Nörttitytöt
Popcult Helsinki 2017. Kuva: Mikael Peltomaa

Tällä viikolla blogissa on tarjolla monenlaisia juttuja coneista ja nörteille suunnatuista tapahtumista. Pääsette kurkistamaan tapahtumien kulisseihin ja kuulette kokeneempien conkävijöiden vinkkejä onnistuneeseen con-viikonloppuun. Starttaamme con-viikon Nörttityttöjen kirjoittajaryhmän suosikkiconien esittelyllä.

Åcon

 • Millainen tapahtuma? Pieni, 100 hengen kirjallisuuteen painottuva hengauscon
 • Missä? Ahvenanmaalla, Maarianhaminan Adlon -hotellissa
 • Milloin? Toukokuussa helatorstaiviikonloppuna
 • Milloin seuraavan kerran? 21.-24.5.2020
 • Pääsymaksu: Jäsenmaksu 30 €
 • Verkkosivut: https://aconeleven.wordpress.com/
 • Kenelle suunnattu? Ihmisille, joita kiinnostaa spefi-kirjallisuus ja muiden samanmielisten ihmisten kanssa sosialisointi rennossa ympäristössä
 • Miksi tapahtuma on kiva? Keväinen Maarianhamina on todella kaunis, kunniavieraiden kanssa pääsee yleensä juttelemaan, voi sosialisoida muiden pohjoismaalaisten fandom-ihmisten kanssa, ohjelma-aikataulutuksessa on taukoja mutta silti ohjelmaa voi seurata päivästä iltamyöhään, ohjelma on hauskaa ja mielenkiintoista. Hotellicon mahdollistaa helposti myös introvertti/ekstroverttisäätelyn, kun omaan huoneeseen voi mennä rauhoittumaan kun siltä tuntuu.
Åcon 2018. Tietokilpailun vetäjä Jukka Halme ja toinen joukkue. Kuva: Henry Söderlund

Lokacon

 • Millainen tapahtuma? Yhden päivän paikalliscon
 • Missä? Jyväskylän pääkirjastossa
 • Milloin? Lokakuussa, viikolla 42
 • Milloin seuraavan kerran? Todennäköisesti 17.10.2020
 • Pääsymaksu: ilmaistapahtuma
 • Verkkosivut: http://scifi42.fi/lokacon/
 • Kenelle suunnattu? Kaikille spefistä kiinnostuneille
 • Miksi tapahtuma on kiva? Ohjelmassa painottuvat yleensä jyväskyläläiset kirjailijat ja fandom-aktiivit. Virallisen ohjelman jälkeen on mahdollista jatkaa keskusteluja Sohwi-ravintolassa ja jatkoilla läheisessä saunatilassa.

Tampere Kuplii

 • Millainen tapahtuma? Sarjakuvafestivaali
 • Missä? Tampereella, Tampere-talossa
 • Milloin? Maaliskuussa 
 • Milloin seuraavan kerran? 18.-22.3.2020, pääpäivät lauantai ja sunnuntai
 • Pääsymaksu: ilmaistapahtuma
 • Verkkosivut: https://2020.tamperekuplii.fi/
 • Kenelle suunnattu? Kaikille sarjakuvista kiinnostuneille
 • Miksi tapahtuma on kiva? Ohjelmanpitäjinä on sekä harrastajia että ammattilaisia ja aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, painotus kotimaisissa sarjakuvissa. Perjantain akateeminen seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille. Tampere Kuplii on – mottonsa mukaisesti – hyvän mielen sarjakuvafestivaali!

Popcult Helsinki

 • Millainen tapahtuma? Populaarikulttuuritapahtuma
 • Missä? Helsingissä
 • Milloin? Aiemmin keväällä, nyt loppukesällä
 • Milloin seuraavan kerran? 15.-16.8.2020
 • Pääsymaksu: 25 €
 • Verkkosivut: https://popcult.fi/helsinki-2020/
 • Kenelle suunnattu? Pop-kulttuurista kiinnostuneille
 • Miksi tapahtuma on kiva? Viikonlopun aikana on paljon ohjelmaa tv-sarjoista ja elokuvista, jota ei juurikaan muissa käymissäni coneissa ole. Ohjelman pitäjissä on myös usein pop-kulttuurin tutkijoita ja jopa muutamia viihdealan ammattilaisia.
Popcult Helsinki 2017. Cosplay-poseerausta. Kuva: Santtu Pajukanta

Finncon

 • Millainen tapahtuma? Spefikirjallisuus tapahtuma
 • Missä? Kiertää Suomen isoissa kaupungeissa, seuraavan kerran Tampereella 
 • Milloin? Heinäkuussa
 • Milloin seuraavan kerran? 10.-12.7.2020
 • Pääsymaksu: ilmaistapahtuma
 • Verkkosivut: https://2020.finncon.org
 • Kenelle suunnattu? Kaikille spefisteille, pääpaino kirjallisuudessa
 • Miksi tapahtuma on kiva? Ilmaistapahtumaan osallistumisen kynnys on uusillekin tulijoille matala. Mukana on “melkein kaikki” suomalaiset spefikirjailijat ja harrastajat, ja heidän kanssaan on yleensä helppo päästä juttusille. Ohjelmassa on monipuolisesti kirjallisuutta, mediaa, pelejä, tiedettä ja vaikka mitä!
Finncon 2019 Jyväskylän yliopistolla. Aulatiloja ja scifikirppis. Kuva: Yrjö Mäkinen

Ropecon

 • Millainen tapahtuma? Roolipeleihin, larppaamiseen, lautapelehin, figuihin ynnä muuhun pelaamiseen erikoistunut tapahtuma
 • Missä? Helsingin Messukeskuksessa, aiemmin mm. Otaniemen Dipolissa Espoossa
 • Milloin? Heinä-elokuun vaihteessa
 • Milloin seuraavan kerran? 24.-26.7.2020
 • Pääsymaksu: Early Dragon -liput verkkokaupasta 40 €, ovelta hieman kalliimpi
 • Verkkosivut: https://2020.ropecon.fi/etusivu/
 • Kenelle suunnattu? Kaikille roolipeleistä ja muusta pelaamisesta kiinnostuneille ikään katsomatta
 • Miksi tapahtuma on kiva? Ropeconissa on aina hyvä tunnelma ja sinne kerääntyy ihmisiä ympäri Suomea. Nuorempana se oli hyvä paikka tavata kauempana asuvia kavereita ja hengailla, aikuisenakin siellä tapaa kavereita ja hengaillaan. Ropeconin ohjelma on poikkeuksetta laadukas ja lisäksi tapahtuman aikana pääsee kokeilemaan lukuisia erilaisia pelejä aina larpeista lautapeleihin. Kävijöiden ikähaarukka lähtee muutaman viikon ikäisestä ylöspäin.
Ropecon 2019, Messukeskus. Messukeskuksen keskuskäytävä ja ruokapisteet. Kuva: Yrjö Mäkinen

Näiden lisäksi Suomessa järjestetään paljon muitakin coneja, joihin kannattaa mennä tutustumaan. Osa tapahtumista on yksittäisiä tai satunnaisesti järjestettäviä, toiset toistuvat vuosittain samankaltaisilla järjestelyillä. Wikipediasta ja Concon-tapahtumakalenterista löytyy hyvin kattavat listat Suomessa järjestettävistä coneista – niitä kannattaa vilkuilla, jos ylläolevista ei vielä löytynyt sellaista tapahtumaa, joka olisi kolahtanut juuri sinuun.