Nörttitytöt


Nörttityttöjen kirjoittajaryhmän jäsenet ovat koonneet sarja- ja elokuvasuosituksia Suomessa käytettävissä olevista suoratoistopalveluista. Iltojen pidentyessä on hyvä käpertyä viltin alle ja unohtaa hetkeksi arjen kiireet laatuviihteen avulla.

Draamaa
Kuva: Succession, HBO Nordic

SUCCESSION (sarja, 2 kautta), HBO Nordic

Sarja kurkistaa upporikkaan Royn suvun elämään. Suvun mahtava päämies Logan Roy (Brian Cox) johtaa valtavaa yrityskonsernia, jolla ei mene ihan niin hyvin miltä näyttää. Ihmissuhteet ja yritystoiminta kulkevat yhdessä ja erikseen. Sarja on hyvin kirjoitettu ja se etenee hyvinkin yllättävin juonenkääntein, mikä pitää mielenkiintoa yllä. Succession on laatudraamaa sanan varsinaisessa merkityksessä. 

– Katja Argillander

Fantasiaa ja sci-fiä
Kuva: Dark, Netflix

Dark (sarja, 3 kautta), Netflix

Saksalainen sarja, jossa liikutaan pääasiassa kolmessa eri ajassa ja lopulta myös kahdessa eri rinnakkaistodellisuudessa, jotka kietoutuvat mitä moninaisimmin tavoin toisiinsa. Todella kiehtova sarja, joka yllättää katsojansa. Ei voi tietää, kuka on pahis, kuka ohjailee ajassa matkustavia pelinappuloita tai mikä on hänen lopullinen tavoitteensa: haluaako hän estää maailmanlopun vai aiheuttaa sen. 

– Niina Tolonen

Warrior Nun (sarja, 1 kausi), Netflix

Sattuman myötä halvaantunut, kuollut 19-vuotias Ava saa sisäänsä enkelin sädekehän, joka herättää hänet henkiin ja antaa mitä ihmeellisempiä kykyjä. Sarjassa tutustutaan soturinunnien luostariin, hyvän ja pahan taisteluun modernissa maailmassa ja todella kauniisiin espanjalaisiin maisemiin. Perustuu sarjakuvaan. 

– Niina Tolonen

Kuva: Time Trap, Netflix

Time Trap (elokuva), Netflix

Arkeologian professori yrittää selvittää, minne joukko 1970-luvulla kadonneita hippejä joutui etsiessään nuoruuden lähdettä. Koska hänestä ei muutamaan päivään kuulu, perään lähtee muutama hänen opiskelijaansa. Pian joukko huomaa, että luolassa, jonne professori on mennyt, on jotain todella outoa. Sen sisällä aika liikkuu eri tahtiin kuin ulkopuolella. Vaikka nuorten protagonistien persoonallisuudet eivät ole kaikkein täyteläisimmät, se kuinka elokuvassa leikitellään ajalla on kiehtovaa ja herättää paljon ajatuksia ajasta eri perspektiiveistä tarkasteltuna. 

– Niina Tolonen

Dark Crystal: Age of Resistance (sarja, 1 kausi), Netflix

Maailmankuulun nukketaiteilijan Jim Hensonin Dark Crystal -elokuvan taustoja avaava Dark Crystal: Age of Resistance -sarja voitti syyskuussa parhaan lastenohjelman Emmy-palkinnon. Tämä ei ollut mitenkään yllättävää, sillä kyseessä on monella tapaa rajoja rikkova lastensarja, joka ei aliarvioi yleisöään tai kompromisoi taiteellista näkemystään. Täysin nukeilla toteutettu sarja kertoo myyttisen Thran-maailman historiasta. Maailmaa hallitsee korruptoitunut skeksis-laji muiden olentojen yllä, ja laji etsii itselleen ikuisen elämän salaisuutta. Skeksiksien alamaisiin kuuluvat myös pienet gelflingit, joiden nousua vastarintaan sarja seuraa. 

Kyseessä on mitä nautinnollisin high fantasy -maailma, jonka tasoista ei ole nähty sitten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian. Dark Crystal on kuitenkin myös yksi valtavirran omaperäisimmistä fantasiakokemuksista, sillä siinä esiintyy ainoastaan Henson-yhtiön itse luomia fantasiaolentoja. Perinteiset kääpiöt, haltijat ja ihmiset loistavat poissaolollaan, mikä tuntuu äärimmäisen virkistävältä. 

Mielenkiintoista on myös se, että gelflingien tapaan myös skeksiksiä kohdellaan osana sarjan päähenkilöitä. Tarinan aikana seurataan poliittista valtataistelua sekä iljettävää korruptiota, jonka aiheuttama kuolemanpelko ajaa nämä hirmutekoihin. Skeksikset ovat eittämättä pahoja olentoja, mutta vain, koska ne edustavat ihmisluonteen kaikkein alhaisimpia impulsseja.

Loppuun sanottakoon vielä, että sarjan nukketaide on suorastaan lumoavaa katsottavaa. Etenkin skeksikset, Hup-pienokainen ja “Thran äiti” Aughra tuntuvat 100% eläviltä olennoilta, vaikkakin gelflingien roolisuoritus jää ikävän puiseksi.

– Niko Nikkilä

Historiaa

Catherine the Great (miniseries), HBO Nordic 

Venäjän keisarinna Katariina Suuresta kertova synkkäsävyinen draamasarja. Taiteellisista vapauksista huolimatta sarja kuvaa pääpiirteittäin todenmukaisesti vanhenevaa Katariina Suurta, joka haikailee suuren rakkauden ja sitäkin suuremman Venäjän imperiumin perään.

Suosittelen etenkin poliittisesta keinottelusta ja ihmissuhdedraamasta pitäville. Puvustuksenkaan suhteen ei valittamista!

– Nita Mäenpää

Kuva: Pose, Netflix

POSE (sarja, 2 kautta), HBO Nordic, Netflix

POSE kuvaa homo- ja transyhteisöä 1980-luvun lopun New Yorkissa. Sarja yhdistää hienosti viihdettä ja draamaa. Sarjassa päähenkilöiden elämä on pallottelua unelmien ja todellisuuden välillä. Iltaisin he ovat Ballroomin kuninkaallisia ja päivisin he yrittävät selvitä arkielämästä, jota varjostavat ennakkoluulot, rahapula ja aids.  Pose on toisaalta ajoittain aika ahdistavakin sarja, mutta toisaalta se on myös voimaannuttava. Kaikkien oikeastaan pitäisi katsoa Pose, koska se avartaa varmasti jokaisen maailmankuvaa.

– Katja Argillander 

Kuva: Tulppaanikuume, Viaplay

Tulppaanikuume (elokuva), Viaplay

Taidemaalari ja kauppiaan vaimo rakastuvat, kun kauppias palkkaa taiteilijan maalaamaan hänestä ja vaimostaan muotokuvan. Tarina sijoittuu 1600-luvun Amsterdamiin, jossa eletään pahinta tulppaanikuumeen aikaan. Elokuva ei ansaitse kehuja juonenkuljetuksen tai henkilöhahmojen syvyyden puolesta, mutta sen kaoottisessa dramaattisuudessa on jotain viihdyttävää. Puvustuksia ja kulisseja katselee ilokseen. Suosittelen pukudraamoista pitäville sellaiseen päivään, jona ei halua katsoa mitään turhan monimutkaista.

– Nita Mäenpää

Supersankareita
Kuva: The Old Guard, Netflix

The Old Guard (elokuva), Netflix

Supersankarielokuva hauskalla twistillä ja loistavilla musiikeilla. Sarjakuvaan perustuvassa filmatisoinnissa esitellään joukko kuolemattomia palkkasotureita, jotka ovat aikojen saatossa muovanneet tulevaisuutta. Pelastamalla jonkun, jonka lapsi tai myöhempi perillinen keksii esimerkiksi lääkkeen tappavaan tautiin, he ovat muuttaneet tapahtumien kulkua paremmaksi huomaamattaan. Kuolemattomuus tuo kuitenkin mukanaan haasteita: lapsesi ja rakkaasi vanhenevat ja kuolevat, on vaihdettava maisemaa usein, ettei herätä huomiota muuttumattomilla kasvoillaan ja nykyaika tekee tällaisen katoamisen vaikeammaksi kuin koskaan aikaisemmin. Kuolemattomuutta käsitellään hienosti, kun porukkaan liittyy aivan tuore jäsen, Afganistanissa haavoittunut sotilas, joka herätessään huomaa haavojensa ihmeellisesti parantuneen. 

– Niina Tolonen

The Boys (sarja, 2 kautta), Amazon Prime

Supernaturalin luojana tunnettuuteen nousseen Eric Kripken uusin sarja The Boys ottaa ronskin väkivaltaisella otteella kantaa supersankareiden konseptiin. Lyhykäisyydessään Vaught International -nimeä kantava yritys on kapitalisoinut supersankarit omiin riveihinsä tekemään urotöiden ohella mm. toimintaelokuvia, oheistuotemarkkinointia sekä tapahtumaesiintymisiä, ja Billy Butcherin (Karl Urban) luotsaama alamaailman porukka koettaa saada oikeutta “sankareiden” käsissä kokemilleen vääryyksille romuttamalla Vaughtin kiiltokuvakulissin. Hyvän ja pahan perinteiset rajat häivytetäänkin heti kättelyssä, ja synkemmistä lähestymistavoistaan tunnetun DC:nkin materiaali jää hyvin nopeasti kauas taakse tämän toimintapläjäyksen rinnalla. Ohjelma on siis selkeästi suunnattu aikuiselle yleisölle. The Boys on ehdottomasti yksi tämän hetken omintakeisimmista, puhutuimmista ja tuoreimman tuntuisista sarjoista – ISO suositus!

– Ira Hurskainen