Child of Lightissa pelastetaan Lemurian kuningaskuntaa pahalta Yön kuningattarelta. (Kuva: Ubisoft.)

Onko pelattava loppu? Kaipaisitko lisää pelejä, joissa keskiössä ovat miesten sijaan naiset tai sukupuolivähemmistöjen edustajat? Entä romanssipuoli: maistuisiko vaihtelu heterosuhteiden rinnalle? Ei hätää – Nörttitytöillä on nyt tarjolla suosituksia joka makuun!

Child of Light (2014), Ubisoft.
Julkaisualustat: Windows, PS4, 3 & Vita, Wii U, Xbox One, Xbox 360, Nintendo Switch

Child of Light on kevyesti rakennettu, kaunis roolipeli Aurorasta, joka herää eräänä päivänä Lemurian kuningaskunnassa ja joutuu kotiin päästäkseen taistelemaan Yön kuningattaren joukkoja vastaan. Peli on sopivasti haastava, helppo oppia ja tunnelmallista pelattavaa, joten se sopiikin oivallisesti vaikkapa joululomalle tai pimenevien iltojen iloksi.

Fog of Love (2017), Hush Hush Projects.
Julkaisualusta: Lautapeli

Kahden pelaajan kepeä romanttinen komedia laatikossa. Ensimmäiseksi on sanottava että Fog of Love ei ole “parisuhdepeli pariskunnille” vaan aivan kaikkien pelattavissa. Fog of Love on otteeltaan kepeän iloitteleva peli jossa luodaan rakastunut pari. Sukupuolet voi vapaasti valita. Molemmat pelaajat myös antavat toisilleen aluksi piirteitä, joihin ovat toisessa ihastuneet.

Tämän jälkeen pelissä lähdetään joko luomaan yhdessä kuvitteellisille henkilöhahmoille parisuhdetta tai sitten vain ajamaan kylmästi omaa etua. Peli voi olla yhteistyötä tai kilpailua, mutta aivan kuten oikeassakin parisuhteessa, myös siinä tavoitteet voivat muuttua matkan varrella. Peli heittää erilaisia tilanteita vastaan joissa on löydettävä kompromissiratkaisu tai pidettävä oma päänsä. Aina parisuhde ei tunnu oikealta, ja silloin pelissä saattaa voittaa lähtemällä siitä oikeaan aikaan.

Pelistä myydään heteroparin lisäksi myös nais- ja miesparikannella kuvitettuja laatikoita, mutta pelin sisältö on niissä myös täysin sama.

Hades (2020), Supergiant Games.
Julkaisualustat: Windows, macOS, Nintendo Switch

Hades on rogue-like toimintapeli, jossa Zagreus – Hadeksen ja Persefonen poika – taistelee yhä uudelleen tiensä manalan läpi sieltä paetakseen. Apunaan hänellä ovat Olympoksen jumalat aina Zeusta ja Athenaa myöten, sekä manalan muut asukkaat, kuten vaikkapa kuolemanjumala Thanatos ja Akhilles. Pelissä päästään käyttämään kuutta erilaista asetta ja aivan jäätävän suurta määrää yhdistelmiä jumalten antamista erikoiskyvyistä. Plussaa myös siitä, että Zagreus voi romantisoida Thanatoksen, koska kukapa ei emoa kuolemanjumalaa haluaisi? (Vaihtoehtoisesti voi iskeä raivotar Megaran tai koettaa onneaan leijuvan gorgonipään, Dusan, kanssa.) Yksi pelin hahmoista on myös selkeästi muunsukupuolinen.

Life Is Strange on peli valinnoista, ajasta ja elämästä. (Kuva: Dontnot Enertainment.)

Life Is Strange (2015), Dontnot Entertainment.
Julkaisualustat: Android, iOS, Linux, Windows, PS3 & 4, Xbox 360, Xbox One

Kaunis, aikatasoilla ja valintojen merkityksillä leikittelevä peli, jossa palataan samoihin kohtauksiin uudelleen ja uudelleen. Peli ei ole pitkä, joten sen hotkaisee helposti muutamassa pelikerrassa, mutta sen hahmot ja tarina jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Monster Prom (2018), Beautiful Glitch ja Those Awesome Guys.
Julkaisualustat: Windows, PS4, Xbox, Nintendo Switch.

Monster Prom on deittisimulaattori, jossa kuka tahansa voi yrittää hurmata ketä tahansa sukupuolesta riippumatta. Hahmoa valitessaan pelaaja voi valita itselleen myös pronominin (he/she/they), jota NPCt (ei pelattavissa olevat hahmot) käyttävät dialogissa. Pieni asia, joka tuo valtavan määrän inklusiivisuutta peliin. Monster Prom on varsin röyhkeä ja räävitön – hirviöitä kun ollaan – mutta typeröinnin, seksin ja päihteiden joukkoon mahtuu useita syvällisiä ja koskettavia tarinoita muun muassa identiteetistä, perheestä ja sukupuolirooleista.

Monster Camp, (2020) Beautiful Glitch ja Those Awesome Guys.
Julkaisualustat: PC, konsolikäännöksiä tulossa.

Jatko-osa Monster Camp on mekaanisesti samanlainen kuin Monster Prom, mutta hahmokaarti on hieman eri. Lisäksi ruokatunnin korvanneella iltanuotiolla voi aloittaa juoruja ja juoda drinkkejä, joista saattaa olla hyötyä tai haittaa pelissä myöhemmin. Ensimmäisellä läpipeluulla nimeni muuttui kesken pelin Nicholas Cageksi, kun päädyin juomaan tuopillisen mehiläisiä. 

Tell Me Why (2020), Dontnod Entertainment.
Julkaisualustat: Windows, Xbox. 

Tarinavetoisista Life is Strange -peleistä tunnettujen tekijöiden tuoreimmassa pelissä yksi päähenkilöistä on transmies. Pelissä kaksoset palaavat lapsuusmaisemiinsa ja käsittelevät yhdessä muistojaan pala palalta. Pelaajan tekemien valintojen myötä kaksosten suhde voi syventyä tai hapertua, kun he alkavat ymmärtää menneisyyttään ja tekemiään valintoja paremmin.

Transistor on visuaalisesti henkeäsalpaavan kaunis. (Kuva: Supergiant Games.)

Transistor (2014), Supergiant Games.
Julkaisualustat: PS4, Windows, Linux, iOS, Nintendo Switch.

Transistor on visuaalisesti hurmaava, musiikeiltaan pakahduttava ja tarinaltaankin upea action-peli, jossa seurataan äänensä menettäneen laulajan, Redin, pakomatkaa. Redillä on mukanaan valtava miekka, Transistor, jonka avulla hän saa kerättyä listimiltään vihollisilta uusia ominaisuuksia. Red etsii ääntään, selvittää rakastettunsa murhaa, tekee surutyötä ja taistelee samalla tekoälyä vastaan. Erinomainen ja omaperäinen peli, jota ei voi liikaa suositella.

What Remains of Edith Finch (2017).
Julkaisualustat: Windows, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

What Remains of Edith Finch on mietteliäs ja vahvatunnelmainen peli. Pelissä seurataan Edithiä, joka tutkii sukukartanoaan ja yrittää selvittää, miksi hän on viimeinen perheestään (ja koko suvusta), joka on säilynyt hengissä. Jokainen Edithin kohtaama tarina päättyy perheenjäsenen kuolemaan, joten peli ei ole kevyimmästä päästä, mutta sen kertoma tarina on kaunis ja tunnelma vaihtelee laidasta laitaan.