On taas aika kuulla, mitä Nörttityttöjen Atorox-raati on mieltä Turun Science Fiction Seura ry:n järjestämän Atorox-kilpailun finalistinovelleista. Edellisen viikon arviot voit lukea tästä linkistä. Arviot sisältävät spoilereita.

Asa Palo: V-sana

Asa Palon novelli V-sana on tarina polyamoristisesta kommuunista, joka haluaa elää rauhassa diktatuurissa, jossa työttömät yritetään pakottaa töihin tuoden mieleen aktiivimallin. Se on ilmestynyt sukupuolen monipuolisuutta käsittelevässä novellikokoelmassa Äänellä jonka kuulet (Ääres).

Novelli ei päästä lukijaa helpolla. Sen kertoja vaihtelee, välillä hypitään painajaisten maailmassa ja kerrontakin on epäkronologista, ja lukijalle jää epäselväksi, mikä nyt onkaan totuus. Novelli jakoi raatia ja herätti paljon keskustelua. Raadissa kiiteltiin ajankohtaisia teemoja ja kantaa ottavuutta, mutta toisaalta tuntui, että novellissa oli liian paljon elementtejä novelliksi.

Anette Vehniäinen: Lupaan kertoa kaiken

Berrie ei ole varma kiinnostaako lukeminen just nyt. Kuva: Emilia Uusitalo

Anette Vehniäisen Lupaan kertoa kaiken on klassinen scifi-tarina isästä ja kehitysvammaisesta pojasta, jotka elävät yhteiskunnasta, jossa on vain paranneltuja ihmisiä. Poika on menossa aivojen korjausleikkaukseen, jotta hänen kehitysvammansa korjataan. Hänen muistojensa oletetaan myös katoavan leikkauksessa, jolloin poika aloittaisi uuden elämän. Novelli on saanut vuoden 2017 Nova-kilpalussa 6. sijan.

Novelli ei herättänyt raadissa suuria tunteita. Se oli eheä, joskin hiukan tavanomainen tarina. Scifiä tunteva osa raatia kommentoi aihepiirin yleisyytä scifissä. Scifiä lukematonta raatilaista turhautti se, että yhteiskunta oli kehittynyt sellaiseksi, että isän oli “pakko” viedä onnelliselta ja iloiselta vaikuttava poikansa leikkaukseen, ja hän pohti, oliko isä mennyt töihin firmaan, jotta voisi viedä pojan leikkaukseen, vai veikö hän pojan leikkaukseen, koska oli töissä firmassa.

Reetta Vuokko-Syrjänen: Emma Halmin vaihtoehdot kuolemalle

Reetta Vuokko-Syrjäsen novelli Emma Halmin vaihtoehdot kuolemalle sijoittui vuonna 2018 Portti-kirjoituskilpailun jaetulle toiselle sijalle. Tulevaisuuden Tampereelle sijoittuvassa novellissa päähenkilö Emma Halmi tajuaa, että hänen elämänsä on niin merkityksetöntä, että hän päättää kuolla. Tähän hän päätyy tekemällä listan mahdollisista vaihtoehdoista, josta novellin nimikin tulee. Hahmossa voi havaita jonkinlaista neuroottisuutta esimerkiksi hänen valmistellessaan kuolemaansa. Hän muun muassa siivoaa asuntonsa, jotta olisi mahdollisimman vähän vaivoiksi muille ihmisille.

Juuri ennen hyppäämistä jokeen hän tapaa eriskummallisen ihmisen, jonka nimeää Polvisukiksi. Hän päätyy ottamaan Polvisukat huolehdittavakseen, mistä seuraa se, että elämä tuntuu merkityksellisemmältä ja hän huomaa rakastuneensakin. Ihan tähän tarina ei vielä kiteydy, sillä paljastuu, että Polvisukat on kuollut. Tai siis merkitty kuolleeksi.

Raadissa pidettiin onnellisesta lopusta, mutta tarina tuntui myös hiukan naiiviilta. Tarina kaipasi syvyyttä ihmissuhteisiin, jotta se olisi tuntunut aidommalta, ja raadissa kyseenalaistettiin, olisiko Emma todella ollut onnellinen Polvisukkien kanssa. Tarina tosin vetosin myös raadin sydämissä elävään ajatukseen siitä, että olisi suloista ja ihanaa, jos törmäisi juuri siihen ihmiseen, joka muuttaa elämän.

Sohvalla makoilee kaksi kissaa, ja tabletti.
Luku-urakan jälkeen on hyvä lepäillä. Kuva: Emilia Uusitalo