Nörttitytöt

Lukuviikon kunniaksi Nörttityttöjen toimituskunta löi viisaat päänsä yhteen ja suositteli vinon pinon kirjoja kevään iloksi.

Kuvasssa vihreällä taustalla kädet jotka pitelevät neljän kirjan kirjapinoa. Kirjat ovat alhaalta ylöspäin The Lord of the Rings, Hobitti, Pride and Prejudice ja Tuulen varjo.
Kuva: Nita Mäenpää

Emppu:

Johanna Sinisalo: Sankarit

Johanna Sinisalon romaani Sankarit (2003) on pastissi Suomen kansalliseepos Kalevalasta. Sankareissa Kalevalan tarinat kerrotaan uudelleen modernissa ympäristössä, millä Sinisalo osoittaa, että monet klassikoissa käsitellyt kysymykset todella ovat ajankohtaisia modernina aikana. Sankarit on samalla humoristinen ja vakava teos, joka haastaa lukijan käyttämään hieman päätään.

China Miéville: Toiset

China Miévillen toistaiseksi ainoa suomennettu romaani Toiset (2011, alkuteos 2009) seikkailee genrejen rajamailla. Teos sijoittuu itäeurooppalaiseen Besźelin ja Ul Goman kaksoiskaupunkiin, jossa kahden kaupungin asukkaat elävät erillään samassa tilassa. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä asioiden tilaan. Teoksen päähenkilö ajautuu syvemmälle tähän ongelmaan tutkiessaan kaupunkien rajoja rikkovia rikoksia.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta

Pasi Ilmari Jääskeläisen esikoisromaani Lumikko ja yhdeksän muuta (2006) on myös genrejen rajoilla leikittelevä teos. Sen keskiössä on lähes myyttisiin mittoihin kasvanut kirjailija Laura Lumikko ja tämän perustama salaperäinen kirjailijaseura, jonka jäsenet ovat Lumikon itse valitsemia ja kouluttamia. Teos alkaa siitä, kun vuosien jälkeen Lumikko valitsee suojatikseen uuden nuoren kirjailijan, minkä jälkeen erilaiset oudot tapahtumat alkavat vähitellen avautua sekä uudelle suojatille että lukijalle.

Katinka:

Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka

Tarina sydämen syvästä rakkaudesta. Lilja ja Lumikukka ovat vertaisystävät, joiden sidotut jalat vangitsevat heidät naisten huoneen suljettujen ovien taakse 1800-luvun Kiinassa. Nuoret tytöt kasvavat naisiksi maailmassa, jossa ainoa vapaaehtoinen ja tasa-arvoinen ihmissuhde heidän elämässään on heidän keskinäinen ystävyytensä. Lilja saa kuitenkin oppia, että jos rakkautta yrittää omistaa, sen voi myös menettää. 

Sue Harrison: Äiti maa, isä taivas

Kauniisti kirjoitettua paleofiktiota Alaskan Aleuteilta. Äiti maa, isä taivas avaa vahvojen naisten tarinoita vilisevän Ensimmäiset ihmiset -trilogian kertomuksella Chagakista, joka joutuu taistelemaan oman selviytymisensä puolesta niin luonnonvoimia kuin ihmisten pahuuttakin vastaan.

Jan Guillou: Tie Jerusalemiin

Ristiretki-trilogian avaus on vetävästi kirjoitettua historiallista romanttista draamaa, jota lukiessa vuorotellen itkee ja vuorotellen nauraa niin että itkettää. Arnin ja Cecilian viaton nuori rakkaus joutuu törmäyskurssille ihmisten ahneuden ja kateuden kanssa kylmässä pohjolassa samalla, kun ristiretket muovaavat paitsi yksittäisten ihmisten myös koko kristikunnan tulevaisuutta.

Tuuli:

Astrid Lindgren – Ronja Ryövärintytär

Jos et vielä tiedä Ronjan keväthuutoa, nyt on sen aika! Ronja Ryövärintytär on ihana, vilkas ja luontoa rakastava lapsi, joka tutustuu lähimetsänsä eri otuksiin ja ystävystyy vihollisryövärien poikaan. Klassikko, joka jokaisen täytyy tuntea. Ihana isä-tytär-suhde.

Miika Nousiainen – Maaninkavaara

Huttusten poika, Suomen juoksijalupaus, kuolee, ja valmentaja Martti-isä syöksyy masennuksen kouriin. Yläkoululainen Heidi alkaa juosta isäänsä terveeksi. Tässäkin on hieno isä-tytär-suhde, ja lisäksi kritisoidaan hyvin suomalaista perinteistä parisuhdemallia.

Robin Hobb – Lordi Kultainen -trilogia

Hobbin toinen Fitz-trilogia on ehtaa kultaa. Parhaita fantasiamaailmoita ja -tarinoita ikinä, koska päähahmo Fitzin hahmokehitys on ärsyttävän realistinen ja siksi niin hieno. Mukana ainakin narri, salamurhaaja, lohikäärmeitä ja paras susi!

Jenni:

J.R.R.Tolkien: Taru Sormusten Herrasta

Fantasiaklassikko, joka ei esittelyjä kaipaa. Tulee aina olemaan minulle se yksi, jota palaan lukemaan uudestaan ja uudestaan. Sytytti pikkutyttönä rakkauteni fantasiaan.

Ernest Cline: Ready Player One

Dystopia, jossa maailma on niin huonossa jamassa, että ihmiset mieluummin pakenevat virtuaalitodellisuuteen. Uuden teknologian mahdollisuuksien ihannoinnin ohella kirja on 80-luvun pop-kulttuuria ihannoiva nostalgiatrippi. (En suosittele lukemaan jatko-osaa tai katsomaan elokuvaa.)

  • ?
Kuvassa useampi mustaselkäinen kirja kirjahyllyssä. Kirjat vasemmalta oikealle: The Lord of the Rings, Taru sormusten herrasta, Tolkienin maailman kartat, Uinu, uinu, lemmikkini, Valtaistuinpeli.
Kuva: Nita Mäenpää

Ida-Maria:Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo

Tuulen varjossa yhdistyvät maaginen realismi, jännitys, romantiikka ja rakkaus kirjallisuuteen. Päähenkilö, nuori Daniel-poika, löytää Unohdettujen kirjojen hautausmaalta kirjan, jonka kirjoittajasta Julián Caraxista muotoutuu hänelle lähes pakkomielteinen uteliaisuuden kohde. Mukaansatempaava tarina, josta ei malta päästää irti. Vahva suositus myös teoksen jatko-osille!

Michael Cunningham: Tunnit

Tunnit on kaunis, melankolinen romaani, joka kertoo kolmen eri naisen tarinan eri aikoina. Naiset punoo yhteen Virginia Woolfin klassikkoteos Mrs. Dalloway, josta kirja on saanut innoituksensa. Myös kirjan pohjalta tehty samanniminen elokuva kuuluu ehdottomiin suosikkeihini.

Mia Kankimäki: Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäki on kuin moderni tutkimusmatkailija. Kankimäki jättää päivätyönsä ja suuntaa Kiotoon, Japaniin, jäljittämään Sei Shōnagon -nimistä kirjailijaa ja hovinaista. Takuuvarmaa lievitystä (tai pahennusta) matkakuumeeseen!

Nita:

J.R.R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

Hobitti Bilbo Reppuli nauttii mukavasta elämästä kotikolossa, kun velho Gandalf koputtaa ovelle ja kiskaisee hobitin mukaan seikkailuun. Hobitti, velho ja kolmetoista kääpiötä matkaavat vuorille etsimään aarretta, jota vartioi lohikäärme.

Keskimaa hahmoineen on ollut rakas lapsuudesta saakka, mutta Hobitin luin ensi kerran vasta lukiossa. Tähän listaukseen kirja pääsee Taru sormusten herran edelle, koska se on kirjallisesti helppolukuisempi ja lähestyttävämpi uusille maailmaan tutustujille. Toki se sijoittuu myös ajallisesti ennen TSH:n tapahtumia.

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Austenin kenties tunnetuin ja rakastetuin romaani, josta on tuotettu lukuisia leffasovituksia. Nokkelan Elizabeth Bennetin ja rikkaan herra Darcyn aluksi varsin kivinen rakkaustarina, joka käsittelee sivussa myös aikakauden sosiaalisia kiemuroita, luokkaeroja ja naisen asemaa. Austenin kirjoista valitsin suosikikseni tämän, koska se on pysynyt vuosien varrella tasaisesti lempikirjanani. Kirja kannattaa uuden suomennoksen ohella lukea myös englanniksi, sillä Austenin kiemurainen, kuivan humoristinen kieli pääsee alkuperäiskielellä parhaiten oikeuksiinsa.

Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta

Usvasyntyinen-sarjan avausosa esittelee maailman, jota hallitsee tyrannimainen Lordihallitsija. Viimeisen valtakunnan maailmassa kaikki on peittynyt tuhkaan, hallitsija pitää sodat kurissa rautanyrkkinsä avulla ja eri ihmisryhmät on erotettu jyrkästi toisistaan. Skaaväestön raataessa plantaasiorjina aateliset juhlivat palatseissaan. Usvasyntyinen Kelsier koplineen uskoo voivansa toteuttaa kaikkien aikojen vallankaappauksen. Onko Kelsier skaaväestön odottama sankari?

Olen tutustunut sarjaan vasta tämän vuoden puolella, mutta nostin sen listaukseen, koska en ole pitkään aikaan vaikuttunut fantasiakirjallisuudesta samalla tavalla. Suosittelen lukijoille, jotka pitävät yhteiskunnallisesta fantasiasta sekä kovista magiajärjestelmistä.