Tämän päivän postauksessa arvostellaan kolme suomennettua mangateosta. (Kuva: Kirjoittajan oma)

Mangaa ja animea suomeksi? Kyllä! -sarjassa tutustutaan tällä kertaa mangasarjojen avausosiin ja tietenkin suomeksi! Valitsin juttuun muutaman erilaisen mangan, joita en ole aiemmin lukenut. Lyhyet esittelyt kertovat, mistä oikeastaan on kyse ja summaan loppuun sen, meneekö mangasarja avausosansa perusteella jatkoon! Mangat on tarkoituksella valittu siten, ettei kyseessä ole vain vanhaa tai uunituoretta tuotantoa ja ne olivat helposti kirjastosta saatavilla.

Arki
Keiichi Arawi

Suomennettu: 2012 → (Punainen jättiläinen)

Arki on humoristinen manga lukiolaisten arjesta. (Kuva: Kirjoittajan oma)

Lyhyt esittely ja fiilikset:
“Kumpi voittaa painiottelun – rehtori vai peura?” alkaa takakansiteksti, joka esittää lukijalle eriskummallisia kysymyksiä. Arki-nimeä kantava mangasarja kertoo “arkisia” pätkiä lukiolaisista, joiden elämästä “arki” on kaukana. Oma fiilikseni on lähinnä hämmentynyt, vaikka sainkin vastauksen kysymykseen (ehkä) rehtorista ja peurasta. Manga oli koottu muutaman sivun rutiineista, jotka toimivat lukuina. Nämä rutiinit olivat lyhyitä tarinoita mm. yhden hahmon toistuvasti unohdetuista läksyistä sekä kummallisuuksista, kuten rehtorin ja peuran kamppailusta. Rutiineista oli vaikea saada otetta ja ensimmäisen osan perusteella oli hyvin vaikea sanoa, mikä koko homman pointti oli. Ehkä mangan idean oli pitää huumoria yllä rutiineilla, joissa hahmot toheloivat!

Jatkoon? Ei. Itse sain tästä ensimmäisestä osasta hyvin vähän irti, enkä juurikaan otetta hahmoista. Arki-sarjan avausosan huumori oli mielestäni aika tylsää.

Patriootti Moriarty
Ryosuke Takeushi, Hikaru Miyoshi


Suomennettu: 2019 → (Punainen jättiläinen)

Patriootti Moriarty sijoittuu Sherlock Holmesin maailmaan. (Kuva: Kirjoittajan oma)

Lyhyt esittely ja fiilikset:
Sir Arthur Conan Doylen teoksiin perustuva Patriootti Moriarty kertoo Sherlock Holmesin arkkivihollisesta James Moriartysta. Tarina sijoittuu 1800-luvun Britanniaan, joka jakaa ihmiset aristokraatteihin ja rahvaaseen. Innostuin teoksesta jo aiemmin, mutta vasta nyt nappasin sen viimein lukuun. Piirrosjälki, tarina ja sen eteneminen “toimeksiannoissa” olivat mieleeni. Ensimmäinen osa koostui lähtötilanteen lyhyestä kuvauksesta ja toimeksiannoista, joissa Moriarty rankaisee pahoja ihmisiä heidän teoistaan.

Jatkoon? Kyllä. Piirrosjälki oli mieleeni ja haluan nähdä, mihin tarinan juoni lopulta vie James Moriartyn. Avausosa jätti niin sanotusti nälkäiseksi!

Oh! my Goddess
Kosuke Fujishima


Suomennettu: 2007-2011 (Egmont Kustannus)

Jumalatar, jonka Keiichi saa seurakseen Oh! My Goddness -mangassa. (Kuva: Kirjoittajan oma)

Lyhyt esittely ja fiilikset:
Oh! My Goddess alkaa vauhdilla, kun Keiichin esittämän toiveen seurauksena hän saa seuralaisekseen jumalattaren. Keicchi joutuu salaamaan koulukavereilta ja perheeltään totuutta, että kaunis Belldandy on jumalatar ja valmis toteuttamaan hänen toiveensa, joille jatkuvasti on tarvetta. Samalla kaunis jumalatar saa Keiichin “hormonit hyrräämään”. Tämä on vanha mangasarja, jota Japanissa alettiin julkaisemaan jo 1980-luvulla. Tästä ensimmäisestä osasta jäi hyvä fiilis ainakin minulle! Avausosan luki nopeasti, eikä sitä oikeastaan malttanut laskea kädestään. Ei se ollut varsinaisesti jännittävä, mutta niin viihdyttävä ja helppolukuinen, että mielellään sen hotkaisi!

Jatkoon? Kyllä, luulisin! Huomasin kuitenkin, että Egmont Kustannus taisi suomentaa mangat ainoastaan 36 osaan asti, eikä sarja koskaan tullut suomennetuksi loppuun, mikä voi vaikuttaa siihen jatkanko sarjan parissa. Itse sarja kyllä houkuttaa.