En liene ainoa, joka on retkeillessä tuskastellut repun painon kanssa. Ennen lähtöä puretaan tavarat vielä yhden kerran ja karsitaan. Silti kotiin tullaan osin käyttämättä jääneiden tavaroiden kanssa. Näiltä pohjilta lähden lukemaan Ossi Määtän Kevytretkeilijän opasta. Olisiko kirjasta apua omiin mietteisiini?

Ensilukemalla hätkähdän. Eikö tämä ole kidutusta, kun pitää pärjätä minimaalisella määrällä materiaa? Turhaanko päivitin vähän aikaa sitten vaelluskengät, kun lenkkareillakin olisi pärjännyt? Kun luen pidemmälle, alan rentoutua. Kevytretkeilu jaetaan useampaan painoluokkaan, joista kevytvarustus tarkoittaa 7-9 kg peruspainoa (repun paino ilman ruokaa ja polttoainetta), kun taas superultrakevyessä peruspaino on alle 2,3 kg. Vertailun vuoksi “perinteinen” erävarustus on noin 10-25 kg. Ei ole mitään tarvetta heti suorilta vetää minimiin, vaan voi ottaa ensin vähän kevyemmin.

Aurinkoinen ja kivinen tunturimaisema takana, kirja edessä kaiteella.
Kevytretkeilijän opas Sallatunturin huipulla, täysin vastoin kevytretkeilyn periaatteita, mutta mitäpä sitä ei kirja-arvostelunsa eteen tekisi. 😉 Kuva: Jani Pönkkö.

Kirja jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä käydään läpi kevytretkeilyn perusteita, toisessa käsitellään varusteita ja taitoja ja kolmannessa osassa suunnataan jo kohti seikkailuja. Kuvia on paljon: tunnelmalliset luontokuvat ovat juuri niitä, mitä somessa “kaikki” jakavat ja muut kadehtivat. Ne tuovat kirjaan vähän kuin romantisoitua retkifiilistä. Vähän arkisemmat kuvat ja kuvasarjat esimerkiksi piikeistä ja kiiloista ovat kirjan visuaalista tietopuolta. Kaaviokuvat ja piirrokset havainnollistavat esimerkiksi retkipeiton ompelua tai tarpin pystyttämistä, ja onpa kirjaan saatu sisällytettyä nippelitietoakin, mm. artikkeli dyneemakomposiitista. Se on superkevyttä kangasta, jota käytetään esimerkiksi teltoissa.

Kevytretkeilyn pääperiaatteita ovat karsiminen, monikäyttöisyys, jakaminen, uudelleen pakkaaminen, yksinkertaistaminen ja korvaaminen. Karsiminen on minulle näistä ehkä se vaikein. Ajatus vaihto(alus)vaatteiden puutteesta ällöttää, mutta ehkä olen sitten vaan hienohelma. Sen sijaan mitään ongelmaa ei ole ottaa mukaan vain pikkuisen pesuainetta minipurkissa, muutama kierros jesaria ja sopia porukan kanssa kuka tuo kartan ja kuka laastarit. Näin sitä on ennenkin menty.

Toisessa osassa käsitellään varusteita. Etenkin majoitteet, makuupussit (tai retkipeitot) ja reput käsitellään perinpohjaisesti. Ensilukemalla ohitan lämpötila- ja painotaulukot sekä hyppään hintatietojen yli. Juuri nyt minulla ei ole tarvetta pohtia millainen makuualusta on paras tarpeisiini. Näihin voi palata siinä vaiheessa, kun hankinta on ajankohtainen.

Tässä osassa esitellään myös, mistä perustarvikkeet koostuvat. Puukko ei olekaan niin tarpeellinen kuin moni kuvittelee eikä vaihtovaatteita tarvita loputtomiin. Ilahdun kovasti huomatessani, että ohut tuulenpitävä takkini taitaa täyttää kevytretkeilysuositukset. Se onkin viime aikoina ollut suosikkivaatteeni ihan kaupungissakin.

Viimeisessä osassa kirjaa käsitellään retkelle valmistautumista ja puhutaan sananen myös juoksuvaelluksesta ja talviolosuhteista. Huomaan, että reissukuume alkaa jo nostaa päätään. Siinä vaiheessa, kun vertaan esimerkkivarustelistaa omiin tarvikkeisiini, tajuan, että olen jo saattanut antaa pikkusormeni kevytretkeilylle. Uskoisin kuitenkin olevani vielä sen verran hienosteluun taipuvainen, että ihan kaikkea en suorilta lähde repusta poistamaan. Digipokkarista ja varavirtalähteestä en äkkiseltään kovin pian luopuisi, kuvaaminen luonnossa on kuitenkin se minun juttuni. On järkevää käyttää nykyisiä varusteita (karsittuina) ja aikanaan päivittää niitä kevytversioihin sen sijaan, että lähtisin heti ostelemaan kevyt-sitä ja kevyt-tätä.

Suosittelen kirjaa oikeastaan kaikille retkeilijöille tai siitä kiinnostuneille. Aloittelija saa tosin tästä kirjasta enemmän irti, jos on tutustunut ensin muihin retkeilyoppaisiin, joissa kerrotaan perusteista vähän tarkemmin. Jokainen voi kuitenkin ammentaa tästä oppeja sen verran kuin kokee hyväksi. Lopun esimerkkilistat toimivat hyvänä apuna ensimmäistä kevyempää retkeä suunnitellessa.

Ossi Määttä: Kevytretkeilijän opas (238 s.)
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2020
Kirja on saatu arvostelukappaleena.