Nörttitytöt

Kirjoittanut: Juha-Pekka Koskinen

Kuvittanut: Miranda Mord

Gabriel Hullo ja viheltelevä vampyyri

Haamu kustannus 2020

Kuva: Haamu

Gabriel Hullo ja viheltelevä vampyyri on jo seitsemäs kirja Koskisen Hollo-sarjassa, joista ensimmäinen Kauhea Gabriel Hullo julkaistiin vuonna 2011. Gabriel Hullo ja viheltelevä vampyyri on runomitassa kirjoitettu kuvitettu lastenkirja, jossa seikkailee Gabriel-poika kummituksia ja hirvityksiä pursuilevassa maailmassa. Koskisen Hullo kirjat ovat lapsille sopivia kummitustarinoita, joissa lapset voivat kokea jännitystä ja kylmiä väreitä, mutta jotka eivät ole liian synkkiä.

Runomitassa kirjoitettu Gabriel Hullo ja viheltelevä vampyyri kertoo ullakon siivouksen yhteydessä löytyvästä ja vahingossa vapautetusta vampyyristä, jota sitten yritetään pyydystää kaikin keinoin. Lopulta avuksi on kutsuttava Gabrielin Kaisa-täti, joka on kummallisten juttujen asiantuntija. Tarinan taustalla häärivät Gabrielin kummitusvaarit, jotka eivät haluaisi luopua mistään ullakolla säilytettävästä tavarasta. Koskisen runomitassa kirjoitettu teos sisältää hauskoja ja luovia riimittelyjä ja mielikuvituksellisia kuvauksia kuten:

”Kaisa saapuu aamun myötä,

heti kaipaa kunnon työtä,

”Kuulin aika hurjan jutun,

pakoon päästit vanhan tutun.

Vampyyrit ja aaveet inhat,

noidat, peikot, tontut vinhat,

niitä tutkin monta vuotta,

tohtori en ole suotta!”

Gabriel Hullo kirjat Gabriel Hullo ja hirveä Hekla (2016) -teoksesta lähtien on kuvittanut Miranda Mord, kuten myös viheltelevän vampyyrin. Kuvitus on värikästä ja kiinnittää varmasti pienenkin lukijan huomion.

Aikuista lukijaa Koskisen kekseliäs sanankäyttö naurattaa, mutta pienelle kuuntelijalle se oli välillä hankalaa seurattavaa. Termit kuten paha veri piti yrittää avata lapselle iltasadun lukemisen lomassa. Tarina on rönsyilevä ja hiukan pitkä perheen pienimmille. Runomitassa kerrottu tarina olisi kaivannut aavistuksen verran tiivistystä, jotta perheen pienimmät jaksaisivat kuunnella tarinan loppuun asti. Vaikka Veikko-vampyyri paljastuu tarinan lopussa ihan kiltiksi, se oli aika pelottava hahmo pienelle kuuntelijalle. Luin Viheltelevän vampyyrin iltasaduksi muutamaan kertaan 4- vuotiaalle lapselleni ja vaikka hän itse toivoi että luemme kirjan, hänellä oli välillä vaikeuksia jaksaa kuunnella pitkää tarinaa. Välillä se nauratti ja välillä pelotti.

Luettuani kirjan muutamaan kertaan, en ole aivan varma minkä ikäiselle lukijalle tai kuulijalle kirja on suunnattu. Hiukan vanhempaa lasta voisi karmia enemmän hykerryttävästi, kuin pelottaa, mutta kouluikäinen ei ehkä ole enää kiinnostunut runonmitasta. Kuten kaikkien lasten kirjojen kohdalla suosittelen vanhempia tutustumaan kirjaan ensin ilman lasta. Jokainen osaa arvioida oman lapsen herkkyystason parhaiten ja siten päättää mikä on sopiva juuri omalle lapselle.

Gabriel Hullo ja Viheltelevä vampyyri on runomitassa kirjoitettu kuvitettu lastenkirja. Tarina itsessään on hauska ja lähtökohtana on hykerryttävä lapsen vintin siivous joka johtaa kommelluksiin ja hirvityksiin. käytetty kieli naurattaa aikuista, mutta voi olla lapselle vaikeasti seurattavaa. Itsenäiselle pienelle lukijalle sanasto ja kielikuvat voivat tuottaa haasteita. Perheen pienimmille kirja tasapainottelee hykerryttävän jännän ja hiukan pelottavan välimaastossa.

Kirja saatu kustantajalta.

­