Nörttitytöt

Kiinnostaisiko kauhu genrenä, muttet tiedä mistä aloittaa? Nörttityttöjen kirjoittajakunta on kauhuviikon kunniaksi kerännyt alle muutaman sopivan teoksen kaikille uteliaille.

Rino Mizuho: Maaginen suklaapuoti -mangasarja (17 osaa)

Olen aina luullut, etten oikeastaan pidä kauhusta tai ainakaan lue sitä paljoa. Kun katselin Goodreadsissa viime aikoina lukemiani kirjoja, päätin hyllyttää niitä kauhu-kategoriaan, josta tulikin yllättävän suuri. Maaginen suklaapuoti -sarjaakin kun on pelkästään jo liki parikymmentä osaa. Niissä on söpö piirrostyyli ja romantiikkaa, mutta myös kauhun elementtejä. Puodin pitäjä myy maagisia suklaaluomuksia ja tuomitsee niiden voimia pahaan käyttävät asiakkaat. 

Magdalena Hai: Haiseva käsi & Kuolleiden kirja, Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Kauhunovellit ovat hyvä tapa kastaa varpaansa kauhun synkkiin vesiin. Hai ja Vierula kirjoittavat kauhua nuorille lukijoille eli niiden kammo-aspekti on matalampi kuin aikuisille suunnatussa kauhussa. Osa tarinoista saa silti niskakarvat nousemaan pystyyn, vaikka eivät olekaan veriroiskeisimmasta päästä genreä.


Neil Gaimanin “Coralinesta” löytyy sarjakuva-, romaani- ja elokuvaversio. Kaikki ovat erinomaisia! (Kuva: Egmont.)

Neil Gaiman: Coraline varjojen talossa

Tästä löytyy niin romaani, sarjakuva kuin animaatioelokuvaversiokin. Alkuteos on suunnattu lapsille, mutta nappisilmäinen toinen äiti saavat kyllä aikuisenkin värisemään pelosta. Lastenkirjalle tyypillisesti kaikki päättyy onnellisesti, näin kun ei aina aikuisille suunnatussa materiaalissa ole. 

John Harstad: Darlah – 172 tuntia kuussa

Kun NASA haluaa palata Kuuhun, joukko arvonnan voittaneita nuoria lähetetään tutustumaan kuuasemalle. Mutta onko Kuu sittenkään turvallinen? Ei ainakaan erään eläkkeelle jääneen astronautin mielestä. Lukija tulee kyseenalaistamaan jatkuvasti lukemansa ja epäilemään kaikkia hahmoja. Tässä on todella ennalta-arvaamaton loppu. Tässä nuorille suunnatussa kirjassa on todella kiehtova miljöö!

Rusty Quill: Magnus Archives -podcast

Arkistonhoitaja lukee nauhalle kansalaisten lausuntoja kummallisista kokemuksista ja kommentoi niitä. Pikkuhiljaa sekä arkistonhoitaja että kuuntelija valuvat syvemälle kosmisen kauhun syövereihin, ja pienten arkisten mutta outojen sattumusten taustalta alkaa paljastua suuria voimia ja monimutkaisia salaliittoja.Sarjan alkupuoli on kauhun suhteen melko kesyä, mutta viimeisellä tuotantokaudella jaksoissa alkaa vilistä sisältövaroituksia, eli ihan aloittelijalle suosittelen kahta ensimmäistä kautta. Jos haluat kokea lovecraftilaista kauhua ilman itse Lovecraftia, Magnus Archives on siihen loistava. Englanninkielinen podcast löytyy esimerkiksi Spotifystä.

Juri Nummelin (toim.): Kirotun kirjan vartija

Lisää lovecraftilaista kauhua ilman Lovecraftia. Osuuskumman vuonna 2016 julkaisema novellikokoelma sisältää suomalaisia Cthulhu-tarinoita. Suomalainen mielenmaisema ja useimpien tarinoiden moderni ympäristö tuovat tarinoihin mukavan häiritsevyyden. Kokoelmasta on Nörttitytöissä myös laajempi arvostelu