SEY järjestää vuosittaisen Eläinten viikon 61. kerran 4.–10.10.2020. Tämän vuoden teemana on kissa ja sen vähäinen arvostus Suomessa, jossa on vuosittain noin 20 000 koditonta kissaa.

Korona-aika on vain pahentanut kissakriisiä, mutta se on jo kauan ollut koko- ja jokavuotinen ongelma. Kissakriisin juuriongelmia ovat kissojen vähäinen arvostus ja ihmisten pinttyneet asenteet. Kissanpentuja saa halvalla tai jopa ilmaiseksi, mikä tekee monelle helpompaa luopuakin niistä.

Leikkaamattomien kissojen annetaan ulkoilla vapaana, jolloin ne lisääntyvät hallitsemattomasti ja muodostavat villejä kissapopulaatioita. Usein ihmiset luulevat auttavansa villikissoja ruokkimalla niitä pihapiirissään, mutta jos populaatioita ei pyydystetä heti, niiden kasvu räjähtää käsiin.

Kissoja ei ole tarkoitettu Suomen kylmään luontoon ja moni villikissoista kuoleekin nälkään, kylmyyteen tai sairauksiin. Onneksi eläinsuojeluyhdistykset tekevät arvokasta työtä ja löytöeläintaloihin päätyy noin 10 000 kissaa vuodessa.

Mario (vas.) syntyi kotikissalle, joka oli ulkoillut vapaana ja tullut vahingossa tiineeksi. Luigi (oik.) löytyi villinä pentuna emonsa kanssa aitan alta. Emo oli niin huonossa kunnossa, että se jouduttiin lopettamaan. Luigia oli jokin purrut hännänpäästä ja murtanut sen, mutta onneksi pentu oli säilynyt hengissä. Tässä “veljesten” läheinen hetki omassa kodissa.

Miten voin auttaa?

SEY valmistelee parhaillaan maa- ja metsätalousministerille 31.10.2020 luovutettavaa vetoomusta, joka vaatii seuraavia parannuksia:

  1. Kaikki kissat tunnistusmerkitään ja omistajatiedot rekisteröidään.
  2. Kaikki vapaana ulkoilevat ja muut kuin siitokseen suunnitellusti käytettävät kissat leikkautetaan. Esimerkiksi löytöeläintaloista kissat luovutetaan leikattuna.
  3. Lemmikkieläinten rajoittamaton lisäännyttäminen säädetään lainvastaiseksi.

Auta vetoomusta saavuttamaan 20 000 nimeä! Kirjoitushetkellä allekirjoittaneita oli 11 902. https://sey.fi/kissakriisi/#vetoomus

Mahdollisuuksien mukaan voit tukea kissakriisityötä myös rahallisesti tekemällä SEY:lle lahjoituksen. https://sey.fi/kissakriisi/#lahjoita

Voit tukea hylättyjä kissoja myös ostamalla Kissanauhan tai Kissakriisi-kangaskassin Musti ja Mirri -liikkeestä.

Jos sinulla on kissa, leikkauta se. Älä anna sen liikkua vapaasti luonnossa, mihin se ei kuulu. Hallitsemattoman lisääntymisriskin lisäksi kissa voi jäädä auton alle, joutua suuremman pedon suihin tai loukkaantua tappelussa toisen kissan kanssa. Kissat tekevät myös suurta tuhoa tappamalla pieneläimiä. Turun seudulla tehdyn tutkimuksen mukaan Suomen lemmikkikissat tuovat kotiin arviolta 1,8 miljoonaa lintua vuodessa. Tapettujen lintujen määrä on huomattavasti suurempi, koska kaikkia ei tuoda saaliina kotiin.

Ota rescue! Se kannattaa <3

Smaug (ed.) löytyi pienenä pentuna yksin luonnosta. Se oli märkä ja kylmissään. Vatsassa oli vain neulasia, kun muutakaan syötävää ei ollut löytynyt. ESY:n ihmiset olivat käyneet etsimässä sitä vinkin perusteella, mutta mitään ei löytynyt. Onneksi he menivät seuraavana päivänä takaisin. Nyt Smaug viettää kaikki yönsä nukkumalla mamin rintakehällä tai kyljen päällä <3

Suomen eläinsuojelu: https://sey.fi/

Kissakriisi: https://sey.fi/kissakriisi/

Eläinten viikko: https://www.elaintenviikko.fi/

Lapsille tuotettu maksuton eläinten viikon opetusmateriaali: https://sey.fi/tilaa-oppaita/elainten-viikko-2020/

Vapaana kulkevista kissoista: https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/tulokaslajit/vapaana-kulkevat-kissat-ja-linnut/