Nörttitytöt
Kansi: Henna Sakkara / OH! Graphics.

Olen jo pidempään pitänyt Lucilla Linin tarinoista, kun olen törmännyt niihin erilaisissa antologioissa. Olin siis innoissani päästessäni arvostelemaan tämän kirjan.

Kokoelmassa on 20 tarinaa ja ne on jaoiteltu neljään kategoriaan. Menneisyyden mysteerit, Kuvitellut maailmat, Synkkä tulkevaisuus ja Mahdollisuuksien maailmat. Tarinat eivät jakaudu tasaisesti: synkkää tulevaisuutta on kuusi tarinaa kun taas mahdollisuuksien maailmoja on neljä. Lin itse sanoo esipuheessaan, että hänen novellinsa jakautuvat niin ikään neljään kategoriaan, jotka ovat kauhufantasia, historiallinen kauhu, dystopia ja toiveikkaampia loppuja tarjoava spefi.

Kirjan tarinat ovat mukaansa tempaavia ja niihin on helppo upota. Tarinoissa näkyy selkeästi niin H.P. Lovecraftin kuin Anni Swaninkin vaikutus, vaikka se alkuun voikin kuulostaa todella oudolta yhdistelmältä. Tarinat eivät kuitenkaan ole kertakäyttötavaraa, vaan uudelleen lukemisella niistä paljastuu uusia puolia. Tämä on yksi syy siihen, minkä takia Linin tarinat ovat lähellä sydäntäni. Kirjan tarinoissa pääsee tutustumaan niin Linin omaan jääväestä kertovaan mytologiaan, vieraisiin planeettoihin kuin mielenkiintoisiin tulevaisuuksiinkin. Käymme jopa Satakunnassa Pirunvuorella Topeliuksen innoittamana.

Tarinoita on vaikea kuvailla kokonaisuutena, sillä jokainen tarina on niin omanlaisensa. Yhtenä kantavana voimana monessa on kuitenkin pinnan alla piilevä kauhu, se, ettet sittenkään ehkä tiedä kaikkea. Myöskin kertojana olevan hahmon ääni muuttaa tarinaa: monissa tarinoissa välillä vaihdetaan näkökulmaa ja näin yllättäen näkyykin enemmän ja ihan muuta kuin aiemmin. Mikään tarinoiden lopuista ei anna kaikkia vastauksia. Tarina ei ikäänkuin pääty, vaan vain se osa, jonka me näemme. Sitä jää pohtimaan, että mitäköhän tapahtui sitten. Onnistuiko suunnitelma? Tuliko pelastus? Emme taida koskaan saada tietää.

Jos millään tapaa yllä mainitut tyylilajit kiinnostavat, en voi kuin suositella lämpimästi kirjaan tutustumista. Kirjan viimeistä lausetta lainatakseni “Ystävälliset muukalaiset, tervetuloa, mutta valloittajat, varokaa taistelulohikäärmeitämme!”.

Lucilla Lin: Musta Linna ja muita outoja tarinoita (260 s.)
Nysalor 2020

Kirja on saatu ilmaisena arvostelukappaleena kustantamolta.