Tällä viikolla vietetään Mediataitoviikkoa ja perjantaina 14.2. Ystävänpäivään. Niiden kunniaksi Nörttitytöt ry:n Porin porukka mietti maanantaina 10.2.2020 pidetyssä miitissä miten kavereita voi löytää netin ja somen kautta. Tässä muutamia vinkkejä:

Mistä somekavereita voi löytää?

Nettikavereista voi löytää esimerkiksi Facebook-ryhmistä, Twitteristä, Instagramista ja Discordista. Esimerkiksi Facebookista ja Discordista voi löytää ryhmiä, joissa on samanhenkisiä ihmisiä. “Mä tein yhden fandomin Twitteriin ja siitä tuli juteltua monen kanssa”, Nörttityttö kertoo. “Discordista löytyy eri aiheista kiinnostuneille omia servereitä”, Nörttityttö jatkaa.

Myös tapahtumissa, coneissa ja yhdistystoiminnassa tavattuihin ihmisiin on helppo olla yhteydessä somen kautta. Porin Nörttitytöt pohti myös miten somessa tuntuu olevan helpompi lähestyä tuntemattomiakin ihmisiä kuin kasvotusten. “Se ei tunnun niin henkilökohtaiselta kuin livenä”, yksi Nörttityttö pohtii.

Miten kaveruus alkaa?

Kannattaa olla rohkea ja alkaa vain juttelemaan yhteisestä kiinnostuksen kohteesta. “Ei siinä häviä mitään. Jos joku ei vastaa sun kommenttiin, niin ei kannata loukkaantua. Ja jos toinen onkin ihan hirvee, niin sen voi blockata”, yksi Nörttityttö rohkaisee. ”Eikä kannata olettaa, et kaikki on etsimäs kaveria somesta”, toinen jatkaa. “Ennen kuin blockaa, niin kannattaa ottaa kuvakaappaukset kaikista keskusteluista siltä varalta, jos toiminta jatkuu. Kuvakaappaukset toimivat todistusaineistona, kun tekee rikosilmoitusta,” ryhmän vetäjä Anniina Korpi vinkkaa.

Nörttitytöt kertoivat myös ensimäisen “Mä seurasin sitä IG:ssä, kommentoin sen kuvaan ja sit alettiin jutteleen”, yksi Nörttityttö kertoo. 

Entä jos haluaa nähdä livenä?

Yksi Nörttityttö kertoi, miten hän tapasi ensimmäistä kertaa somekaveriaan: “Me päätettiin mennä yhdes syömään ja sit me mentiin kirjastoon piirtämään. Nyt me nähdään silloin tällöin.”

Jos netin kautta tutustuneita ihmisiä haluaa nähdä kasvotusten, kannattaa sopia tapaamispaikaksi joku julkinen paikka esimerkiksi tapahtumat. Muutama Nörttityttö kertoikin tavanneensa somekavereita coneissa. 

Tapaamisesta kannattaa kertoa jollekin kaverille tai aikuiselle tai ottaa vaikka hänet mukaan tapaamispaikan lähelle siltä varalta, jos somekaveri ei olekaan se mitä hän on sanonut olevansa tai tilanne muuttuu ahdistavaksi.

“Sekä somessa että kasvotusten tavatuista ahdistavista ihmisistä kannattaa ilmoittaa nettipoliisille, koska sellaisilla tyypeillä saattaa olla useampikin ihminen kohteenaan,” Anniina muistuttaa.

Nörttitytöistä kavereita

Nörttitytöt ry:n kautta voit löytää samanhenkisiä kavereita. Blogin lisäksi Nörttitytöt ry:llä on paikallistapaamisia (Porin miitit löydät osoitteesta nuokka.fi/norttitytot ), Facebook-ryhmä ja Discord-serveri, jonka kutsulinkkiä voit pyytää yhdistyksen jäseniltä.

Hyvää ystävänpäivää nörtit!
Terveisin Porin Nörttitytöt