Mikään coni ei olisi kunnon coni ilman ohjelmaa. Luennot, työpajat, esitykset, hassuttely, k-pop, cosplay, paneelit ja muu sellainen ovat olennainen osa Suomen coniskeneä.

Aloitin coneissa käymisen vuonna 2008, mutta ohjelman pitämisen coneissa vasta vuonna 2015, kun siirryin Kummaconin myötä conikävijästä niiden tekijäksi. Suunnittelin ensimmäiseen Kummaconiin luennon, paneeleita ja cosplaydeitin. Nyt viisi vuotta myöhemmin käyn parhaimmillaan yli kymmenessä tapahtumassa vuodessa, matkustaen pitkin Suomea tapahtumien välillä ja vedän Deittiheittiöt-nimistä esiintyjäryhmää. En enää osaa olla riviconittaja, vaan jokaiseen näihin tapahtumiin olen tehnyt vähintään luennon. Viiden vuoden kokemuksellani haluaisinkin nyt antaa muutamia neuvoja ohjelmien tekemiseen. 

Kummacon 2019, Kuva: Henri Mustonen. Suosin itse luennoissani diaesityksiä.

Kysy itseltäsi, millaista ohjelmaa kävisit itse katsomassa coneissa. Oma motivaatio ja kiinnostus aiheeseen ovat hyvä lähde ohjelmalle. Uskallan väittää, että jokainen conien ohjelmista on lähtenyt harrastuneisuudesta, innosta ja ohjelmanpitäjän omista kiinnostuksenkohteista. Mikä sinua kiinnostaa, mitä tahtoisit tehdä coneissa? Näiden kysymysten avulla voit lähteä liikkeelle. Olen itse luennoinut Narutosta, Undertalesta, Voltronista ja nyt työn alla on Overwatch-luento. Jokainen näistä on asia, jota fanitan, ja kävisin itse katsomassa luentoja näistä aihepiireistä.


Millainen ohjelma on kyseessä? Monilla tulee coniohjelmasta ensimmäisenä mieleen luento, mutta tosiasiassa conien ohjelmatarjonnassa vain oma mielikuvitus on rajana.  Jos et ole luennoitsija, voit aina järjestää vaikkapa mangatyöpajan, Game of Thrones -tietovisan tai ehkäpä Jojo’s Bizarre Adventure -animesta inspiroituneen pakohuoneen. Tutustu erilaisiin ohjelmaformaatteihin lukemalla vanhoja ohjelmakuvauksia ja käymällä rohkeasti kokeilemassa erilaisia ohjelmia. Luentoa, työpajaa ja pakohuonetta ei voi järjestää samalla tavalla, ja tietämällä formaatistasi enemmän, pystyt myös työstämään ohjelmaasi oikeaan suuntaan.

Tunne kohdeyleisösi ja tapahtumasi: Toiset conit ovat hyvin tarkkoja siitä, että siellä esitettävä ohjelma sopii vuoden teemaan, kun taas toiset ovat tässä taas tässä asiassa hieman rennompia. Jotkin tapahtumat hyväksyvät toisissa coneissa jo aiemmin esitettyjä ohjelmia, toiset taas suosivat tai ottavat ainoastaan uusia ohjelmia. Jotkin tapahtumat keskittyvät animeen ja mangaan, toiset roolipeleihin, kolmannet länsimaalaisiin fandomeihin. Joskus näiden tapahtumien ohjelmatarjonta menee hieman päällekkäin, mutta turvallisinta on tarjota ohjelmaa, joka sopii conin aihealueisiin. Conin aihealueet yleensä selviävät ohjelmahaussa annettavista tiedoista tai conien nettisivuja tai ohjelmalehtiä tutkimalla. Jos et ole varma, sopiiko ohjelmasi kyseiseen tapahtumaan, kysy rohkeasti ohjelmatiimiltä.

Varaa tarpeeksi aikaa ohjelman tekemiseen ja sen pitämseen. Jokaisen ohjelman järjestämiseen menee oma aikansa, useista kuukausista viikkoon tai jopa hyvin tehokkaaseen päivään. Valmisteluaika riippuu paljon ohjelman laajuudesta, teemasta tai muodosta. Esitysluontoisiin ohjelmiin saatat joutua tekemään jopa cosplay-asut ohjelman mukaan, luentoihin ja muihin ohjelmiin taas voit pukeutua vapaammin. Toiset ohjelmat tarvitsevat enemmän tutkimusta kuin toiset. Jos epäröit pohtiessasi paljonko aikaa tarvitset, varaa mieluummin ohjelman tekemiseen enemmän kuin vähemmän aikaa. Usko vanhaa conkaria: kukaan ei ole koskaan katunut sitä, että saa ohjelmansa aiemmin valmiiksi, mutta viime hetkelle saakka venyneitä ohjelmia moni katuu.

Suunnittele tarkasti myös ohjelmasi kesto. Hyvin yleinen kesto coneissa on 45 minuuttia. Ohjelmasi voi kuitenkin poiketa tästä ja voit pyytää coneilta enemmän tai vähemmän aikaa ohjelmallesi. Perustelemalla tarpeesi saat usein aikatoiveesi toteutettua.

Älä pelkää antaa persoonasi näkyä ohjelmassa. Hyödynnä vahvuuksiasi. Uskottava ohjelma voi olla esimerkiksi hauska, sisältää meemejä, akateemista tutkimusta, mitä vain. Persoonallisuutesi on yksi asia, joka erottaa sinut muista ohjelmanpitäjistä, joten älä laita kynttilääsi vakan alle.

Lopuksi: Tsemppaa itseäsi, valmistaudu lepäämällä ennen ohjelmaasi ja muista syödä ja juoda tapahtuman aikana. Virkeä mieli ja keho auttavat sinua ohjemassasi. Ja mikä tärkeintä: pidä hauskaa!