Nörttitytöt

Hallie Rubenhold: Viisi: Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit (354 s + liitteet)
Kääntäjä: Mari Janatuinen
Kuvittaja: Jo Thompson
Atena, maaliskuu 2020

Viisi: Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit on tietokirja, joka valottaa laajemmin kuuluisan sarjamurhaajan murhaamien naisten kohtaloa. Aiemmin viihteessä ja toisinaan jopa historiankirjoissakin Viiltäjä-Jackin uhrit ovat usein pelkistyneet prostituoiduksi ja katunaisiksi, mutta Hallie Rubenhold esittelee heitä monipuolisemmin: äiteinä, siskoina, ihmisinä. Heistä piirtyy kuva läheisten ihmissuhteiden kautta, ja samalla Rubenhold kuvaa osuvasti myös 1800-luvun loppupuolen Lontoota, englantilaista yhteiskuntaa ja uhreiksi joutuneisiin naisiin kohdistuneita yhteiskunnallisia odotuksia ja ennakkoluuloja.

Viisi oli sen verran virkistävä lukukokemus, että kahvia ei olisi oikeastaan tarvittu. (Kuva: kirjoittaja.)

Lähdeluettelon lisäksi kirjasta löytyy lukijan avuksi vuoden 1888 Lontoon kartta ja muutama sivu mustavalkovalokuvia. Ne auttavat osaltaan eläytymään historialliseen ympäristöön, mutta merkittävämpään rooliin nousee kirjailijan tyyli, jossa tapahtumia ja henkilöitä kuvaillaan elävästi, muttei kuitenkaan liikaa maalaillen. Savuinen ja likainen Lontoo tuntuu elävältä ja siksi naisten kohtalo jää mieleen kummittelemaan vielä pitkäksi aikaa tietokirjan lukemisen jälkeen. Tällaisia teoksia lukisi suomennettuna mieluusti lisääkin!

Teos on jaoteltu viiteen osaan sen käsittelemien naisten – Pollyn, Annien, Elizabethin, Katen ja Mary-Janen – mukaan. Uhreista kerrotaan murhajärjestyksessä, ja samalla syntyy myös kertomus siitä, kuinka Viiltäjä-Jackin toiminta eteni. Itse murhaaja ei kuitenkaan tällä kertaa paistattele parrasvaloissa, vaan ääneen pääsevät naiset ja heidän elämänsä ennen murhaa. Lisäksi Rubenhold kertoo kiinnostavasti myös siitä, mitä murhasta seurasi ja mitä naisten läheisille tapahtui. Viisi on varmasti vaatinut valtavan määrän taustatyötä, sillä se on eheä ja vetävä kokonaisuus, jossa varmasti haastavista tutkimuskohteista on saatu rakennettu selkeä kuva. Tutkimuksen määrä ja Rubenholdin paneutuminen käy osaltaan ilmi myös kirjan lopusta löytyvistä lähde- ja viiteluetteloista, jotka tarjoavat myös vinkkejä lisälukemiseen Viiltäjä-Jackista ja Lontoon historian varjopuolista kiinnostuneille lukijoille.

Arvosana:

Mrs. Darth Vader

Kirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena.