Nörttitytöt

Kehittäjä: Purple Lamp Studios

Julkaisuvuosi: 2020

Alusta: PlayStation 4

Peliaika: 3 h

Kuva: https://www.thqnordic.com/games/spongebob-squarepants-battle-bikini-bottom-rehydrated

Paavo on palannut peleihin

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated on remake Heavy Iron Studiosin pelistä vuodelta 2003. Vanhempi peli, joka on julkaistu mm. Xboxille, Game Cubelle ja PlayStation 2:lle, ei ole minulle tuttu enkä vertaile uusintaversiota arvostelussani vanhempaan peliin.

Ostin pelin itselleni ja muksulle yhdessä pelattavaksi, sillä nelivuotias on suuri Paavo-fani. Konsolinetistä peliä ostaessani juttelin jonkin aikaa myyjän kanssa ja hän kertoi, että peliä ovat suurimmaksi osaksi ostaneet aikuiset itselleen, eikä niinkään lapsille. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, kun peli on uusintaversio vanhemmasta pelistä.

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated on saanut varsin ristiriitaisia tai jopa huonoja arvosteluita. Moni arvostelija vertaa sitä suoraan alkuperäiseen, mikä on ymmärrettävää, mutta siinä missä alkuperäinen oli ilmeisesti innovatiivinen tasohyppely, uusintaversio on selkeästi perheen pienimmille tarkoitettu hauska ja kevyt tasohyppely, eikä suora kopio alkuperäisestä.

Lasten pelit tuntuvat monesti saavan varsin huonoja arvosteluita. Syynä saattaa olla se, että arvostelija ei suhteuta mielipidettään pelistä siihen millaiselle pelaajalle ja millaisiin tarpeisiin se on suunniteltu. Aikuisen pelaajan ei tarvitse nauttia kaikista lasten peleistä, riittää kun lapsi itse nauttii. Toki jos aikuinenkin saa pitää hauskaa pelissä, se on bonus, mutta ei mielestäni edellytys onnistuneelle lasten pelille.

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated on hauska ja värikäs lasten peli, ja jopa kaltaiseni vanhempi, joka ei ole kasvanut Paavo Pesusienen kanssa, saa siitä välillä ihan hyvät naurut.

Peli ja pelattavuus

Pienelle pelaajalle, ja miksei isommallekin, erityisesti sellaiselle, jolle Paavo Pesusieni ja muut Tangalan kaupungin asukkaat ovat tuttuja, peli tarjoaa runsaasti hykerryttäviä kohtaamisia ja hauskoja juonenkäänteitä. Koko peli alkaa siitä, kuinka Plankton yrittää taas toteuttaa ilkeää suunnitelmaa, joka menee pieleen, ja vapauttaa armeijan pahis-robotteja, jotka riehuvat pitkin Tangalaa. Samaan aikaan Paavo ja Patrik toivovat Patrikin toivomussimpukalla saavansa robotteja leikkikavereiksi ja luulevat olevansa vastuussa Tangalan tapahtumista.

SpongeBob tuo visuaalisella ilmeellään heti mieleen piirretyn. Pelinaloitus-screenillä soi sarjan tunnari ja pelin visuaalinen ilme on lähellä animaatiota. Pelissä voi pelata joko yhdellä tai kahdella pelaajalla ja tässä tulee ensimmäinen miinus. Kahden pelaajan peli on vain battle, jossa taistellaan ilkeän Mecha Squidwardin robotteja vastaan. Varsinaista tarinallista peliä ei voi kahdella pelaajalla pelata.

Battle on sinänsä ihan hauska moodi ja pelasimme sitä 11-vuotiaan kummipoikamme kanssa, joka tykkäsi siitä oikein paljon. Battlessa voi valita millä hahmolla pelaa ja pelin idea on ainoastaan päräytellä robotteja taivaan tuuliin. Se on myös varsin lyhyt ja sen sai pelattua läpi noin tunnissa. Muita kaksinpelivaihtoehtoja SpongeBob ei sitten tarjoakaan.

Toinen miinus pelille tulee siitä, että sitä ei ole saatavilla puhuttuna suomeksi. Pienen lapsen kanssa pelatessa siis vanhemman pitää kääntää lapselle kaikki välianimaatiot, jotka olisivat pienelle pelaajalle varmasti paljon hauskempia puhuttuna suomeksi. Pitkien puhekohtausten kohdalla pienen pelaajan keskittyminen herpaantuu, eikä hän jaksaisi kuunnella ohjeita, joita muuten tutut ja hauskat hahmot antavat pelissä. Englanninkielinen ääninäyttely on sinänsä erinomaista ja televisiosarjan ääninäyttelijät toistavat roolinsa myös pelissä.

Peli on värikäs ja hauska ja kontrollit on helppo oppia. Pienikin pelaaja pystyy liikkumaan vaivatta pelissä, vaikka vanhemman pitää välillä auttaa korjaamaan kameraperspektiivi taas kohdalleen. Paavoa on hauska ohjailla ja kultaisia kalsareita, Patrikin kadonneita sukkia ja kimmeltäviä kukkasia on hauska metsästää. Kamera ei heittelehdi tai ole jäykkä, kuten esimerkiksi joissain Spyro-peleissä, mikä voi tehdä pelaamisesta turhauttavaa ja raskasta.

Neljävuotias on tiukka kriitikko

Neljävuotias tykkäsi pelistä, mutta toivoi, että Paavo puhuisi suomea, vanhemmalle lapselle tämä ei ehkä ole ongelma. Neljävuotias tykkäsi myös battlesta, koska siinä saa pelata Sannilla. Hänen mielestään myös Paavon lisäelämät, eli kalsarit olivat hauskoja. Vaikeissa kohdissa hän tyrkkäsi ohjaimen minulle ja käski pelaamaan. Kaikki piti toki läpäistä kertaheitolla, muuten tuli tiukkaa palautetta.

Five minutes later…

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated on ihan hauska lasten peli. Minä en ole erityinen Paavo Pesusieni -fani, mutta siitä huolimatta pelin pelaaminen on kevyttä ja hauskaa yhdessä tekemistä lapsen kanssa. Samanlaista pelikokemusta kuin alkuperäisestä pelistä tästä ei varmastikaan saa, mutta jos tykkää Paavosta ja muista Tangalan kaupungin asukkaista, tämä voi olla mukavaa kevyttä pelaamista aikuisellekin.

Loppuarvosana: Neljä rapukakkua viidestä