Frozen 2 vie ensimmäisestä elokuvasta tutut sankarit uusien haasteiden äärelle. (Kuva: Walt Disney Pictures.)

Frozen 2 rikkoi viime vuoden lopussa katsojaennätyksiä, ja elokuva tuntui tekevän vaikutuksen niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Myös Nörttitytöillä heräsi monenlaisia ajatuksia, joita kokosimme tähän juttuun. Arvostelu sisältää lieviä spoilereita.

******

Frozen 2 oli ehdottomasti yksi viime vuoden parhaita elokuvia. Itkin, nauroin ja jäin pohtimaan elokuvaa pitkään katsomisen jälkeenkin. 

Pidin erityisesti siitä, miten Frozen 2 syvensi ja kehitti päähahmoja, ja kaikilla heistä oli oma konfliktinsa selvitettävänään. Elsa kipuilee edelleen voimiensa kanssa ja yrittää opetella päästämään ihmisiä lähelleen. Elsan tunnuslaulu Into the Unknown tiivistää hyvin tämän sisäisen ristiriidan velvollisuuksien, turvallisuuden ja toisaalta seikkailunhalun välillä. Anna puolestaan on tähän asti rakentanut elämäänsä ja persoonaansa Elsan kautta, joten ilman isosiskoa selviäminen on hänelle uutta ja pelottavaa. Annan The Next Right Thing -laulu oli mielestäni elokuvan vaikuttavin kohtaus, ja tulkitsin sen olevan myös metafora masennuksen kanssa elämiselle. Edes Olaf ei tällä kertaa ärsyttänyt, vaan tämän meemistä tuttu “This is fine” -lausahdus sekä ensimmäisen elokuvan lyhyt kertaus olivat oikeasti hauskoja. Ehkä Olaf tarjosi ihmettelyllään nuoremmille katsojille samaistumispintaa, vaikka hänen When I’m Older -laulu kieltämättä kosketti huvittavalla tavalla myös aikuista katsojaa. 

Olin yllättynyt siitä, kuinka vakavaksi etenkin elokuvan toinen puolisko meni. Huumoria oli kyllä ripoteltu mukaan – enimmäkseen Olafin kertomien random-faktojen muodossa – mutta harvakseltaan tulleet lyhyet kevennykset suorastaan alleviivasivat tilanteen epätoivoisuutta. Mielestäni tämä oli rohkea veto Disneyltä. En muista nähneeni toista lapsille suunnattua elokuvaa, jossa synkkää ja vaikeaa tilannetta ei yritettäisi keventää yliampuvalla slap stick -huumorilla. Hahmojen annettiin elää epävarmuudessa, surussa ja pelossa todella pitkään, eikä pelastus suinkaan tullut ulkopuolelta, vaan jokainen joutui etsimään itsestään voiman ja rohkeuden jatkaa matkaa. 

Ylipäätään Frozen 2 käsitteli varsin kypsiä ja vaikeita teemoja: Identiteettiä, muutosta, läheisen kuolemaa, ulkopuolelta tulevien odotusten ja omien toiveiden tasapainottelua, historian taakkaa, ihmissuhteita, jopa kolonialismia. Huolimatta teemojen moninaisuudesta tarina rullasi luontevasti, eikä mikään tuntunut päälleliimatulta, teennäiseltä tai ylimääräiseltä, vaan ne nivoutuivat sulavasti yhteen. Loppua kohti muutamat ratkaisut tuntuivat ehkä vähän turhan helpoilta ja nopeilta, mutta täytyy muistaa, että kyseessä on kuitenkin kestoltaan vain puolitoistatuntinen, ensisijaisesti lapsiyleisölle suunnattu elokuva. Suosittelen Frozen 2:ta kuitenkin erityisesti aikuisille ja teineille. 

-Reetta

******

Saamenkielinen dubbi kuulosti ihan uskomattoman kauniilta! Upeat ääninäyttelijät, hyvä flow, helppo seurata. Rakastin.

-Krista

******

Elokuva käsittelee hahmojaan ja heidän ihmissuhteitaan tavalla, jota saisi nähdä mieluusti viihteessä paljon enemmän. Elsa ja Anna ovat aktiivisia sankarihahmoja, joiden myös annetaan olla loppuun asti pääosassa. Elokuvan mieshahmot eivät koskaan kohtele heitä itseään heikompina tai yritä pelastaa heitä pulasta, vaan päinvastoin ovat tukena ja osaavat ilmaista myös lämpimiä tunteita. Vanha luutnantti Mattias huolehtii, onkohan hänen vanha mielitiettynsä Arendellessa jo naimisissa; entinen kuningas Agnarr näytetään lempeänä ja rakastavana isänä ja Kristoffin uusi ystävä Reidar auttaa häntä valmistelemaan romanttisen kosinnan.


Eniten kiitosta ansaitsee tietenkin Kristoff itse, jolla myöskin klassisista Disney-prinsseistä poiketen on ihan oikeat tunteet. Hänelle on esimerkiksi annettu elokuvan ainoa kunnon rakkauslaulu, jossa hän kertoo avoimesti omista huolistaan ja epävarmuuksistaan. Hädän hetkelläkään Kristoff ei yritä estää Annaa tai olla sankari hänen puolestaan, vaan tarjoaa hänelle kaiken pyyteettömän tukensa. Annalla ja Kristoffilla on muutenkin ehkä elokuvahistorian tervein parisuhde. On vieläkin hyvä mieli, saisiko tällaista lisää?

-Laura

Elokuva herätti Nörttitytöissä iloa, haikeutta, innostusta ja kosolti muita tunteita. Jäämme hyvillä mielin odottelemaan mahdollista kolmatta osaa! (Kuva: Walt Disney Pictures.)