Nörttitytöt

Lisää lukuvinkkejä? Kyllä! Tässä postauksessa esitellään Nörttityttöjen kirjasuosituksia Helmetin pieneen lukuhaasteeseen. Haaste on kevennetty versio alkuperäisestä ja se sopii lapsille ja nuorille, tai aikuisille, joille alkuperäinen haaste tuntuu liian työläältä. Aikuisille suunnattuja kirjasuosituksia löydät tästä postauksesta ja alkuperäinen pieni lukuhaaste täältä.

Pienesta lukuhaasteesta on moneksi ja siitä riittää iloa lapsille, nuorille ja aikuisille! Kuva: Pietro Zuco/Flickr. (CC BY-SA 2.0)

1. Kirja on vanhempi kuin sinä


Antoine de Saint-Exupéry
: Pikku Prinssi (1943)
Suloinen kirja, joka sopii kaiken ikäisille. Satu, joka on varmasti meistä useimpia vanhempi, mutta sopii niin nuorille kuin vanhemmillekin! -Sonja H.


Astrid Lindgren: Ronja, Ryövärintytär (1981)
Klassikko, joka rakastuttaa ja ihastuttaa. Sopii kaiken ikäisille! -Sonja H.

2. Iloinen kirja

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirjat
Nämä nokkelat kertomukset viihdyttävät sekä lapsia että aikuisia ja sopivat hyvin yhdessä luettaviksi. Päähenkilö Greg on alakouluikäinen poika, jonka elämästä ei kommelluksia puutu. Yksinkertainen, sarjakuvamainen kuvitus tuo mieleen omat ala-asteen aikaiset yritelmät. Kirjoja on ilmestynyt tähän mennessä 15 kappaletta, joten sarjasta riittää iloa pidemmäksikin aikaa! – Ida-Maria M.

3. Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi


Jessica Townsend
: Nevermoor – Morriganin koetukset.
Valitsen tämän teille, koska itse pidin kirjasta todella paljon. Valittu kirja on mukaansatempaava, hauska ja jännittäväkin, jota on mukava lukea. – Sonja H.

4. Kirjassa kohdataan pelkoja


Veronica Roth
: Outolintu.
Veronica Rothin Outolintu -sarjan aloittava avauosa on mielenkiintoinen dystopiasarjan alku, jossa kohdataan pelkoja ja opetellaan taistelutaitoja Trisin päädyttyä tutusta ja turvallisesta vaatimattomien yhteisöstä uskaliaisiin.  – Sonja H.

Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli
Veljeni Leijonamielessä veljekset Kaarlo ja Joonatan päätyvät yhdessä tuonpuoleiseen, Nangijalaan, jossa he joutuvat taistelemaan hirmuvaltaa vastaan. Kirjassa kohdataan pelkoja toisensa jälkeen. Herkkisvaroitus! – Elina S.

5. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär
Ronja Ryövärintytär seikkailee Matiaksenlinnassa ja metsässä ystävänsä Birkin kanssa. Lasten ystävyys on kuitenkin koetuksella, kun heidän vanhempansa ovat perivihollisia keskenään. – Elina S.

J. R. R. Tolkien: Hobitti
Mitä tapahtui ennen Taru Sormusten Herraa?

C. S. Lewis: Narnian tarinat (jos vain yksi, niin ensimmäinen eli Velho ja leijona) 
Ihastuttava seikkailu fantasiamaailma Narinassa, jonne pääsee vaatekaapin sisästä! – Elina S.

6. Kirjassa eksytään

Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen eksyy historiaan
Kunnaksen kirjoista tuttu vuohi herra Hakkarainen on eksynyt historiaan, ja vaeltelee unissaan keskiaikaisen Turun kujilla ja 1700-luvun Viaporin rakennustyömaalla. – Elina S.

7. Urheiluun liittyvä kirja

Juuli Niemi: Tule hyvä
Novellikokoelma, jonka yhdessä novellissa käsitellään urheilua (voimistelu). Henkilöhahmot ovat yleensä nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. – Tuuli V.

J.K. Rowling: Huispaus kautta aikojen
Lyhyt ja ytimekäs opus Harry Potter -maailman suosituimpaan urheilulajiin, huispaukseen. Teos kertoo huipauksen historiasta ja säännöistä ja esittelee Britannian ja Irlannin huispausjoukkueet. – Elina S.

8. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli

Maria Laakso: Taltuta klassikko
Erityisesti nuorille suunnattu klassikoita tiivistävä teos, joka on kirjoitettu varsin nokkelaan sävyyn. Lyhyt ja viihdyttävä! Jos haluat tiivistelmä-oppitunnin suomalaisista klassikoista, tämä on helppo ja hyvä valinta. – Tuuli V.

9. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja


Neil DeGrasse Tyson
: Tähtitiedettä kiireisille nuorille.
Suosittelen tätä nuoremmalle yleisölle itse kiinnostuttuani “aikuisten versiosta”, mutta uskon tämän tarjoavan tähtitieteen nälkäisille nuorille kevyen tavan tutustua aiheeseen, jos se kiinnostaa. -Sonja H. 

10. Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa

J. K. Rowling: Harry Potter -sarja, tämä toimii hyvin esimerkiksi ääneen luettuna.

11. Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta

Roal Dahl: Matilda
“Äideissä ja isissä on muuan kumma juttu. Vaikka heidän oma lapsensa on ärsyttävin pikku epeli, mitä kuvitella saattaa, he silti pitävät häntä suurenmoisena.”
Matilda on satumaisen älykäs, kirjoihin rakastuva pikkutyttö, joka kasvaa välinpitämättömien vanhempiensa varjossa. Onneks maailmasta löytyy myös ihania aikuisia, joiden avulla Matilda puhkeaa kukkaan. – Ida-Maria M.

12. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa

Timo Parvela, Bjørn Sortland ja Pasi Pitkänen: Kepler62 -sarja
Parvelan ja Sortlandin vuorotellen kirjoittamat ja Pitkäsen upeasti kuvittamat kirjat kertovat joukosta lapsia ja nuoria, jotka lähetetään toiselle elinkelpoiselle planeetalle Maan ollessa tuhoutumassa. Erittäin koukuttava sarja monenikäiselle. – Niina T.

Martin Widmark: Ruusun salaisuus
Widmark tunnetaan erityisesti Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjastaan, mutta tässä teoksessa ollaan hieman synkemmillä vesillä, kun heti aluksi käy ilmi, että Stefanin äiti on tehnyt itsemurhan. Stefanista tuntuu, ettei kaikki ole kohdallaan ja hän lähtee seuraamaan johtolankoja… – Elina S.

13. Kirjassa ollaan saarella


Tove Jansson
: Muumipappa ja meri. -Sonja H.

14. Tulevaisuudesta kertova kirja

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku
Kirja sijoittuu avaruusalukselle, jossa valkoinen yläluokka orjuuttaa systemaattisesti tummaihoista alaluokkaa. Futuristinen, mutta silti ajankohtainen, rotua ja sukupuolirooleja tarkasteleva teos. – Ida-Maria M.

15. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva

Aleksi Delikouras: Soturioppilas
Soturikoulussa opiskelevan Hinetoshin tarina, joka joutuu opiskellessaan keskelle soturiklaanien valtataistelua. – Ida-Maria M.

16. Kirjassa pelastetaan ihminen

Terry Pratchett: Vapaat pikkumiehet
Omapäinen Tiffany Särkynen lähtee pelastamaan pikkuveljeään keijukaisten maasta aseenaan paistinpannu ja tovereinaan pienet siniset miehet. Kiekkomaailmaan sijoittuva fantasiakirja on humoristinen, mutta myös opettavainen kertomus. Sarjassa on neljä muuta osaa. Kirjasta saa eniten irti jo vähän vanhempi lapsi, mutta sitä voi varmasti lukea myös nuoremmille kuulijoille. – Nita M.

17. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla

Gill Davies: Anna, maatilan tyttö
Runomuotoisia kertomuksia Annasta ja eläimistä, jotka asuttavat maatilaa. Kirjassa on myös kaunis, realistinen maalauskuvitus. Sopivaa kohdeyleisöä lienevät päiväkoti- ja alakouluikäiset. -Jenni P.

18. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa

Cornelia Funke: Mustesydän-trilogia
Meggien isällä on kyky herättää henkiin lukemiensa kirjojen hahmot. Valitettavasti tämä ei rajoitu vain hyviin hahmoihin, vaan mukana tulevat myös pahikset.

19. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana

Annukka Salama: Käärmeenlumooja
Annukka Salaman nuorten sarja Faunoidit on niin kieli poskella kirjoitettu, ettei se voi muuta kuin viihdyttää. Suomalainen vaihtoehto Twilight-sarjalle! – Ida-Maria M.

20. Tunnetun henkilön suosittelema kirja

Roal Dahl: Kuka pelkää noitia
Noitien metsästyksestä kertova kirja on Neil Gaimanin suosikkeja. Roal Dahlin kirjoista jännittävimpiä, eikä sovellu pienille lapsille. – Ida-Maria M.

21. Kirjassa lennetään

Siiri Enoranta: Painajaisten lintukoto
Lunni karkaa kotoaan, koska ei lakkaa näkemästä painajaisia. Runollista proosaa. – Ida-Maria M.

22. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään!
Tatu ja Patu uppoaa lapsille, eikä syyttä: rikas kuvitus ja kielellä leikittely tempaavat mukaansa. Hauskoja ääneen luettaviksi! – Ida-Maria M.

23. Kirjassa on isovanhempia

Roal Dahl: Jali ja suklaatehdas
Köyhä Jali-poika voittaa pääsyn seuraamaan eksentrisen suklaatehtailijan Villi Vonkan salaisia tuotantoprosesseja. Lopussa Jalia odottaa satumainen palkinto. – Ida-Maria M.

24. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset
Todella helppolukuinen, viihteellinen kirja siitä, miten olisi, jos USA:ssa olisi kuninkaallisia. Kuinka vaikeaa on valita puoliso, miten media ja some vaikuttaa kuninkaallisten elämään, mitäs sitten kun ihastut ihan tavalliseen tyyppiin, mutta oletkin itse kuninkaallinen. – Tuuli V.


Suzanne Collins: Nälkäpeli – Balladi laululinnuista ja käärmeistä.
Odotan itse Nälkäpeli -fanina kirjaa kovasti! Julkaisu toukokuussa. – Sonja H.

25. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Nousiaisten kirjasto suosittelee:

Kristina Ohlsson: Lasilapset
Lasten kauhukirjatrilogian ensimmäinen osa on jännittävä ja pelottava! Billie muuttaa uuteen kotiin, jossa kummittelee, mutta äiti ei suostu uskomaan tätä. Billie ja hänen ystävänsä päättävät ottaa asiasta selvää.

Löytyykö sinulta suosituksia lasten- tai nuortenkirjoista? Kerro omat vinkkisi kommenteissa ja mainitsi mihin lukuhaasteen kohtaan ne mielestäsi sopisivat!