Kuvassa kirjahylly

Kirjahyllyjen järjestely on ns.ikuisuusprojekti. Kirjoja tulee kummasti koko ajan lisää, vaikka oikeasti mukamas ei osta kuin kavereiden kirjoittamia/kustantamia kirjoja. Mutta jostain niitä silti koko ajan kertyy (arvostelukirjat muodostavat toki ison osan sisääntulevista kirjoista), ja vaikka kuinka yrittää niitä välillä myydä/antaa pois, on kirjoja silti kaikkialla. Useammassa kirjahyllyssä, mutta myös pinoissa.

Kuvat ovat ns. pääkirjahyllystä, eli olohuoneessa olevasta. Siellä on – teoriassa – useimmin luetut ja tärkeimmät kirjat, vaikka esimerkiksi osa Tolkienin tuotannosta on päätynyt puolison työhuoneeseen roolipelaamisen referenssimateriaaliksi. Kirjat ovat vielä toistaiseksi yhdessä rivissä, mutta valitettavasti kahden rivin taktiikka pitää ottaa käyttöön hyvin pian. Osa kirjoista meneekin helposti kahteen riviin: esimerkiksi Discworld-sarjasta muistaa kyllä, että ensimmäisen rivin takana on toinen mokoma samaa kamaa. Osa taas ei: pitänee yrittää merkitä LibraryThingiin missä kirjat sijaitsevat.

Kuvassa kirjahylly

LibraryThing onkin olennainen osa kirjahyllyn hallintaa, ja teoriassa talouteen ei tule yhtään kirjaa eikä sieltä lähde yhtään kirjaa kulkematta LibraryThingin kautta – arvostelukirjat muodostavat tässä poikkeuksen, sillä niistä useista tietää heti, ettei niitä ole aikomustakaan pitää. Ennen LibraryThingin hankintaa tuli muutama kirja ostettua kolmeenkin kertaan, kun ei vaan enää muistanut mitä kirjoja hyllyssä jo on, eli maksullinenkin versio siitä on maksanut itsensä jo takaisin ostamatta jääneinä kirjoina.

Miten kirjat sitten hyllyyn on aseteltu? Ei aivan niin selkeästi kuin toivoisin, mutta projekti jatkuu. Meidän taloudessamme kirjat hyllytetään sen mukaan, mitkä kirjat “viihtyvät yhdessä.” Eli siis saman kirjalijan kirjat pääosin samaan paikkaan, saman genren myös, mutta sen jälkeen pitää miettiä rajatapauksia, ja millä kirjalla siirrytään luontevasti genrestä toiseen. Lois McMaster Bujold on hyvä genresiirtyjä, sillä hän on kirjoittanut sekä scifiä että fantasiaa. Toisaalta taas sekä Ursula LeGuin että George R.R.Martin ovat molemmat kirjoittaneet fantasiaa, mutta heidän fantasiansa on niin erilaista, ettei niitä voi laittaa vierekkäin hyllyyn! Philip Pullman ja LeGuin sen sijaan – juu, sopivat hyvin yhteen! Samoin hyppäys Pratchettista Douglas Adamsiin on lyhyt, vaikka genre vaihtuisikin – ja Pratchetilta toki voidaan laittaa siihen Käsikirjan viereen vaikkapa Strata… Uuskummalliset kirjat ovat loistavia genrerajojen rikkojia, ja toimivat hyvin siirtymäkirjoina, kunhan vain sopivat yhteen molempien vierekkäisten kirjojen kanssa. Ja kyllä, tämä tehdään siis ihan fiilispohjalta ja tämä fiilistely on suunnattoman hauskaa! Ongelmia aiheuttavat kirjailijat, joiden tuotanto koostuu hyvin erikokoisista kirjoista, esim. Neil Gaimanin teoksia on koon vuoksi listattu ainakin viidelle eri hyllylle.

Kuvassa hyllykkö, jolle on pinottu kirjoja

Mutta kuten sanottu: ikuisuusprojekti, ja kirjahyllyn rajua karsimista pitäisi taas tehdä… Nyt kun saisi ensin hankkiuduttua eroon niistä isoista työhuoneen nurkassa asuvista laatikoista, jotka ovat täynnä jo kirjahyllyistä poistettuja kirjoja…!