä #tyttöjenpuolella.

Linkkejä:

UN: International Day of the Girl Child

Plan: Tyttöjen päivä