Aakkostetussa kirjahyllyssä L-kirjaimen kohdalle mahtuu monta suosikkia. (Kuva: Vehka Kurjenmiekka.)


Kun muutin yhteen nykyisen puolisoni kanssa, erityisesti kirjahyllyjen järjesteleminen jännitti. Meillä on niin paljon kirjoja, että ne vaativat tällä hetkellä kahdeksan hyllyä, ja silti osa ajelehtii pöydillä, hyllyjen päällä ja milloin missäkin. On kuitenkin onni ja etuoikeus asua ränsistyneessä omakotitalossa sellaisen ihmisen kanssa, joka rakastaa kirjoja yhtä paljon kuin minä itse. Vaikka makumme ovatkin jossakin määrin erilaiset, yhteisiä suosikkeja löytyy enemmän kuin sellaisia, joita toinen inhoaisi ja toinen ei.

Omia suosikkejani tässä kuvassa ovat Ursula K. Le Guinin kirjat – joista olen poiminut myös nykyisen etunimeni, Vehkan – ja Ann Leckien erinomainen Ancillary-trilogia. Myös Astrid Lindgrenin teokset, David Levithanin The Lover’s Dictionary ja Tomi Kontion Austraasia-sarja ovat minulle rakkaita. Siksi tuolle ylimmälle hyllylle mahtuu harvinaisen paljon omia suosikkeja. Kirjahyllyn päälle taas on eksynyt Diana Wynne Jonesin The Chrestomanci Quartet, joka on aivan mahtava sekin. Ja monta muuta hyvää kirjaa.

Seuraavaksi aion kuitenkin napata lukuun Ann Leckien Provenancen, joka sijoittuu samaan maailmaan kuin Ancillary-trilogian kirjat, mutta kertoo ihan oman tarinansa. Toivottavasti se on yhtä oivallinen kuin edeltäjänsä.