Nörttityttöjen blogissa vietetään Ilmastoviikkoa 14.–20.9.2020. Ilmastoviikkoa vietetään vuosittain syyskuussa ympäri maailmaa. Ilmastoviikkoa on vietetty näyttävästi esimerkiksi Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä Aasiassa. Viikon synty kytkeytyy YK:n ilmastokokoukseen. Suomessa viikko ei ole vielä saavuttanut kovin suurta näkyvyyttä, joten nostakaamme sitä aivan erityisesti esille. Kantavana ajatuksena on, että viikon aikana keskitytään tekemään ilmastotekoja. Tuumasta toimeen siis!

Kestävämpiä elämäntapoja etsiessäni olen vähitellen tullut siihen tulokseen, että oikeasti eettinen kuluttaminen on lähes mahdotonta. Kaikesta aiheutuu hiilidioksidipäästöjä, ja mitä pidemmiksi tuotantoketjut venyvät, sitä todennäköisemmin niiden päästä löytyy ympäristötuhoja ja ihmisoikeusrikkomuksia. Haluaisin tietenkin, ettei käyttämiini tuotteisiin tuhlattaisi luonnonvaroja yhtään enempää kuin on pakko ja että kaikilla niiden tekijöillä olisi turvalliset työolot ja riittävä palkka, mutta usein tämän varmistaminen jää täysin kuluttajan vastuulle. Yrittää silti voi ja täytyy, ja ilmaston ja ympäristön kannalta kestävään elämään kuuluvatkin sekä kulutuksen vähentäminen että kiertotalous. Tässä siis muutama helppo askel, joilla muokata omia kulutustottumuksiaan vastuullisempaan suuntaan.

1. Tarvitsenko tätä ihan oikeasti?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan vastuullisin valinta on jättää ostamatta. Kapitalismin ja markkinointikoneistojen tehtävä on keksiä meille uusia tarpeita ja uskotella, että tämä uusi tuote täytyy ostaa juuri nyt. Pikamuotiketjut työntävät ulos uusia mallistoja jatkuvasti välittämättä lainkaan niiden kestämättömyydestä, ja uusia kännykkämalleja julkaistaan jatkuvasti, jotta tuntisimme ettei vanha malli enää kelpaa. Tämä systeemi on hyvä tiedostaa ja sanoutua siitä tarkoituksellisesti irti. Älä tee heräteostoksia, vaan anna päätökselle hetki aikaa – usein saatat huomata, ettei se nyt niin tärkeää ollutkaan. Säästät luonnonvaroja, ja samalla tietenkin myös rahaa.

2. Voinko lainata tai vuokrata, tai korjata vanhan?

Jos et tarvitse tavaraa kuin hetken ajan, sitä ei välttämättä kannata ostaa omaksi. Esimerkiksi työkaluja tai peräkärryä tarvitaan sen verran harvoin, että on paljon järkevämpää jakaa sellaiset kaveriporukan tai vaikka naapuruston kesken. Kannattaa myös opetella korjaamaan hajonneet tavarat pois heittämisen sijaan, vaikkakin surullinen tosiasia on, että nykymaailmassa monen asian korjaaminen on kalliimpaa kuin uuden ostaminen. Esimerkiksi vaatteet on kuitenkin usein helppo paikata, ja jos ei omista omaa ompelukonetta, sellainen saattaa löytyä vaikka lähikirjastosta. Samoin kengät ja laukut kannattaa aina ensin käyttää suutarilla – korkolappujen vaihto tai vetoketjun korjaus ei paljoa maksa.

Nettivuokraus ja Kuinoma ovat vuokrauspalveluita, joista saa helposti käyttöön vaikkapa akkuporakoneen, videokameran tai juhlateltan murto-osalla oman tuotteen hinnasta. Voit myös hakea tavaroita vaikka vain omalta lähialueeltasi, jolloin näet vain ne tuotteet, jotka sinun on helppo noutaa. Samalla kannattaa laittaa myös omat tavarat palveluihin vuokralle, jolloin jonkun muun ei tarvitse ostaa samoja asioita. Samalla ansaitset rahaa asioilla, jotka muuten lojuisivat käyttämättöminä varastossa.

Naamiaisasuja on saanut pukuvuokraamoista jo pitkään, mutta miltä tuntuisi hankkia samalla idealla myös arkivaatteet? Vaatelainaamot ovat moderni ratkaisu tuhoisan pikamuodin torjumiseen. Ne ovat ikään kuin vaatteiden kirjastoja: asiakas maksaa tietyn summan esimerkiksi puolen vuoden jäsenyydestä, ja saa sinä aikana lainata uusia vaatteita jopa viikon välein, aina tietyn määrän kerrallaan. Näin vaatekaapista löytyy koko ajan jotain uutta, mutta mikään ei jää lojumaan käyttämättömänä, eikä uutta juhlamekkoakaan tarvitse ostaa vain yhtä käyttökertaa varten. Vaatteet pestään ennen palautusta, ja sen jälkeen voikin heti lainata jotain uutta tilalle. Lainaamalla on helppo kokeilla uusia värejä ja tyylejä ilman omistamisen pakkoa, eivätkä edes hutihankinnat haittaa – nehän voi aina palauttaa. Laajimmalle levittäytynyt Vaatepuu palvelee jo viidessä eri kaupungissa, ja lisäksi Suomesta löytyy ainakin Helsingin Vaaterekki, Hyvinkään Lace & Rose, Seinäjoen Tanttu, Rovaniemen Aina Upea! sekä Oulun Mallaamo.

Myös kirjastot ovat nykyään todellisia aarreaittoja, joista voi lainata paljon muutakin kuin kirjoja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun tarjontaan voi tutustua laittamalla Helmet-hakuun hakusanaksi “esine”, ja valikoimassa on esimerkiksi urheiluvälineitä, soittimia, työkaluja sekä Darth Vader -puku. Kannattaa tutkia, mitä oman alueesi kirjastosta löytyy!

3. Saisiko tämän jostain käytettynä?

Aina ei tarvitse ostaa uutta, sillä melkein mitä vain saa nykyään hyvässä kunnossa käytettynäkin. Perinteisten Huuto.netin, Tori.fin ja Facebook-kirppisten rinnalle on viime vuosina noussut monia käytetyn tavaran nettikauppoja, joissa tavaraa myydään ammattitaidolla ja korkeasta laadusta huolehtien.

Käytettyjen vaatteiden kaupasta tekevät helpompaa esimerkiksi Emmy, Vähänkäytetty.fi, Rekki ja Vestis. Myytävät tuotteet on kuvattu ja järjestetty kategorioihin aivan kuin missä tahansa nettikaupassa – paitsi että kaikki on käytettyä. Myös tuttuja merkkivaatteita on helppo löytää. Palveluissa voi myös myydä omia vaatteitaan: usein voit jopa vain lähettää tuotteesi kauppaan, he huolehtivat koko myyntiprosessista, ja saat noin puolet voitoista itsellesi.

Kännykät ja muut elektroniset laitteet ovat usein kalliita, joten hankintoja kannattaa jo senkin takia miettiä tarkkaan. Lisäksi ne sisältävät metalleja, joiden kaivaminen on tuhoisaa sekä ympäristölle että kaivostyöläisten terveydelle. Käytetyn elektroniikan myynti on onneksi lisääntymässä: Swappie on erikoistunut iPhonejen myyntiin, Halpis.fi myy puhelinten lisäksi muun muassa tabletteja ja tietokoneita, ja Fonum sekä korjaa puhelimia että myy käytettyjä. Kaikki kolme verkkokauppaa tarjoavat ostoksiin vuoden takuun.

Lisäksi esimerkiksi huonekaluja ja kodinelektroniikkaa kannattaa usein lähteä katsomaan ihan paikan päälle lähimpään Kierrätyskeskukseen. Uusi suosikkikirpputori taas voi löytyä Kirpputorihausta, joka näyttää oman kaupunkisi kirpputoritarjonnan kätevästi kartalla.

4. Mistä ostan kestävää ja vastuullista?

Joskus mikään muu vaihtoehto ei toimi, ja uuden ostaminen on oikeasti tarpeellista. Tällöin on paljon merkitystä sillä, mitä ja mistä ostaa. Pienten kotimaisten yritysten tukeminen kannattaa, sillä niiden on paljon helpompi panostaa hyviin raaka-aineisiin ja tuotantoketjunsa reiluuteen. Vastuulliset tuotteet eivät toki ole aina kaikille mahdollisia vaihtoehtoja niiden korkeamman hinnan takia, mutta laadukas tuote myös kestää pitkään ja voi olla tarpeen tullen myös helpompi myydä eteenpäin.

Valitsemalla ostospaikkansa oikein voi varmistaa, että tuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja valmistettu hyvissä työoloissa. Esimerkiksi Weecos on kauppapaikka-alusta, joka tarjoaa Pohjoismaiden suurimman vastuullisten tuotteiden valikoiman. Kaikki yli 200 tuotemerkkiä ovat läpäisseet Weecosin vastuullisuuskriteerit, ja sivuston vastuullisuusmerkinnöistä näkee helposti, onko tuote esimerkiksi kotimainen, muoviton tai valmistettu kierrätysmateriaaleista. 

Suomessa on jo monia muitakin verkkokauppoja, jotka myyvät ainoastaan vastuullisia tuotteita. Vaateostokset voi tehdä esimerkiksi Ivalossa tai Seelessä, jotka valikoivat tuotemerkkinsä tarkoin kriteerein. Radhica on erikoistunut vintageen, Kind of Green vegaaniseen katumuotiin, Weekendbee taas ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin. Vaatteiden lisäksi kodintarvikkeita ja kosmetiikkaa myyvät esimerkiksi Nudge, Kaarna Living ja Koto Designmarket. Plastic Free Picks taas tarjoaa muovittomia Zero Waste -kestotuotteita niin keittiöön, siivoukseen kuin henkilökohtaiseen hygieniaankin.

Opas keskittyi tällä kertaa vaatteisiin ja arkisiin kodintavaroihin, mutta pureutumalla tarkemmin vaikkapa kosmetiikkaan eettisten kauppojen listasta saisi vieläkin pidemmän. Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi kestävään kulutukseen? Kerro kommenteissa!