Nörttitytöt

“Tassu huokaisi ja käänsi katseensa vastentahtoisesti Justuksen haaroväliin. Sori bro. En mä kyllä nää mitään eroa.
– Jeremy loukkaantuu, jos sä katot sitä vaan tolleen ohimennen. Sun pitää asettua sen tasalle!
Justuksella oli ollut pakkomielle kikkelistään niin kauan kuin Tassu muisti.”

Kuvassa on suuri musta-oranssi-vihreä energiajuomatölkki, jonka taustalla on tehdasrakennus oranssia horisonttia vasten.
Be Cool -kirjan kansikuva. Kuva: Karisto.

Kullervo eli Tassu on 7-luokkalainen poika, jonka yläkoulu-ura alkaa nolosti, kun kasiluokkalaiset yllättävät hänet vessassa tarkastelemassa kaverinsa penistä. Muutenkin Tassulla on ollut taipumuksia tulla naurunalaiseksi kiusallisissa tilanteissa.

Tassun isosisko Kisse on kadonnut pari vuotta sitten koulun kykykilpailun jälkeen, mutta Tassun äidit eivät ole suostuneet puhumaan aiheesta, vaan keskittyvät menkkapikkariprojekteihinsa. Tassu alkaa epäillä, että koululaisille jaettava Be Cool -energiajuoma liittyy jotenkin asiaan. Kun salaisuuksien vyyhti alkaa pikkuhiljaa aueta, nolot tilanteet saavat ihan uuden merkityksen.

Be Cool voitti vuonna 2019 Sytytä lukemisen vimma -kirjoituskilpailun, jossa etsittiin erityisesti 11–14-vuotiaita poikia koukuttavaa nuortenkirjan käsikirjoitusta. Vilu Varento -nimimerkin takana ovat Matilda Ahlsten, Saara Honkanen ja Suvi Nurmi.

Jo pidempään on puhuttu, että pojat lukevat vähemmän kuin tytöt, ja lasten ja nuorten lukeminen yleensäkin vähenee. Vauhdikkaille, humoristisille kirjoille on varmasti kysyntää. Mutta jos kirja on yli 150-sivuinen ja fontti suhteellisen pieni, tarttuuko “huono lukija” tähän? Kirjan luvut ovat onneksi lyhyitä.

Vaikka kirjan tyyli menee pieruhuumori-scifin puolelle, yläkouluelämää kuvataan kirjassa realistisesti ja nuorten pulmat ovat aitoja oikean elämän pohdintoja. Miksi saan aina hävetä vanhempiani? Miten lähestyn ihastustani? Miltä kroppani näyttää? Olenko ok?

Haluaisin kovasti suositella tätä kirjaa, mutta pelkään pahoin, että osalla lukijoista herää kirjan kirjoitustyylistä myötähäpeä. Idea normalisoida kuukautisia on hyvä, mutta kuukautisalushousujen näkyvähkö rooli menee vähän yli ymmärrykseni. Samoin Justuksen maaniselta kuulostava kiinnostus peniksen kasvatukseen herättää hämmennystä. Onko ihan pakko joka sivulla? En ole mikään punastelija näissä teemoissa, mutta silti tämä tuntuu liialliselta. Toisaalta, tarina on överi monessa muussakin kohden. Ehkä nämä tyylikeinot toimivat niillä, joilla ne toimivat.

Kirjaan on tulossa ensi vuonna jatko-osa, jossa Tassu ja Justus seikkailevat ulkomailla. Sneak peekin mukaan luvassa on erotiikkamessut, nettiseksiä ja alligaattoreita. Ei tämä ensimmäinen voinut ihan totaalisen surkea olla, kun tuo jatko-osa alkoi jo kiinnostaa.

Suositus Be Coolille siis pienin varauksin.

Vilu Varento: Be Cool.
Karisto, 2020.
Kirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena.