Alustat: PC
Kehittäjä:  googumproduce
Julkaisija: googumproduce
Julkaisuvuosi: 2016 (aiempi rajoitetumpi versio 2014)
Genre: pulmapeli (puzzle), huumori

Social Interaction Trainer oli yksi lukuisista pienistä indiepeleistä, jotka sain haltuuni valtavan kokoisessa Bundle for Racial Justice and Equality -hyväntekeväisyyspaketissa. En olisi välttämättä edes kokeillut peliä, ellei eräs ystäväni olisi erikseen suositellut sitä.

En pelaa juurikaan videopelejä, ja nekin joita pelaan ovat yleensä verkkaisia vuoropohjoisia pelejä. Social Interaction Trainer on helposti lähestyttäväksi tehty pieni huumoripeli sosiaalisten tilanteiden haastavuudesta. Tässä pelissä ehkä sen aihepiiri oli se asia, joka sai tarttumaan siihen.

Peli sysää haastavien sosiaalisten tilanteiden pariin, kuten kaupan kassalle tai asioimaan pisuaarilla, kun viereisellä asioi myös joku toinen. Peli itsessään on toteutettu hyvin yksinkertaisesti hauskan pelkistetyillä palkopäisillä hahmoilla. Erikoista on se, että joudut navigoimaan haasteiden, kuten junassa vieressä istuvan vieraan matkatoverin kanssa jutun iskemisen läpi, vain hahmon katsetta kontrolloimalla – se seuraa, mihin ikinä hiiren kursoria vietkään.


Ensitreffeillä.


Pelin haastavia sosiaalisia tilanteita pelataan läpi yrittämällä keksiä, mihin katsoa. Esimerkiksi puhuessa on usein hyvä katsoa silmiin. Tilanteet ovat kuitenkin pieniä puzzleja, ja intensiivisen katsekontaktin säilyttäminen ei välttämättä ole paras ratkaisu kaikkeen, sillä keskustelukumppanille tulee rävähtämättömästä tuijotuksesta väistämättä hieman vaivaantunut olo.


Katse ylös.

Pelin viehätys on myötähäpeän tunteessa, jota pelaaja kokee päähenkilön koettelemuksien seurauksena. Pystyin hyvin helposti samaistumaan katsekontaktin ylläpitämisen vaikeuteen ja moniin muihin ongelmiin, joiden läpi pelissä kompuroidaan. Arkisten tilanteiden esittäminen haasteina, jotka voi hävitä, antaa myös myötähäpeän kautta mahdollisuuden nauraa oman elämän haasteille tai kompuroinneille. Ainakin pelatessani tulin miettineeksi sitä, että tuollaisessa tilanteessa olen itsekin ollut. Jotkin haasteet tosin tuntuivat suomalaiseen makuun vähän oudoilta: kuka meistä nyt yleensäkään alkaa juttelemaan julkisissa kulkuneuvoissa ventovieraiden kanssa?

Päähenkilössä pisti hieman silmään se, että päähenkilö on hyvin stereotyypillinen jäppinen. Haasteet muodostavat tapahtumaketjun, jonka juoni kulkee muutenkin hyvin perinteistä latua: mies tavoittelee parisuhdetta naisen kanssa, ja siksi täytyy päästä saatille, esittäytyä vanhemmille ja niin edelleen. Sosiaalisten tilanteiden kamaluuden kanssa painivat otsa hiessä muunkinlaiset nörtit, joten Social Interaction Trainer tuntui tässä mielessä vähän vanhanaikaiselta.


Seksisimulaattori.


Sisällössä on toinenkin asia joka jäi vaivaamaan. Pelin alussa grafiikan tasoa valittaessa vaihtoehdot ovat FPS autism, Normie ja Resolution Autism. Parilla ensimmäisellä pelikerralla en edes noteerannut koko asiaa, koska klikkailin pelin vain auki ja päälle. Huomattuani nimet aloin miettiä, että onko peli sittenkään sosiaalisten tilanteiden vaikeuteen myötähäpeän kautta eläytymistä? Onko huumori sittenkin ihmisille naureskelua, eikä heidän kanssaan? Onko peli samanlaista huumoria kuin vanha pahamaineinen Invataksi vai ovatko kyseessä monelta isolta foorumilta tutut, valitettavan pinttyneet sanavalinnat? En edusta itse autismin kirjoa, joten en voi sanoa kenenkään puolesta asiasta – mutta yksityiskohta toi kepeään iloitteluun nopeasti ikäviä sävyjä.

Lataamani ja koneelle asentamani version kanssa myös tekniset ongelmat tulivat harmillisen tutuiksi. Yksi skenaario ei palautunut millään häviön jälkeen alkuun, vaan se täytyi erikseen käydä valikon kautta käynnistämässä uudestaan. Toinen vain jumitti ja esti pelaamisen eteenpäin, joten jos lopussa olisi ollut jotain erityisen briljanttia, joka olisi pelastanut koko paketin, se jäi myös teknisten ongelmien vuoksi kokematta.

En voi oikeastaan varauksetta suositella peliä ja se saa perinteisellä arvosteluasteikolla yhden nörttitytön.

Hirvee pissis

Hirvee taukki

Ei maistu edes kalkkunana.
Älä vaivaudu.

(Jutun kuvat ovat suoraan pelistä.)