Nörttitytöt
Kuva: Jenni Dollery

Lukemattomat lumoavat videot ja valokuvat kivikoilla ja jäälautoilla makoilijoista. Koloveden kauniiden vesistöjen ja rantojen julistus kansallispuistoksi vuonna 1990. Tietoisuus verkkokalastuksen aiheuttamista vaaroista Saimaalla. Uudissana apukinos. Maailman kuuluisin Pullervo ja miljoonien seuraama Norppa-live. Tässä mainitakseni vain muutama Juha “Norppa” Taskisen elämäntyön saavutus, joilla hän on vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten elämään – ehkä myös sinunkin?

Jää hyvin, saimaannorppa Juha Taskisen vuonna 1979 ottamasta ensimmäisestä norppavalokuvasta alkaneen elämänmittaisen rakkauden julistus. Taskinen kertaa, muistelee ja maalailee lukijansa eteen vuosikymmenien työn saimaannorppakantamme toipumisen vaiheista ja haasteista. Kirjaa lukiessa hykerryttää, miten sanaseppo kuvailee paljasjaloin hiippailleensa lähemmäs ilmaa nuuhkivan norpan majapaikkaa. Vuoden ajat ja vuosikymmenet vaihtelevat, mutta yhä uudestaan Taskinen palaa Saimaan rannoille, luodoille ja saarille milloin veneen, milloin potku- tai moottorikelkan kyydissä nähdäkseen, mitä ainutlaatuiselle kotoperäiselle hylkeellemme kuuluu ja mitä sen kannan elpymisen eteen olisi tehtävissä.

Valokuvin ja videoin Taskinen on mahdollistanut niin päättäjille, tutkijoille kuin katsojillekin oppia saimaannorpan elämästä ja sen Saimaalla kohtaamista vaaroista. Lukijana pääsen Taskisen matkaan nauttimaan hänen valtavalla lempeydellä luonnosta tekemistään havainnoista. Tuntuu, että vain joku, joka on elänyt koko elämänsä Saimaan vesistöjen äärellä voi osata näin elävästi kuvailla kaikki muuttuvan luonnon kauniit yksityiskohdat ja sanoittaa villieläimen mahdolliset ajatukset sen tummien silmien kohdatessa lukuisten vierailujen jälkeen tutuksi tulleen valokuvaajan oman lepokivensä äärellä.

Jää hyvin, saimaannorppa on loisteliaasti ja hetkittäin järkyttävästikin kuvitettu, helppolukuinen ja kieleltään rikas teos, joka vie lukijan mukanaan tutustumaan saimaannorppayksilöihin, joiden vaiheita, kohtaamia haasteita ja kuulumisia lukee milloin nauraen, milloin kyynelten noustessa silmiin. Teos on kokoelma lyhyitä kirjoituksia tiettyjen aiheiden, tapahtumien ja norppayksilöiden ympärillä. Kappaleissa Kuolleet eivät sukella ja Piiput Taskinen sanoittaa eläinsuojelutyön raadollisuutta. ”Jyräsikö ihminen lopulta yli kaiken luomakunnan, maapallon ja Saimaan?”

Valokuviin on ikuistettu yksilöitä: elämän ensihetkiä ja viimeisiä katseita, turisteja ja kalastajia, rysäntekijöitä, emoja ja poikasia. Koko lapsuuteni kaunis Saimaa, yksien kansien välissä. Tätä kirjaa on vaikea laskea käsistään.

Jää hyvin, saimaannorppa on Taskisen Saimaa-trilogian päätösteos ja oli ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi 2020.

Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa (216 sivua)
Kuvittaja: Juha Taskinen et co.
Docendo Oy, 2019

Kirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena. Saatavana myös äänikirjana.